Egymilliárdnál is több 7 nm-es chipet készített a TSMC

Ez igen komoly fegyvertény, ugyanis a 7 nm-es gyártástechnológia csak 2018 áprilisában állt tömegtermelésbe.

Egymilliárdnál is több 7 nm-es chipet készített a TSMC

A TSMC jelenleg piacvezető szerepet tölt be a félvezetőipari bérgyártók szegmensében, ami nem is csoda, hiszen a vállalat vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a friss technológiák fejlesztése zökkenőmentes és folyamatos legyen, éppen ezért óriási tőkebefektetéssel segítik a munkát. Az igencsak komoly tempónak köszönhetően rengeteg megrendelést kap a tajvani óriásvállalat, aminek meg is van az eredménye: nemrégiben sikerült leszállítani az egymilliárdodik 7 nm-es chipet, ami igen komoly mérföldkőnek tekinthető. Mivel a gyártó szerint ezek leszállított lapkák, így a jelek szerint csak a működő chipeket számították bele az említett eredménybe, a hibásakat nem.

Galéria megnyitásaHogy ez mekkora mennyiség? Nagyjából úgy lehetne szemléltetni, hogy ha az összes lapkát egyetlen óriási szilíciumostyára helyeznénk, akkor az 13-nál is több Manhattan városrészben található háztömböt (Manhattan City Block) foglalna el. Persze a háztömbök nem egyformák, így az összehasonlítás egy kicsit pontatlan, de ezt most fogadjuk el a TSMC illetékeseinek. Manhattan egyébként egyike New York 5 kerületének, további információk itt találhatóak vele kapcsolatban. A teljesítményt az is jól szemlélteti, hogy a 7 nm-es csíkszélesség 2018 áprilisában állt tömegtermelésbe, így azóta 100-nál jóval többféle 7 nm-es chipet gyártott le a vállalat partnereinek, akikből több tucatnyi van.

Ha az egymilliárd lapkánál chipenként egymilliárd  tranzisztorral számolunk, akkor a tranzisztorok száma az Exa szintet közelíti, ami egy kvintilliót jelent (1030). Akárhonnan is nézzük, ez egy igen szép teljesítmény.

Az N7 gyártástechnológia mellett az N7e és az N7P segítségével is készít lapkákat, amelyek mindannyian DUV levilágítást használnak. Ezzel együtt az EUV alapú N7+ gyártástechnológia is szerephez juthat, valamint a köztes állomásként funkcionáló 6 nm-es node is fontos bevételforrás lesz. A 7 nm-es csíkszélességet főként az 5G modemek gyártására használják, de ezzel együtt számos egyéb lapka is készül rajta, például az AMD processzorai.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap