Egyes notebookgyártók csak a megrendeléseik 50-70%-át tudják majd teljesíteni

A tajvani iparági információk szerint erre a helyzetre kell felkészülni az év második negyedévében, ami egyébként újabb drágulást is hozhat.

Egyes notebookgyártók csak a megrendeléseik 50-70%-át tudják majd teljesíteni

A PC piacon eléggé nehéz helyzet van kialakulóban, ugyanis a különböző konfigurációk iránti kereslet egyre növekszik, de a chiphiány egyre inkább megnehezíti az egyes komponensek legyártását. Így végül a gyártók nem kapják meg időben rendeléseik egészét, csak azok egy bizonyos részét, ami végső soron az árak további emelkedését hozhatja. Egy tajvani beszámoló alapján egyes gyártók az év második felében csak a rendeléseik 50%-át, illetve 70%-át kaphatják meg időre, ami elég nagy problémát jelenthet.

Az IDC korábbi elemzése alapján a PC konfigurációk értékesítései éves szinten 55% feletti mértékben növekedtek az év első negyedévében. A nagyobb PC gyártók esetében a növekedés sok esetben bőven 50% feletti volt, az Apple például 111,5%-os javulást könyvelhetett el, míg a kisebb gyártóknál már jó esetben is „csak” 50%-os javulás mutatkozott. Hogy miért van efféle különbség a kisebb és a nagyobb gyártók között? Azért, mert a nagyobbak a vásárlási erejük, illetve a nagyobb volumenű megrendeléseik miatt jobb tárgyalási pozícióból indulnak az egyes beszállítóknál, mint a kisebb PC gyártók.

A DigiTimes szerint az év második negyedévében egyes notebookgyártóknál a fentebb említett 30 és 50% közötti kiesésre lehet számítani, vagyis ennyivel kevesebb megrendelésük teljesülhet beszállítói vonalon. Egy ilyen helyzetben a gyártók természetese módon a drágább, felsőbb kategóriában elhelyezkedő termékekre fókuszálnak, hiszen azokon nagyobb az árrés, így több profittal kecsegtetnek, éppen ezért az olcsóbb, belépőszintű konfigurációk, valamint az oktatásba szánt termékek piacán továbbra is hiányra kell felkészülni.

A tajvani iparági információk alapján úgy tűnik, az ottani PC gyártók úgy számolnak, a szűkös gyártási kapacitás még az év második felében egészen biztosan meghatározó szerepet tölthet be, ugyanis a PC iparnak versenyeznie kell az okostelefon-gyártókkal és az autógyártókkal, ugyanis minden felsorolt szegmensnek szüksége van chipekre, a kínálatnál nagyobb kereslet pedig az árak emelkedését hozhatja majd.

Az aktuális helyzetben néhány gyártó próbál befektetéssel előnyt kovácsolni magának, jó példa erre az Acer, amelynek vezetése nemrégiben úgy döntött, a kijelző-vezérlő hiány közepette érdemes lehet befektetni egy kijelző-vezérlő gyártó vállalatba, a FocalTech Systems-be, ugyanis a tulajdonrésszel rendelkező partnerek előnyt élvezhetnek a rendelések feldolgozása során. Az Acer a 3,58%-os részesedését 53 millió dollárt tett le az asztalra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap