Shop menü

EGYELŐRE JEGELTE OLASZORSZÁGI ÉS FRANCIAORSZÁGI TERVEIT AZ INTEL – A TÖBBI EURÓPAI PROJEKTRE KONCENTRÁLNAK

A projektektől nem mondtak le, de az aktuális piaci és gazdasági környezet miatt át kellett alakítani a prioritásokat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egyelőre jegelte olaszországi és franciaországi terveit az Intel – A többi európai projektre koncentrálnak

Az Intel vezetése két rendkívül fontos döntést hozott meg a napokban, amelyek a vállalat európai terjeszkedését érintik. Amikor 2021 folyamán Pat Gelsinger visszatért az Intelhez és bejelentette az IDM 2.0-s modellt, arról is beszélt, hogy rövidtávon veszteségek várhatóak, amelyek a nagy tőkeberuházások miatt következnek majd be, de hosszabb távon profitot termel majd a vállalat és szépen prosperálhat. Úgy tűnik, a korábbi terveket egy kissé módosítani kell, ami annak köszönhető, hogy az amerikai gyárépítéssel és a termelés felfuttatásával járó folyamatok óriási összegeket emésztenek fel, a bruttó árrés ehhez képest eléggé vékony, így a vállalatnak át kell ütemeznie a tervezett beruházásokat.

A Politico információi szerint az aktuális helyzet miatt arra lehet számítani, hogy az Intel a korábban tervezett franciaországi és olaszországi beruházásokat későbbre halasztja, helyettük inkább az írországi üzemre fókuszálnak, ahol csúcstechnológiával dolgoznak, valamint a németországi gyárépítés is halad, ami globális szinten az egyik legmodernebb félvezetőipari gyárkomplexum lesz, amint felépül. Ezzel egy időben Lengyelországban is folynak a munkálatok annak érdekében, hogy a fejlett chiptokozó üzem elkészülhessen.

Galéria megnyitása

Franciaországban eredetileg egy kutató-fejlesztő központot szerettek volna létrehozni, méghozzá Párizs mellett, amelynek az lett volna a feladata, hogy a mesterséges intelligenciával és a HPC piaccal kapcsolatos kutató-fejlesztő feladatokat hatékonyan elvégezze. Az eredeti tervek szerint ez a központ már az év végén elkészült volna és összesen 450 munkavállalónak adott volna elfoglaltságot, viszont az aktuális gazdasági és kereskedelmi helyzet miatt ezt a projektet ideiglenesen jegelték. Az Intel vezetése továbbra is szeretné létrehozni a szóban forgó központot Franciaországban, ám a megvalósítást későbbre halasztották.

Olaszországban viszont már egy nagyobb, 4,5 milliárd eurós tőkeberuházást eszközöltek volna, ami egy új üzem felépítését és felszerelését célozta, de ezt a projektet is későbbre halasztották. Az új üzem 1500 közvetlen munkahelyet jelentett volna az Intelnél, míg a beszállítói hálózatban 3500 új munkahely jöhetett volna létre. A projekt alakulását az is befolyásolta, hogy kútba esett az izraeli Tower Semiconductor felvásárlása, ami a kínai hatóságok vétójának köszönhető, pedig ez a felvásárlás kapcsolatokat jelentett volna az STMicroelectronics olasz üzeméhez.

Ezzel egy időben Németországban és Lengyelországban zajlanak a korábban eltervezett folyamatok, viszont fennakadások tarkítják a mindennapokat. Németországban a megaüzem építésének első fázisa mintegy 30 milliárd eurót kóstál majd, ám a késések miatt a termelés megindítását 2028 végére halasztották. Lengyelországban a fejlett chiptokozást készítő üzem 4,6 milliárd eurós áron épülhet meg, ami együttműködik majd a német gyárral, vagyis a német üzemben elkészített chipleteket a lengyel komplexum építi tokozásba.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére