Egyedi módon óvja az akkut az iOS 13

Érkezik egy új optimalizálás funkció, és a kamerát illetően is beszámolhatunk egy fontos újításról.

Egyedi módon óvja az akkut az iOS 13

Az Apple a múlt héten jelentette be az iOS operációs rendszer következő főverzióját. A vállalat a WWDC során több fontos újítást is próbált ezzel kapcsolatosan kiemelni, de maradtak olyan érdekességek, amikről nem igazán esett szó, de fontosak lehetnek. Ilyen az optimalizált akkumulátor töltési lehetőség, valamint a többkamerás fotózás támogatása is.

Az iOS 13 beállításaiban nézelődve a felhasználók az akkumulátor szekciójában a telep élettartamával kapcsolatos menüponton belül találhatják meg azt az újítást, ami az „Optimized Battery Charging” névre hallgat. Ez egy olyan opció, amit ki- vagy be lehet kapcsolni igény szerint, és a visszajelzések alapján az Apple alapértelmezetten bekapcsolva biztosítja. Ebből kiindulva arra lehet következtetni, hogy a cupertinói alakulat szerint tökéletes lesz emellett a felhasználói élmény, és megbízhatóan fog működni.

De mi is ez a funkció, milyen célt szolgál, és hogyan működik? A leírása alapján optimalizálni próbálja az akkumulátor töltési folyamatát, méghozzá olyan módon, hogy azzal a lehető legjobban óvja a telepnek az épségét, így az hosszabb ideig megőrizheti a kondícióját. Elvileg úgy működik a dolog, hogy az eszköz alapvetően csak 80%-os szintre fog tölteni, amíg nincsen rá szükség, és úgy fejezi be a töltés, hogy pont kész legyen, mikor kell.

Galéria megnyitása

Az optimalizált akkumulátor töltési funkció elsősorban azoknak a felhasználóknak az esetében fog igazán jó szolgálatot tenni, akik például esténként teszik fel a töltőre a mobiljukat, és reggelig le sem veszik arról. Ilyen esetekben az iOS 13 nem fogja azonnal 100 százalékos szintre tölteni a készüléket, és csepptöltésre váltva azon a szinten tartani, hanem csak a jóval egészségesebb, 80%-ig pumpálja majd a telepet, és azon a szinten tartja egészen addig, ameddig nincs szükség a mobilra. Hogy honnan fogja tudni, hogy mikor kell elkezdenie a töltés végső ciklusát, hogy mire a tulajdonosának szüksége lesz rá, menetkész legyen? Nos, ennek a megállapítására elvileg gépi tanulással, a különböző rutinok elemzésével lesz képes az operációs rendszer.

Szóval, ha valaki este 11 órakor felteszi az iOS 13 rendszert futtató iPhone XS-t a töltőre, és minden reggel 7-kor kel, akkor a szoftver 6 óráig csak 80%-os töltöttségi szinten fogja tartani a gépezetet, és az utolsó 20%-ot az ébredés előtt tölti rá a telepre. Arról nem tudunk nyilatkozni, hogy ezzel vajon mennyivel lehet egy átlagos használatban levő okostelefonnak az üzemidején javítani, de az egészen biztos, hogy az Apple hisz abban, hogy érezhető különbség érhető el. Persze lesznek olyanok, akiknél ez nem fog működni, mert teljesen rendszertelenül jönnek-mennek, töltik a készüléküket, ők valószínűleg jobban járnak majd, ha ezt kikapcsolják.

Az iOS 13 másik érdekessége, amiről most szeretnénk megemlékezni, az a többkamerás képalkotási lehetőség támogatása. Az iPhone-ok több képalkotóval rendelkeznek, de ezeket eddig nem lehetett egyszerre alkalmazni fotózás vagy videózás céljával. Jelen helyzetben kettő kamerát lehet egyszerre használatba venni az iOS 13 telepítését követően, szóval nem tud a rendszer kezelni bármilyen kombinációt, portrézni nem lehet úgy, hogy közben szelfit is készít egy iPhone XS-sel, de lehet úgy szelfizni, hogy közben egy zoomos képet is lő a mobil, vagy képes egyszerre megörökíteni a főkamera és a társkamera által látottakat is. Összesen hatféle kamerakombinációt támogat a mostani állapotában az iOS 13.

Galéria megnyitása

Az Apple egyébként előre láthatólag a következő hónapokban több béta kiadást is biztosítani fog ebből az operációs rendszerből, és a végleges verziója valamikor szeptember első felében futhat be. Ezek az újítások vélhetően adottak lesznek az iPadOS-nél is, ami az iOS egy új ága a táblagépek számára, és az alapját az iOS 13 adja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap