Egy exobolygó visszatérése

Egy új kutatás eredményeinek köszönhetően visszakerült az exobolygók katalógusába a 2008-ban felfedezett, majd többször megkérdőjelezett létezésű égitest, a Fomalhaut b.

Egy exobolygó visszatérése

2008 novemberében a Hubble űrtávcsővel dolgozó csillagászok bejelentették egy új exobolygó, a Fomalhaut b felfedezését. Ez volt az első alkalom, hogy a látható tartományban sikerült lefényképezni egy ilyen égitestet ‒ legalábbis akkor még úgy tűnt, hogy ez a helyzet.

A 25 fényévre lévő α Piscis Austrini, avagy Fomalhaut körül az IRAS infravörös csillagászati műhold fedezte fel a porkorongot, amelyet később a Hubble is megörökített. A rendszer központi csillaga a jelenleg ismert egyik legfiatalabb ilyen égitest, mindössze 100 millió éves. A porkorong egyenetlen eloszlásából (belső pereme nem elmosódott, hanem éles), valamint abból a tényből, hogy annak középpontja nem esik egybe a csillag helyével, arra következtettek a csillagászok, hogy bolygók lehetnek a rendszerben.

A porkorongon belül azonosítottak is egy foltot, amely két év alatt jól láthatóan elmozdult a felvételeken, és viselkedése megfelelt egy, a Jupiter tömegének maximum háromszorosával rendelkező bolygóénak. Újabb kutatások azonban felvetették, hogy az észlelési adatok értelmezése talán hibás lehet. A Spitzer űrtávcső infravörös felvételein nem tűnt fel semmiféle bolygónak látszó égitest, így sokan úgy vélték, hogy csak egy sűrűbb porfelhő tűnt fel a Hubble képein.

Egy új elemzés azonban ismét visszahozta az igazolt exobolygók sorába a Fomalhaut b-t, bár nagyon másképp írja le az égitestet, mint az első tanulmány. A bolygóról fényességének jelentős változásai miatt eredetileg úgy gondolták, hogy az jelentős gyűrűrendszerrel rendelkezhet. Az égitest létezését később kétségbe vonó kritikusok szintén a fényesség jelentős ingadozását hozták fel amelletti érvként, hogy egyszerűen egy, a környezeténél nagyobb sűrűségű gázfelhő látszik a felvételeken.

Thayne Currie és kollégái azonban újra átnézték a Hubble 2004‒2006 között rögzített vonatkozó adatait, és úgy találták, hogy a korábban állítottakkal ellentétben a 600‒800 nanométeres tartományban, és a most először vizsgált 400 nanométeres hullámhossz környékén is egyenletesnek mutatkozik az égitest fényessége. Ezt követően újra megpróbálták egy infravörös műszerrel lencsevégre kapni az exobolygót, de az a hawaii Subaru távcső segítségével sem sikerült. Ebből arra következtetnek a kutatók, hogy az égitest jóval kisebb az eddig feltételezettnél, tömege maximum kétszerese a Jupiterének.

A potenciális exobolygóval kapcsolatos másik kifogásolt pont annak pályája volt. Ha ugyanis a Fomalhaut b felel a porkorong aszimmetriájáért és éles belső pereméért, akkor valahol a perem közelében, annak mentén kellene haladnia. A későbbi elemzések eredményei alapján viszont úgy tűnt, hogy a bolygó pályasíkja és a porkorong síkja nem esik egybe, és az égitest sebessége is túlságosan gyorsnak tűnt a feltételezett elrendezéshez. Currie és csapata az új elemzés során már sokkal kisebb sebességet állapított meg, és a pályát is konzisztensnek találta az eredeti modellben leírtakkal.

A kutatók a gázfelhő-elméletet is alapos vizsgálatnak vetették alá, és arra jutottak, hogy az adott viszonyok között önmagától semmiféle gázfelhő nem maradhatna egyben hosszabb ideig. Sokkal valószínűbb, hogy egy gázzal és porral körülvett bolygóról van szó, amely gravitációjával megköti a körülötte áramló felhőt, vélik a szakértők. Mivel a bolygót magát a feltételezések szerint teljesen elfedi az azt körülvevő gázfelhő, és a csillag arról visszaverődő sugárzását érzékeljük, az égitest a továbbiakban nem sorolható a közvetlen módszerekkel megfigyelhető exobolygók közé, pedig eredetileg ettől vált híressé.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward