Egy bug deaktiválhatja a Windows 10 Prót (Frissítve!)

És újraindítás után akár Windows 10 Enterprise for Virtual Desktops kiadás is válhat az operációs rendszerből.

Egy bug deaktiválhatja a Windows 10 Prót (Frissítve!)

A Microsoft aktuális operációs rendszere körül manapság nincs minden rendben, ugyanis a legutóbbi nagy frissítőcsomagot a sok-sok súlyos hiba miatt egyszerűen vissza kellett vonnia a vállalatnak. Noha a Windows 10 October 2018 Update tesztelése azóta is zajlik a háttérben, hála a Windows Insider Program lelkes résztvevőinek, az ügy mindenképpen kínos, hiszen az októberi megjelenésről már lemaradt a frissítőcsomag – és egyelőre még az sem biztos, hogy novemberben egyáltalán újra elérhetővé teszik, annyira nagy a csend körülötte. Egy biztos: 2015-ös megjelenése óta ebben az évben van a legtöbb gond a Windows 10-zel – reméljük, rövid időn belül sikerül javítani minden aktuális hibát.

A Windows 10 körül nemrégiben felbukkant egy újabb érdekes probléma is, amellyel kapcsolatban egyelőre nincs hivatalos állásfoglalás, az okait azonban már keresik: a rendszer látszólag véletlenszerűen, néha újraindításonként váltogat a különböző licenctípusok között, ami sok-sok kellemetlen percet okozott már az érintetteknek.

Galéria megnyitása Ezzel a hibaüzenettel találkoztak az érintettek. Elsőként a Windowsunited.de munkatársai figyeltek fel rá, hogy esetenként előfordulhat véletlenszerű Windows 10 Pro deaktiválás. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rendszer egy indítást követően egyszer csak közli, hogy az adott konfiguráción ugyan Windows 10 Pro fut, ám a kapcsolódó licenc Windows 10 Home kiadáshoz tartozik, így a felhasználónak Windows 10 Home letöltését, telepítését és aktiválását javasolja – vagy egy Windows 10 Pro licenc megvásárlását.

A jelenségre egyelőre nincs magyarázat, az viszont biztos, hogy többen is tapasztalták már. Néhányan azt gyanítják, hogy a Windows 8-ról Windows 10-re történő frissítés során történhetett valami probléma, ami ezt a hibát okozza, ám ennek ellentmond az a tény, hogy korábban, még a Windows 10 megjelenése előtt a Windows Insider Program egyes résztvevői is tapasztaltak hasonló furcsaságot, vagyis az esethez nincs köze a verziók közötti frissítésnek.

A dolog már így is felettébb érdekes, ám az a Reddit felhasználó, aki a hibáról néhány órája írt, rendszer-újraindítás után azt tapasztalta, hogy az aktuális, Windows 10 Home-nak mondott licencet később termékkulcs nélküli, aktivált Windows 10 Enterprise for Virtual Desktops licencként azonosította a rendszer, vagyis a licenckezelő modullal lehet valami probléma. Jelenleg picit olyannak tűnik a helyzet, mint ha a licenckezelő modul véletlenszerűen, néhány újraindításonként döntené el, most éppen milyen kiadásként azonosítja az adott licencet. Ez mindenképpen kellemetlen állapot, ami megoldásért kiált.

Az esetet többen is tapasztalták, ám a jelenlegi adatok szerint ez az egész nem tűnik egy széles rétegeket érintő problémának – de azok számára mindenképpen kellemetlen, akik találkoznak vele. A Microsoft egyelőre nem reagált a dologra, de amint ez megváltozik, természetesen közölni fogjuk a hivatalos álláspontot.

Frissítés (2018. november 9. 15:33)

Jeff Jones, a Microsoft vezető igazgatója egy közlemény keretén belül elmondta, az aktivációval kapcsolatos hibajelenség csak a felhasználók egy szűkebb körét érintette, a hibát pedig már javították is a vállalat szoftverfejlesztői. A tervek szerint a javítás az elkövetkező 24 órán belül automatikusan megérkezik minden érintett felhasználóhoz, így az aktiválásra figyelmeztető vízjel is el fog tűnni. Addig mindenki nyugodtan használja tovább Windows 10 Pro operációs rendszerét, semmi egyéb teendőre nincs szükség.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap