Egészen olcsó Jetson fejlesztői platfrommal állt elő az Nvidia

A Jetson Nano minden eddigi megoldásnál kedvezőbb áron érkezik, de a funkcionalitása így is kiváló lesz.

Egészen olcsó Jetson fejlesztői platfrommal állt elő az Nvidia

Az Nvidia egyre több termékkel rukkol elő a Jetson családon belül. A megoldások már eddig is viszonylag széles ársávot fedtek le, de az új Jetson Nanóval lesz teljes a paletta. Ez a mostani fejlesztői csomag már szinte bárki számára megfizethető, akinek ilyen eszközre van szüksége, miközben az Nvidia azt hangsúlyozza, hogy a funkcionalitás tekintetében nem kell lényegesen lentebb adni az eddigi drágább platformoktól.

A vállalat azzal a céllal hozta létre a legújabb Jetsont, hogy egy széles közönség számára elérhető, mesterséges intelligencia, gépi tanulás használatát is lehetővé tevő rendszerrel szolgáljon. Ennek hála érdeklődők milliói férhetnek hozzá olyan technológiákhoz, amikért eddig jóval magasabb árat kellett fizetni. A Jetson Nano felhasználóható lesz az Nvidia elmondása alapján otthoni robotikánál, beágyazott Dolgok Internetével kapcsolatos készülékeknél, így például különböző fejlett hálózati eszközöknél, átjáróknál vagy éppen videós biztonsági rendszereknél. Itt már leginkább a hobbisták vannak a célkeresztben, nem pedig a vállalati partnerek.

Galéria megnyitása

A Jetson Nano egyetlen modulban öltött testet, és egy egészen szerény hűtőborda ágaskodik rajta, ami lényegében előre jelzi, hogy itt azért nem kell olyan számítási kapacitást várni, mint mondjuk a Jetson AGX Xavier esetében, aminek a hűtéséről egy soklamellás, masszív hűtő gondoskodik, mely az egész lap felületét kihasználja. Mindössze 69,6 x 45 milliméteres megoldásról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy fizikailag ez az eddigi legkisebb tagja a Jetson családnak, így viszonylag kompakt készülékekbe is beépíthető kompromisszumok nélkül. Az újdonság lehetőséget biztosít arra, hogy a vásárlók a saját igényeikhez passzoló csatlakozótáblát alkalmazzanak, így még rugalmasabban használható fel.

Galéria megnyitása
Egymás mellett a Jeston AGX Xavier és a Jetson Nano

De mit is rejt pontosan ez a fejlesztői csomag? A Jetson Nano az Nvidia „Erista” kódnevű lapkájára épül, ami lényegében a Tegra X1-et takarja, ez dolgozik az Nvidia Shieldben és a Nintendo Switch-ben is. Ez jól hangzik, viszont kiemelendő, hogy itt egy megcsonkított kivitelét alkalmazza a vállalat ennek a megoldásnak, így csak négy darab Cortex-A57 processzormaggal lehet számolni, melyek 1,43 GHz-es órajelen üzemelhetnek, és a grafikus egység szerepét pedig egy megfelezett IGP tölti be, mely így már nem 256, hanem csak 128 aktív feldolgozóval szolgál. Azonban még így is 472 GFLOPs-os teljesítményről beszél az Nvidia (félpontosság esetén), ami nagyon sok esetben lehet bőven elegendő. A szerkezet 4 GB-nyi LPDDR4-es rendszermemóriával jön, szóval ilyen téren sem érheti szó a ház elejét. A háttértár kapacitása csak 16 gigás (eMMC), ezt azonban nem is feltétlenül kell kérni, akár egy memóriakártyát is bele lehet tolni az adattároló szerepére.

A Jetson Nano kapcsolati képességei is egészen jók az Nvidia elmondása alapján. A fejlesztői platformhoz 4 darab teljes értékű USB csatlakozhat – ebből egy lehet USB 3.0-s és három csak USB 2.0 –, lehet alkalmazni HDMI 2.0-t, DisplayPortot és Ethernet aljzatot, ami gigabites támogatásról gondoskodhat. Ezeken felül biztosítottak a MIPI-CSI, a GPIO, az I2C, az I2S, a SPI és az UART interfészek, de még M.2 is akad, mellyel extra Wi-Fi-t lehet hozzáadni. A kapcsolódó kamera akár 4K videózást is támogathat, a mozgóképfelvételeknél 30 FPS-es tempót bír a kicsi Jetson Ultra HD-ben, a lejátszás során pedig már a 60 FPS-sel is megbirkózik (természetesen mindez H.265/HEVC kódolás mellett értendő, ami teljesen támogatott itt). A szerény termék fogyasztása 5 és 10 watt között alakulhat.

Az Nvidia Jetson Nanót lecsupaszítva mindössze 100 dolláros áron lehet megvásárolni, a teljes fejlesztői csomag pedig 130 dollárt kóstál. Nem várat magára a termék, az Egyesült Államokban mostantól elérhető. Ezzel a vállalat egy olyan eszközt tett le az asztalra, ami bár a Raspberry Pi eszközöknél még mindig jóval drágább, de már elcsábíthat néhány vásárlót a nagyobb teljesítményével, szóval az eddiginél valóban sokkal szélesebb közönséget mozgathat meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap