ECS Z97-PK: Pentium G3258 egy gombnyomással 4,7 GHz-en

Az ECS új alaplapja a költséghatékony Z97-es termékek táborát erősíti, és meglehetősen egyszerű, de hatékony CPU tuningot ígér.

ECS Z97-PK: Pentium G3258 egy gombnyomással 4,7 GHz-en

Az ünnepi Pentium G3258-as processzor megjelenésével egy időben néhány alaplapgyártó költséghatékony, Z97-es lapkakészlet köré épülő alaplapokkal is előrukkolt, amelyek remekül passzolnak a belépőszintű tuningprocesszorhoz. A legérdekesebbek ezek közül talán az ASRock Z97 Anniversary sorozatú megoldásai voltak – mi is egy ilyen alaplappal próbáltuk ki az Intel különleges Pentium processzorát.

Most az ECS is bemutatta saját megoldását a témában, ez pedig nem más, mint a Z97-PK modell, ami kifejezetten a Pentium G3258-as processzorhoz készült, de természetesen egyéb LGA-1150-es Haswell processzorokkal is használható. Az új alaplap egyetlen érdekes szolgáltatással emelkedik ki az olcsó Z97-es deszkák szürke tömegéből, ez pedig a One Key OC funkció, amelynek köszönhetően egy gombnyomással emelhetjük meg a Pentium G3258 órajelét a gyári 3,2 GHz-ről 4,7 GHz-re – ehhez persze az is kell, hogy a kiszemelt processzor elketyegjen ekkora órajelen. Korábbi tesztünk alapján ez csak a szerencsén is múlik. A One Key OC funkcióhoz egyébként nem tartozik alaplapi gomb, így vagy szoftveres, vagy BIOS alapú megoldásról lehet szó – esetleg mindkettőről.

Az új alaplap egy egyszerű tápáramkört kapott, amelynek komponensein nincs hűtőborda. A microATX formátumú újdonság LGA-1150-es processzorfoglalattal érkezik, amihez négy darab DDR3-as memóriafoglalat társul. A memóriafoglalatok rendhagyó módon, eltérő távolságra vannak egymástól. Ezekben maximum DDR3-1600 MHz-es memóriamodulok kaphatnak helyet, méghozzá 4 x 8 GB-os kiépítésben. A bővítőhelyek között egy PCI Express 3.0 x16-os, egy PCI Express 2.0 x16-os (x4-es sávszélesség), valamint egy PCI Express 2.0 x1-es bővítőhely sorakozik. SLI támogatás nem áll rendelkezésre, de végszükség esetén CrossFireX alapú konfiguráció építhető a termékkel. SATA 6 Gbps-os portokból összesen hatot kapunk: négy az alaplap síkjára merőlegesen, kettő pedig 90 fokkal elforgatva foglal helyet a deszkán. Az USB 3.0-s portok közül kettő a hátlapon, kettő pedig előlapi kivezetés formájában érhető el.

Az audió és az Ethernet részleget Realtek gyártmányú vezérlők biztosítják (ALC892 & RTL8111G), a videó kimenetek között pedig egy D-Sub, egy DVI-D, valamint egy HDMI port látható. Az alaplapon kivezetések formájában COM port, illetve LPT port is elérhető, sőt, a TPM csatoló is a kínálat részét képezi.

Az ECS újdonsága felszereltség tekintetében versenyképes a hasonló kategóriájú alaplapokkal szemben, de szépségversenyt aligha fog nyerni. Az új alaplap rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban még nem derült ki, pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward