ECS LIVA: itt a világ legkisebb Windows alapú PC-je

A passzív hűtéssel üzemelő apróság akár egy USB porttal ellátott külső akkumulátorról is gond nélkül üzemeltethető.

ECS LIVA: itt a világ legkisebb Windows alapú PC-je

Az ECS egy igazi különlegességgel rukkolt elő, amely ezúttal nem egy újabb alaplap, hanem egy igazán apró asztali számítógép. A gyártó azt állítja, hogy a LIVA a világ legkisebb Windows alapú asztali számítógépe – az ilyen kijelentésekkel rendszerint vigyázni kell, de ebben az esetben, a termék mérete alapján úgy tűnik, többről van szó egyszerű marketingnél.

Az ECS LIVA az Intel Bay Trail-M platformjára épül, a 118 milliméter széles, 70 milliméter mély és 56 milliméter magas ház belsejében lapuló Bay Trail-M SoC pedig teljesen passzív hűtést kapott. A SoC szerepét jelen esetben egy Celeron N2807-es modell tölti be, ami két processzormaggal rendelkezik. A CPU magok 1,58 GHz-es alap- és 2,16 GHz-es Burst órajelen ketyegnek, de rajtuk kívül egy Intel HD Graphics sorozatú IGP is jelen van a tokozáson belül. Az IGP 313 MHz-es alap- és 750 MHz-es Burst órajelen üzemel, repertoárjában pedig Intel Quick Sync Video, illetve Intel Wireless Display támogatás egyaránt szerepel. A SoC DDR3-as memóriavezérlője egyetlen csatornát kínál, amelyen keresztül maximum 4 GB-nyi DDR3L-1333 MHz-es rendszermemória kezelésére képes. A Celeron N2807 mindössze 4,3 wattos TDP-vel bír, az SDP értéke pedig 3 watt. A tenyérben is elférő, tökéletesen hangtalanul üzemelő apróság 2 GB-nyi DDR3L rendszermemóriával gazdálkodik, ami normál feszültségű társaihoz képest 8%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemel.

Adattároló kapacitásból 32 GB-nyi áll rendelkezésre, méghozzá eMMC alapú NAND Flash tárhely formájában, ami az alaplapra lett integrálva.

A vezetékes Gigabites hálózati kapcsolatról egy Realtek RTL8111G vezérlő gondoskodik, a vezeték nélküli kommunikációt pedig egy NGFF bővítőkártya biztosítja, amely 802.11 a/b/g/n WiFi, illetve Bluetooth 4.0 vezérlőt egyaránt tartalmaz.

A 190 grammos ECS LIVA mérete ellenére egész sok csatlakozót kapott. Találunk rajta egy HDMI és egy D-Sub videó kimenetet, valamint egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s portot, de ezeken kívül egy kombinált audió csatlakozó, egy RJ-45-ös GbE LAN port, valamint egy micro USB 2.0-s port is helyet foglal a hátlapon. Utóbbi, azaz a microUSB 2.0-s port a tápellátás biztosításához kell, az apró PC ugyanis szokatlan módon ezen a porton keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot (5V, 3A).

A teljes PC nem fogyaszt többet 15 wattnál, így akár USB porttal ellátott külső akkumulátorról, azaz Power Bankról is használható, ha szükséges. Persze a terméhez microUSB 2.0-s porttal ellátott tápadapter is jár, így akkor is azonnal üzembe helyezhető, ha nincs kéznél megfelelő Power Bank.

A két monitor egyidejű kezelésére is képes újdonságon elketyeg a Windows 8.1-es operációs rendszer, de akár Ubuntu Linux disztribúció is kerülhet majd rá. A parányi asztali számítógép rövidesen forgalomba kerülhet, várható ajánlott végfelhasználói árát azonban egyelőre nem árulta el a gyártó.

A korábbi információk alapján 200 dollár alatti összeg szerepelhet majd az árcédulán – egyes források 180 dollár körüli összegről beszélnek. Utóbbi abszolút nem rossz, ha azt vesszük, hogy csak a rendszerben lapuló Celeron N2807-es SoC listaára 107 dollár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward