Drágulnak a DDR3-as memóriát alkalmazó videokártyák

A költséghatékony videokártyák piacán hamarosan áremelkedésre számíthatunk, a Haswell APU egységek érkezésével pedig még tovább emelkedhetnek a memóriaárak.

Drágulnak a DDR3-as memóriát alkalmazó videokártyák

Az elmúlt hetek folyamán már többször is beszámoltunk arról, hogy a DDR2-es és DDR3-as memóriachipek az átalakuló memóriapiacnak köszönhetően egyre drágábbak és drágábbak - a jelek szerint egyhamar nem is javul a helyzet, sőt, egyelőre úgy tűnik, hogy további drágulásra kell berendezkedi.

A DDR2-es és DDR3-as memóriachipek drágulása miatt a memóriamodulok egyre többe kerülnek. A probléma az, hogy a DRAM gyártó cégek visszafogták a termelést annak érdekében, hogy a veszteséges gyártás ismét nyereségessé válhasson. A korábban tapasztalt túltermelés miatt a memóriaárak padlóra kerültek, ami a vásárlóknak nagyon jól jött, a gyártók azonban komoly anyagi veszteségeket könyvelhettek el a számukra kedvezőtlen helyzet miatt. Annak érdekében, hogy a helyzet javuljon, egyes cégek a termelés csökkentése mellett döntöttek, míg mások egyszerűen elfordultak a PC-s memóriamodulok gyártásától, helyette inkább a jövedelmezőbb szervermemóriákra, illetve mobil memóriákra koncentrálnak. Olyan cég is volt, aki egyszerűen elhagyta a PC-s DRAM piacot.

Az átrendeződés a jelek szerint be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen a túltermelés megszűnt, sőt, lassan akár memóriahiányról is lehet beszélni. Az már nem meglepő, hogy emiatt komoly drágulás következett be a memóriamodulok piacán, azt viszont valószínűleg már kevesebben gondolták, hogy a hatás a videokártya piacot is utolérheti. A legfrissebb információk szerint a DDR3-as fedélzeti memóriát alkalmazó videokártyák a memóriachipek árának emelkedése miatt a jelenlegihez képest hamarosan 10-15%-kal drágábbak lesznek. A változás zömében a költséghatékony, belépő szintű modelleket érinti, amelyek többnyire a 100 dollár alatti árkategóriában foglalnak helyet, a GDDR5-ös fedélzeti memóriával ellátott példányok ára várhatóan nem változik, így a DIY felhasználók többségét nem érinti majd a drágulás.

A jelenlegi helyzetet tovább ronthatja a Haswell APU egységek közelgő megjelenése is, mivel az új processzorok érkezésére sokan várnak. Ebből kiindulva június környékén sokan cserélhetik le, illetve bővíthetik jelenlegi konfigurációikat, ami azt eredményezheti, hogy a megnövekedett kereslet miatt akár hiány is kialakulhat a DDR3-as memóriachipek piacán, ez pedig további áremelkedésekhez vezethet - mind a memóriamodulok, mind pedig a DDR3-as memóriachipeket alkalmazó videokártyák szegmensében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward