Dollármilliókat bukik a Huawei a 2600 dolláros mobilján

Kiderült, hogy csak a Mate Xs elképesztő méretű veszteséget jelent az indulása óta, pedig nem régóta kapható.

Dollármilliókat bukik a Huawei a 2600 dolláros mobilján

Egy új technológiát kifejleszteni, gyártani, piacra vinni mindig nagyon sok pénzbe kerül, és az okostelefonok ágazatában sincs ez másként. A Huawei egyik kiemelt szakembere a napokban elárulta, hogy hiába kerül elképesztően sokba a Mate Xs a vásárlók számára, valójában vesztéseges a vállalatnak. Ráadásul nem is kicsi összeget bukik a szérián a cég.

Yu Chengdong a napokban azt nyilatkozta, hogy a csillagászati áron kínált Mate Xs nem azért kerül olyan sokba, mert a Huawei szeretne nyerészkedni az úttörő kütyüre éhező vásárlókon, hanem azért, mert valóban drága előállítani – arról nem beszélve, hogy nagyon sokba került a fejlesztése. A Huawei Technologies konzumer ágazatának üzleti csoportját vezető szakember elárulta még azt is, hogy a Mate Xs februári indulása óta 60-70 millió dollár körüli mínuszt „termelt” a termék.

Galéria megnyitása

Tehát annak ellenére, hogy hazánkban például majdnem egy millió forintba kerül a Mate Xs, nemhogy profitot nem hoz, még inkább óriási kiesét halmoz fel a Huawei pénzügyi eredményeiben. Persze más régiókban kicsit olcsóbb a mobil, Kínában például átszámítva „csak” 2400 dolláros összeget kóstál, de legyen szó bármelyik nemzetközi piacról, ez a jelenleg kapható legdrágább mobil, ami nem az egzotikus anyaghasználata miatt kerül sokba.

Azt megtippelni is lehetetlen, hogy a fenti információ fényében a teljes hajtogatható dizájn megalkotása eddig mennyi pénzt emészthetett fel összesen. Hiszen a Mate Xs nem az első készüléke a Huawei-nek, hanem már a második, és az elsővel, a Mate X modellel még nagyon sok járulékos probléma volt.

A Mate X tavaly az MWC keretében mutatkozott be, és bár az újságírók már akkor kézbe vehették a terméket, a forgalmazás elindítására sokáig kellett várni. Eredetileg 2019 nyarán debütált volna a Mate X, de a cég úgy döntött, hogy inkább eltolja az indulást. A Huawei végig azt hangoztatta, hogy nincs konstrukciós hibája a mobilnak, de azért néhány dolog átalakítását követően került bevetésre a mobil tavaly ősszel.

Galéria megnyitása

Azt nem lehet tudni, hogy a Samsung esetében mi a helyzet ugyanezen a fronton. Talán a dél-koreaiak csendben benyelik a presztizsharc miatt keletkező veszteséget, és úgy tudnak még olcsóbb hajtogatós eszközöket értékesíteni. És az mindenképpen jól jön a számukra, ha a megjelenítőket házon belül tudják előállítani.

A Motorolának van még hajtogatható okostelefonja kereskedelmi forgalomban, és a Huawei által elhintett információk alapján ott sem igazán szorul extra magyarázatra az árazás. Sok kritika érte a Motorolát azért, mert a Razr nem csúcshardvert kapott, de valószínűleg azért hozta meg ezt a döntést a márka, mert kompromisszumot kellett kötnie a spórolás jegyében.

Azt nem lehet tudni, hogy a Huawei miként viszonyul a továbbiakban a hajtogatható megoldásoknak a fejlesztéséhez, ugyanis a vállalatnak most nagyon megfontoltan kell előre haladnia. A koronavírus járvány eddig a Huawei számára jelenti a legnagyobb csapást, és a vállalat a Google Mobile Services csomag elvesztése miatt egyébként is nagyon nehéz időszakot él át. Nem mutatja kifelé a cég, de egyértelműen óriási válságban van. Korábban lehetett pletykákat hallani arról, hogy készülhet újabb hajtogatható Huawei, de nem lenne meglepő, ha erről a tervről lemondana.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap