Shop menü

DJI: EGGYEL NŐ A TÉT, BEFUTOTT AZ OSMO ACTION 4 AKCIÓKAMERA

Nagyobb szenzor, jobb felszereltség, de ezek mellett vaskosabb árazás is jellemzi az új terméket, ami így lényegében az Action 3 fölé érkezik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
DJI: Eggyel nő a tét, befutott az Osmo Action 4 akciókamera

A DJI a drónok piacán leginkább önmagával verseng, de azt lehet látni, hogy a vállalatot ez nem tartja vissza abban, hogy folyamatos fejlesztésekkel rukkoljon elő. Egy ideje már akciókamerákban is kamatoztatja a tudását a cég, és bizony eléggé népszerűek a termékei a videósok körében, így biztosan sokan fogadják majd örömmel az Osmo Acion 4 modellt.

A DJI Osmo Action kamerák már a kedzetek óta kiváló felvételek készítésére alkalmasak, de a vállalat folyamatosan képes egyre magasabbra tenni a lécet, és az Osmo Action 4 most mintha nem is az Action 3 helyét szeretné a palettán átvenni, hanem egy magasabb szintet igyekszik képviselni.

Miközben az Osmo Action 3 egy 1/1,7 colos szenzort használ, a GoPro Hero 11 Black pedig egy 1/1,9 hüvelykes egységnek ad otthont, itt már egy 1/1,3 colos megoldás jelent meg.

Galéria megnyitása

Nagyon jól teljesít majd az új kamera akkor is, ha nem ideálisak a fényviszonyok, sőt mi több, lényegében ekkor jön majd el az ő ideje a DJI szerint. „Figyelemre méltó teljesítménye lesz gyenge fényviszonyok között” – emelte ki a gyártó. Az új érzékelő 2,4 mikoronos pixelmérettel dolgozik, és a mérettel kapcsolatos infókat a cég annyira előtérbe helyezte, hogy a felbontásról a sajtóanyag nem is beszél. Csak a specifikációt böngészve derül ki, hogy 10 MPixeles fotók készítésére alkalmas.

Galéria megnyitása

Itt minden a videózásról szól, és 4K Ultra HD felvételek készítésére lesz képes kiemelkedően jó részletesség mellett. 24 és 120 FPS között rengeteg különböző opciót nyújt majd a felhasználóknak az eszköz, annak függvényében, hogy éppen mire van szükségük. Ha a 120 FPS kevés, akkor a 240 FPS-es maximumot Full HD mellett képes biztosítani. A 4K és a FHD között még egy felbontás választható, a 2.7K. A szenzort a DJI képes lesz 4:3-as arányban is használni, ilyenkor 3840 x 2880 és 2688 x 2016 képpontos felbontásokkal lehet számolni.

Galéria megnyitása

A felvételek simaságáról ezúttal is a RockSteady stabilizálás gondoskodik majd, melynek ebben az esetben is több fokozata lesz, mint a korábbi kameráknál. Adott a RockSteady 3.0 és a 3.0+, valamint a HorizonBalancing és a HorizonSteady, ez utóbbiak már a képet igyekeznek minden helyzetben vízszintesen tartani a stabilizáláson felül.

Galéria megnyitása

A kamera 155 fokos látószögű lencserendszerrel lett felszerelve, és az optikát F/2.8-as rekesznyílás jellemzi. Már az előző generációnál is ugyanilyen paraméterekről szólt a fáma ezen a ponton. A lencsék előtti üveget ezúttal is lehet cserélni, így nem probléma, ha ez a része sérül, hiszen a javítása nem okoz gondot. A csavaros lencsevédőt pedig itt is kihasználhatják a videósok egyéb célokkal, például szűrők használatára. ND filtereket is lehet majd a kamerára akasztani az erős napsütés ellensúlyozása végett.

Galéria megnyitása

A készülék fényképezéskor 1/8000 záridőt tud minimum, maximum pedig 30 másodperc állítható be. Az ISO érték minden esetben legfeljebb 12 800 lehet, a DJI nem megy fentebb, mivel az már kezelhetetlen mennyiségű zajjal járna együtt. A kamera tud digitális zoomot akár négyszeres mértékben fotók esetén, videóknál pedig kétszeres lehet ez az érték. Timelapse, hyperlapse, slow motion, ezek mind biztosítottak a szoftveres oldalon, és a 9:16-os videózás is megoldható. Van a kamerának beépített időbélyeg funkciója is, ami a feldolgozás során segít több kamerából származó felvétel összefésülésében, ez pedig a vágást jelentősen meggyorsíthatja.

Galéria megnyitása

Előre és hátra egyaránt színes, aránylag nagy méretű kijelzők kerültek az Osmo Action 4-en, és az is közös ezekben, hogy érintésérzékenyek. De gombokkal is egyszerűen és gyorsan elérhető minden fontosabb funkció, ezeken felül pedig még hangvezérlés is elérhető, tehát parancsokkal is elérhető lesz néhány funkció. Fotózni RAW vagy JPEG formátumban képes, videókat pedig MP4 formátumban kezel (H.264/H.265). A felvételeket a kamerához tartozó LightCut app könnyedén tudja majd kezelni gyors szerkesztések alkalmával.

Galéria megnyitása

Az Osmo Action 4-gyel 130 Mbps az elérhető maximális bitráta. Támogatott a 10-bit D-Log M színséma alkalmazása, ezáltal és a nagy szenzor révén minden eddiginél szélesebb dinamikatartomány és színtér áll majd rendelkezésre a feldolgozás során. A kamerának van egy fejlett fénymérő szenzora is, ezt kihasználva bármilyen fényviszonyhoz képes jól alkalmazkodni és megfelelő színhűséget produkálni – akár még víz alatt is. Hangot 48 kHz és 16 bit mellett tud rögzíteni AAC formátumban.

Wi-Fi és Bluetooth támogatás egyaránt található a kamerában. A felvételeket lehetőség lesz távolról kezelni a vezeték nélküli kapcsolati lehetőségeket kihasználva. A kamerához készül egy távirányító beépített GPS-szel, ennek köszönhetően a felvételek helyére vonatkozó adat is elmentésre kerülhet igény esetén. Élő streamet is lehet majd a kameráról indítani online kapcsolódási lehetőség biztosítását követően, és vezeték nélküli mikrofont is lehet majd hozzá társítani.

Galéria megnyitása

A szerkezet vízálló, 18 méteres mélységig lehet meríteni anélkül, hogy külön tokba kellene tenni, de lesz mellé egy megfelelő tok is, ha még mélyebbre szeretne merülni az ember a készülékkel. A maximális sebesség garantálása érdekében az UHS-II kártyákat is képes kezelni az akciókamera, és maximum 512 GB-os microSD-t lehet beletolni, de a cég szerint erre nincs szükség, inkább a kisebb és gyorsabb kártyák használatát preferálják a specifikáció alapján.

Galéria megnyitása

Úgy tervezte a DJI az új Osmo Action modellt, hogy üzemidőben nagyon jó legyen, akár 160 percen keresztül lehet majd vele folyamatosan videózni. A feltöltése pedig 80 százalékos szintre 18 perc alatt megoldható lesz. Sőt mi több, azt is figyelembe vették a mérnökök, hogy télisportok esetén is jól bírja, ennek köszönhetően még -20 fokos hidegen is tudja majd a 2,5 órás üzemidőt, ami egészen egyedülálló.

A DJI Osmo Action 4 már előrendelhető Magyarországon is. Az új akciókamera 180 ezer forintba kerül az alapcsomagban, és 220 ezer forintért cserébe lehet majd hozzájutni a kiegészítőkkel megtoldott Advanture csomagban, ami egyebek mellett több akkumulátort is magában foglal, hogy a telep lemerülése sose akassza meg a munkát. Az Osmo Action 3 eközben 149, illetve 188 ezer forintos áron fut.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére