Dinamikus órajel-emeléssel gyorsul a Raspberry Pi

Az új funkció egy egyszerű firmware frissítéssel érkezik és jelentős gyorsítja az apró, rendkívül népszerű kis platformot.

Dinamikus órajel-emeléssel gyorsul a Raspberry Pi

A Raspberry Pi tulajdonosok manapság csak feszültségemeléssel együtt tudják tuningolni az apró ARM alapú konfigurációt, ha extra teljesítményre van szükségük, ám ekkor a garanciának sajnos búcsút kell mondaniuk.

Szerencsére azonban nincs minden veszve, ugyanis a Raspberry Pi fejlesztői gondoltak a nagyobb teljesítményre vágyó felhasználókra, így turbó móddal vértezték fel az apró gép ARM alapú SoC egységét. A turbó módnak köszönhetően a terhelés függvényében dinamikusan emelkedik a BCM2835-ös SoC órajele, így az alap 700 MHz-es magórajelet dinamikusan akár 1 GHz-re is képes megemelni a rendszer. Az újításnak köszönhetően a garancia megtartása mellett lehet teljesítménynövekedést elérni, méghozzá elég jelentőset: a pici konfiguráció teljesítménye nagyjából 50%-kal emelkedik, ha az új firmware-t alkalmazzuk. A dinamikus órajel-emelés mindaddig működik, amíg a SoC el nem éri a 85 Celsius fokos üzemi hőmérsékletet, ekkor ugyanis a magórajel visszaáll az eredeti értékre.

A dinamikus órajel-emelést tehát a legfrissebb firmware alkalmazásával aktiválhatjuk. Persze az új firmware emellett egyéb újításokat is kínál, amelyek között hőmérséklet és frekvencia widgetek, jobb analóg audió támogatás, jobb USB teljesítmény és az USB-s WiFi adapterek támogatása is jelen van.

A firmware frissítésének folyamatával kapcsolatban itt található bővebb információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward