Der8auer megskalpolt egy forrasztott Intel processzort

A skalpolás során néhány érdekes tényre is fény derült, sőt, még a lapka csiszolásával is kísérletezett Der8auer.

Der8auer megskalpolt egy forrasztott Intel processzort

Az Intel kilencedik generációs Core sorozatú processzorai lassan kezdenek feltűnni kereskedelmi forgalomban. Az újdonságok legfontosabb tulajdonságairól már beszámoltunk, mint ahogy arról is, hogy az Intel megerősítette: paszta helyett valóban forrasztás teremt kapcsolatot a lapka felülete és a hővezető sapka között, ami jótékonyan hat a hőátadás hatásfokára.

Der8auer a napokban lehetőséget kapott arra, hogy megskalpoljon egy Core i9-9900K és egy Core i9-9600K típusú processzort, a folyamat során pedig dokumentálta tapasztalatait. A skalpolásra alapvetően azért került sor, mert a Core i9-9900K túlságosan melegedett, így meg akarta tudni, vajon a forrasztással lehet-e gond, vagy egyéb más oka van-e annak, hogy a processzor az elvártnál magasabb hőmérsékleten dolgozik.

Galéria megnyitása

A forraszanyag alapvetően remekül helytáll átlag felhasználnálás esetén, ám amikor extrém tuningra kerül sor, nem kielégítő a hatásfoka, így Der8auer saját jól bevált folyékony fém alapú pasztájával helyettesítette a gyári anyagot. A művelet után a processzormagok átlaghőmérséklete nagyjából 9 Celsius fokkal csökkent a gyári állapothoz képest, ami ugyan nem tűnik soknak, de extrém tuning esetén ez bőven eldöntheti, siker vagy kudarc lesz-e a próbálkozásból.

Galéria megnyitása

A Core i9-9900K szétszedésekor szerzett tapasztalatokat aztán egy másik processzor, a Core i5-9600K esetében is kamatoztatta a tuningmester, hiszen arra volt kíváncsi, vajon a két letiltott processzormaggal érkező processzor esetében is hasonló melegedésre lehet-e számítani. Ennél a modellnél is a folyékony fémes hővezető paszta alkalmazása volt az első lépés, majd az eredmények láttán egy kis vizsgálódásra került sor. A mérések szerint az új processzorok sokkal vastagabb NYÁK lapot kaptak, mint a Coffee Lake modellek, ami alapvetően jó, hiszen így kisebb az esély, hogy a NYÁK vetemedjen. Ennél meglepőbb, hogy maga a szilíciumlapka is sokkal, több mint kétszer vastagabb lett, mint az előző generációnál volt. Der8auer nem értette, miért vastagabb a lapka: talán a forrasztás miatt kellett vastagabb szilíciumréteg, vagy éppen azért, mert a nagyobb lapkának ez ad kellő merevséget?

Galéria megnyitása

Erre nem sikerült választ találni, de némi csiszolásra sor került: mivel a komponensek a NYÁK felőli oldalon vannak, így a szilíciumlapka tetejéből először 0,15 millimétert, majd további 0,05 millimétert csiszolt le a tuningmester. Mindkét esetben lemérte, mennyivel javul a hőmérséklet. Az első csiszolás nagyjából 4 Celsius fokot, a második pedig további 1,66 Celsius fokot javított a processzormagok átlaghőmérsékletén. Hogy miért? Mert ennyivel kisebb szilíciumrétegen kellett áthaladnia a hőnek, azaz ennyivel hamarabb ért el a folyékony fémes hővezető pasztához, majd a kupakhoz.

Galéria megnyitása

A konklúzió: normál felhasználás során felesleges skalpolni a processzort, mert egyrészt veszélyes, másrészt pedig nem hoz komoly előrelépést hőmérsékletek terén. Tuning alkalmával már lehet értelme egy efféle beavatkozásnak, extrém tuning esetén pedig szinte kötelező a gyári forrasztás cseréje, mert mint látható, elég nagy különbség érhető el, ami akár egy világrekord megdöntéséhez is hozzásegítheti a tuningost.

A teljes videó az alábbiakban tekinthető meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap