Dell noteszgépek igazán mostoha körülmények közé

Az új notebookok elsősorban a hadiiparban, az iparban, illetve a terepen folyó üzleti munkákban nyújtanak segítséget, de más szerepkörben is helytállnak, ahol extrém strapabíróságra van szükség.

Dell noteszgépek igazán mostoha körülmények közé

A Dell három strapabíró noteszgéppel bővítette Latitude sorozatát, pontosabban annak speciális, Latitude Rugged részlegét, amelyben terepre, mostoha körülmények közé szánt termékek lapulnak. Az újdonságok modern processzorokkal, dedikált GPU-opcióval, illetve fejlett biztonsági technológiákkal kerülnek az üzletek polcaira. A szélsőséges időjárás közepette is használható noteszgépek számos kommunikációs opcióval érkeznek, támogatják a Dell speciális kiegészítőit, valamit a megerősített perifériákkal is kompatibilisek.

A széria háromféle alapmodellt tartalmaz, amelyek közül a Latitude 7424 Rugged Extreme képviseli a csúcsot. Ez a modell áll ellen legjobban a szélsőséges körülmények közötti használatnak, bővíthetősége kiváló, és igazából felszereltségére sem lehet panasz.

Galéria megnyitása

Egy szinttel lejjebb a Latitude 5424 Rugged helyezkedik el, ami bővíthetőség terén ugyanazt nyújtja, ám már kevésbé ellenálló házat kapott, mint nagyobb testvére, cserébe viszont olcsóbb és könnyebben hordozható. Az említett két modell mellé érkezik a Latitude 5420 Rugged, ami az 5424-es modell egyszerűsített változata. Itt már le kell mondanunk a második és harmadik SSD opcióról, nem szerelhetünk be optikai meghajtót, védelem terén azonban ugyanazt kapjuk. Az egyszerűsített „csomagolás” jóvoltából ez a modell a legkönnyebb és a legvékonyabb, plusz ez a legolcsóbb is egyben.

Az újdonságok 14 hüvelykes képátlójú Full HD kijelzőt kaptak, ami egy polarizáló réteg jóvoltából kültérben is remekül olvasható, védelméről pedig Gorilla Glass üvegréteg gondoskodik. Fényerősség terén akár 1000 cd/m2-es szintig is el lehet merészkedni, hiszen a kijelző ezt támogatja, ami ebben az iparágban igazi különlegesség.

Galéria megnyitása

A ház 8., 7. vagy 6. generációs Intel Core sorozatú processzort rejthet, amely mellé maximum 32 GB-nyi DDR4-2400 MHz-es rendszermemória és társulhat. SSD-ből akár három darab Class 20 vagy Class 40 besorolású példány is kérhető, így akár 3 TB-nyi tárhelyhez is juthatunk a 7424-es és az 5424-es modellek esetében. Utóbbi kettőhöz akár optikai meghajtó is kérhető, viszont így egy SSD tárhelyről le kell mondanunk. Aki az iGPU helyett egy erősebb megoldásra vágyik, Radeon 540-es vagy Radeon RX 540-es videokártyák közül választhat. Annak érdekében, hogy a hardver hűtése megfelelő legyen, újfajta aktív hűtés lapul a házon belül, ami extrém körülmények között is remekül helytáll.

Mivel az újdonságokat úgy tervezték, hogy bárhol lehessen velük dolgozni, kommunikációs képességek terén többféle opció közül lehet választani. A 802.11ac WiFi és a GbE támogatás mellett igény esetén Qualcomm X20 4G/LTE modem (Cat 16), valamint GPS kártya is kérhető. A csatlakozók között USB Type-A és Type-C portok, egy vagy két RS232-es soros port, egy SD memóriakártya-olvasó, valamint többféle videó kimenet is lapul. Utóbbiaknál a HDMI az alapértelmezett, de DisplayPort és D-Sub csatlakozóhoz is juthatunk, ha szükséges. További bővítési lehetőségként PCMCIA, ExpressCard és Smart Card opciók is rendelkezésre állnak.

Galéria megnyitása

Mindhárom noteszgép hasonló funkcionalitást biztosít, például mindannyian egyforma biztonsági szintet és menedzselhetőséget nyújtanak, az extrém használattal szemben azonban már eltérő ellenállósággal rendelkeznek. Mindegyik kibír néhány leejtést, nem jelent nekik problémát az extrém meleg vagy extrém hideg környezet, a Rugged Extreme azonban egy fokkal jobban bírja a kiképzést, ahogy az a fenti táblázatból is látszik.

Az új modellek tökéletesen át tudják venni elődeik helyét az iparban, a hadászatban, illetve minden egyéb olyan felhasználási területen, ahol a terep adottságai miatt csak megfelelően védett noteszgép használata jöhet szóba.

Galéria megnyitása

Akkumulátor terén két darab gyorsan cserélhető 51 wattórás energiaforrás képviseli a csúcsot, alapból azonban csak egy ilyen akkumulátor jár. Két akksival konfigurációtól függően akár 14 órányi üzemidő is elérhető, ami nem hangzik rosszul, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy az 1000 cd/m2-es fényerősségű kijelző igencsak sokat fogyaszt, így ha a fényerősséget feljebb csavarjuk, az elérhető akkumulátoros üzemidő meredeken csökkenni fog.

A Latitude Rugged sorozat tagjai hamarosan megjelennek kereskedelmi forgalomban. A csúcsmodell alapára 3499 dollár lesz, a Latitude 5424 és 5420 Rugged modellek pedig sorrendben 1499, illetve 1399 dollárba kerülnek majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap