DDR4-5000 MHz: új rekord G.Skill Trident Z memóriamodulokkal

Régóta próbálják túlszárnyalni az 5000 MHz-es DDR4-es memória-órajel határt, ám ez eddig senkinek nem sikerült. Eddig.

DDR4-5000 MHz: új rekord G.Skill Trident Z memóriamodulokkal

A tavaly bemutatott asztali Intel Skylake platform megjelenése óta rengeteg tuningos fáradozik azon, hogy elsőként léphesse át a komoly mérföldkőnek tekintett DDR4-5000 MHz-es effektív memória-órajelet, ám a sikerért alaposan meg kell dolgozni – no meg némi szerencsére is szükség van a hőn áhított eredmény eléréséhez.

CL 31-31-31-63-2T időzítés tartozik a rekord órajelhez

Eddig egy kínai tuningos, Chi-Kui Lam vezette a HWbot memória-órajel ranglistáját a G.Skill Ripjaws 4 sorozatú memóriamodullal elért DDR4-4991,6 MHz-es effektív memória-órajellel, így az 5 GHz-es álomhatár már tényleg csak karnyújtásnyira volt, nemrég azonban jött Toppc és hatalmas lendülettel átszakította a célszalagot. Toppc szintén G.Skill gyártmányú, de már Trident Z sorozatú memóriamodulokkal próbálkozott, amelyek fedélzetén minőségi Samsung memóriachipek dolgoztak, természetesen folyékony nitrogénnel hűtve. A 4 GB-os memóriamodul egy MSI Z170I Gaming Pro AC alaplapba került, méghozzá egy folyékony nitrogénnel hűtött, 968,17 MHz-en ketyegő Intel Core i5 6600K processzor társaságában, ami egy mérnöki tesztpéldány volt. Az egyéb rendszerkomponensek között volt még egy MSI GeForce 9400 GT videokártya, ami referencia órajeleken üzemelt, a sort pedig egy 64 GB-os Kingston SSDNow V300-as SSD meghajtó zárta. A videokártyára a processzor tehermentesítése érdekében volt szükség, hisz az iGPU kikapcsolása szükséges az eredményes tuninghoz – ugyanezért volt egy memóriamodul a rendszerben, valamint a CPU magok felét is ezért kapcsolták ki, az aktív példányok pedig a siker érdekében jártak alacsony órajelen.

A próbálkozások hatására egészen 2501,2 MHz-es memória-órajelig sikerült eljutni, ami 5002,4 MHz-es effektív órajelet takar, azaz sikerült beállítani az új memória-órajel világrekordot – és végre az 5 GHz-es álomhatár átlépése is összejött. A G.Skill szakemberei természetesen büszkék az eredményre, annál is inkább, mert így a memória-órajel rekordokat tartalmazó lista első 7 helyén már csak G.Skill memóriamodulokkal elért eredmények szerepelnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward