DDR3-as memóriamodul, amin SSD kártya is helyet kaphat

Az Apacer két különleges DDR3-as memóriamodult is készített: az egyiken M.2-es bővítőhely, a másikon CompactFlash memóriakártya foglalat helyezkedik el. Mindkét memóriamodul rendelkezik DDR3-as memóriachipekkel is, amelyek a nyomtatott áramköri lap alsó felén lapulnak.

DDR3-as memóriamodul, amin SSD kártya is helyet kaphat

Az M.2-es csatolófelület az SSD kártyák szegmensének legújabb slágere lesz, ami már meg is kezdte térhódítását, hiszen az új csatoló több friss alaplapon is feltűnt az elmúlt hetek folyamán.

A jelek szerint nem csak alaplapokon, hanem akár DDR3-as memóriamodulokon is találkozhatunk majd M.2-es bővítőhellyel, már amennyiben az Apacer nemrégiben bemutatott különlegessége elárasztja a boltok polcait. Az Apacer Combo SDIMM névre keresztelt bővítőkártya egy hibrid megoldás: a nagyméretű nyomtatott áramköri lap alján DDR3-as memóriachipek sorakoznak, felül pedig egy M.2-es bővítőhelyet láthatunk, ami különböző hosszúságú M.2-es bővítőkártyákat fogad. A lenti fotón egy 42 milliméter hosszú kártya látható, de a PCB a jelek szerint akár 80 milliméteres M.2-es SSD meghajtót is elszállásolhat.

A DDR3-as memóriafoglalatba illeszkedő nyomtatott áramköri lap sajnos nem PCI Express alapú, hanem csak SATA 6 Gbps alapú kapcsolatot kínál az M.2-es SSD kártya számára: a fedélzeten elhelyeztek egy SATA 6 Gbps-os portot, amivel az alaplaphoz kapcsolható az SSD.

Az M.2-es foglalattal ellátott termék mögött, a másik DDR3-as memóriafoglalatban a fotó alapján egy újabb különlegesség lapul, ami M.2-es helyett már CompactFlash memóriakártya-foglalattal rendelkezik, így CF memóriakártyákat fogad. Ennél a megoldásnál ugyancsak SATA csatolófelületen keresztül kapcsolódhat az adott adattároló a rendszerhez.

Az Apacer szerint a Combo SDIMM memóriamodulok ideális választásnak minősülhetnek, ha kompakt, Mini-ITX formátumú alaplappal ellátott rendszer építése a cél. Arról egyelőre nincs hír, hogy a fotón látható termékek pontosan mikor kerülnek forgalomba, valamint az is rejtély, mennyibe kerülnek majd. A koncepció érdekes, de hogy mekkora sikert arat majd, az eléggé kérdéses.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward