Cyber Manhunt – Digitális lábnyomok és egy kis ügyeskedés

Fogaskerék a gépezetben vagy igazságot kutató hacker? A különbség lehet, hogy fel sem tűnik.

Cyber Manhunt – Digitális lábnyomok és egy kis ügyeskedés

75 %
{{ average }} %
  • *click*
Szerzői értékelés
Szerző
75
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Az online embervadászat egy Hong Kongban elterjedt kifejezés, ami a célpont online tartalmainak megkeresését, átvizsgálását és felhasználását jelenti. A célja az úgymond online igazságtétel, ítélkezés (Cyber judgement), aminek módszerei között ott van a megszégyenítés, zaklatás és – ha nem ismert – a valós identitás felfedése is. Ezt amúgy az online térben az emberek sokszor saját maguk teszik lehetővé azáltal, hogy sem az adataikkal, sem a kiposztolt tartalmakkal kapcsolatban nem tudatosak. Hasonlóképpen a figyelmetlenség vagy a nemtörődömség a háttere annak is, hogy sokan szinte bármilyen viselkedést megengednek maguknak onlnine.

Suler kutatása óta tudhatjuk, hogy az Online Disinhibition egy olyan komplex viselkedésre, percepcióra, érzelmekre és összegzésképp a személyiségre gyakorolt összhatás, ami alól nem vonhatjuk ki magunkat, de még a tudatosság is csak bizonyos mértékig ad védelmet. A legjobb az, ha az online teret a maga veszélyeivel és árnyoldalaival együtt ismerjük és nem csak a gyors, kényelmes és nyitott részében hiszünk.

Galéria megnyitása

Bűnözők, rosszindulatú, bosszúra vagy egy kis (más kárán megszerzett) szórakozásra vágyó emberek ugyanúgy vannak az online közegben, mint az offline világban. Szexuális ragadozók, zaklatók és kukkolók is, ez pedig senkit nem kellene, hogy meglepjen a mai világban, pláne akkor, ha a gyerekek, tinik biztonságáról van szó. Csak az elmúlt hét cikkeit nézve is, világot látott egy cseh dokumentumfilm, ahol színésznők 12 éves kislánynak adták ki magukat egy kontrollált vizsgálat égisze alatt és 10 nap alatt mintegy 2500 ajánlatot kaptak férfiaktól az online közösségi média platformokon.

Galéria megnyitása

A Cyber Manhunt egy fiktív, de nagyon ismerős világban játszódik. Itt is van Toothbook közösségi média platform, iMeet társkereső oldal, HiTalk chatkliens, Shopping nevű Amazon, GoMail, GoGo nevű keresőoldal, amin digitális lábnyomokra vadászhatunk. A privát vagy nyilvános profilok, az újságcikkek, e-mailek mind apró nyomokat rejtenek és ezek összegyűjtésével lassan összeáll a kép. Ha nem is az adott ügy megoldása, de a következő lépésé mindenképpen.

Hackerként ugyanis az a feladatunk, hogy adathalászattal (phising), pszichológiai manipulációval (social engineering), jelszó visszafejtéssel, hamis személyazonosság összerakásával (és sikeres fenntartásával) megszerezzük azt az információt, amit a cégünk akar. Cégünknek van egy hatalmas adatbázis hozzáférése is, ami név és 1-2 személyes adat alapján rengeteg információval szolgál és a következő lépés általában ezek segítségével a jelszó megszerzése, amivel e-mail fiókban, Toothbook profilban garázdálkodhatunk általában.

Galéria megnyitása

A játék maga ablakokból, és különböző programokból, adott mennyiségű információval bevethető „appokkal” működik, és igaz, hogy egy valódi cyber biztonsági szakember a hasát fogná a röhögéstől, ha meglátná, szimulációra azonban mindenképpen alkalmas. A mechanika ugyanis ilyen primitívnek látszó módszerekkel is jól le van képezve. A szerteszét hagyott információ nemcsak árulkodik, de sebezhetővé is tesz minket.

A közösségi oldalak információi elvezetnek egy e-mail fiókhoz, az kaput nyit az adatbázisban, mi egy fontos jelszó visszafejtésében segít, amivel máris miénk az előbb emlegetett e-mail fiók, ezzel pedig már közösségi oldal fiók jelszavának a cseréjét is kérhetjük. Ha megvannak a nyomok még mindig nem végeztünk, ugyanis össze kell kapcsolnunk őket, kiszűrni a hazugságokat és konklúziót vonni a maradék alapján.

Galéria megnyitása

Egyszerűnek, lineárisnak tűnik ez a módszer ha beletanulunk, de ettől függetlenül tényleg van egy nyomozás és mozaikozás érzete a játéknak. A tutorial nem készít fel mindenre és az első küldetésnél a mélyvízbe dobnak minket, egy öngyilkosságban kell a színfalak mögé néznünk és okokat, indítékokat keresünk, valamint ha már ott járunk, egy kis céges kémkedés is becsúszik. Ez a jelenlegi 4 küldetésből az első, ami hosszban jó 2 órát jelent akkor is, ha az átlagnál ügyesebbek vagyunk.

A Cyber Manhunt egyszerre érdekes nyomozós puzzle elemekkel bíró játék és korlenyomat is, amit ötletessége miatt is ajánlani lehet. Tény, hogy nem leszünk Watch Dogs féle telefonnal mindent 1 másodperc alatt meghackelő vagányok tőle, de a szórakoztató jellege mellett akár tanulságokat és tudatosságot is nyerhetünk általa.

Összefoglalás

Cyber Manhunt – Digitális lábnyomok és egy kis ügyeskedés

Cyber Manhunt – Digitális lábnyomok és egy kis ügyeskedés

Cyber Manhunt – Digitális lábnyomok és egy kis ügyeskedés
Szerzői értékelés
75
%
Online sok információt hagyunk magunkról, és aki ezt összeszedi az az életünk szinte összes titkához, a magánszféránk olyan régetéhez is hozzáfér, amit nem is gondolnánk.
Érdekes küldetések és jól szimulált "hackelés" valamint social engineering rész.
Az online közegben járatos gamernek mérsékelten érdekes és a folyamatok/módszerek nagy részét már kisujjból kirázza.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap