Cukorenergia a Sonytól

Zenelejátszás cukormeghajtással? Pontosan. Ötletes újítás...

Cukorenergia a Sonytól

A Sony tegnap jelentette be, hogy sikeresen kifejlesztette a Bio Battery 1-et, amely szénhidrátokból (tehát cukorból) állít elő elektromos áramot, enzimeket használva katalizátorokként, amivel lényegében lemásolták az élő organizmusokban is lezajló energiatermelő folyamatokat. Ennek a bioelemnek a tesztegységei 50 mW teljesítményt produkáltak, ami jelenleg a világ legmagasabb értékének számít a passzív bioelemek terén. Ezzel a teljesítménnyel pedig már zenét is le lehet játszani egy memória-alapú Walkmanről.

Mindezt egy olyan rendszer kifejlesztésével érte el a Sony, amely a cukor lebontása közben helyhez köti az enzimeket és a közvetítőt (elektronikus vezető anyagokat), miközben az anódon található enzimeket továbbra is aktívan tartja. Kifejlesztettek emellett egy olyan új katódszerkezetet is, amely egyszerre gondoskodik a megfelelő víz- és oxigén-ellátásról is. Ennek a két technológiának a tökéletesítésével sikerült elérniük a már említett energiatermelési szintet.

A technika talán leglényegesebb vetülete pedig az, hogy a cukor teljességgel természetes, növényi- és fotoszintézis-alapú, megújuló energiaforrás; gyakorlatilag mindenütt elérhető, és már egy valamivel tisztább, környezetbarátabb jövőt sejtet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward