Shop menü

CSÖKKENT A KERESLET A MAC SOROZAT TAGJAI IRÁNT, KÉT HÓNAPRA LEÁLLHATOTT AZ M2-ES SOC-OK GYÁRTÁSA

Januárban és februárban nem érkeztek M2-es SoC egységek az ellátási láncban dolgozó vállalatokhoz, de márciusban is csak félgőzzel indulhatott újra a munka.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Csökkent a kereslet a Mac sorozat tagjai iránt, két hónapra leállhatott az M2-es SoC-ok gyártása

Az Apple a friss iparági hírek alapján egy elég érdekes és meglepő lépésre szánta el magát: két hónapra leállították az M2-es chipek gyártását, ami miatt a SoC egységekkel kapcsolatos munkafolyamatokat végző ellátási lánc is kellemetlen helyzetbe került idén januárban és februárban. A lépés arra utal, hogy az M2 alapú Mac sorozat egyes tagjai iránt meredeken csökkent a kereslet az elmúlt időszakban, ezért válhatott szükségessé a termelés ideiglenes leállítása.

Azok a vállalatok, akik az M2 SoC egységek összeszerelését végzik, illetve akik az egyes komponenseket szállítják a termékekhez, azzal szembesültek, hogy egyáltalán nem érkeztek hozzájuk M2-es lapkák a TSMC-től január és február folyamán, de márciusban is csak a szokásos kapacitás felével indulhatott újra a munka, ami arra utal, az Apple visszavett a tempóból. A változás egyebek mellett a dél-koreai tokozó üzemegységektől a forraszgolyókat készítő tajvani cégeken át a hővezető pasztát szállító német vállalkozáson át a lapkához szükséges egyéb alapanyagokat biztosító japán cégig sok-sok partnert érintett, gyakorlatilag a teljes M2-es ellátási lánc üresjáratba került.

Galéria megnyitása

Ráadásul sok esetben az M2 specifikus komponenseket gyártó, illetve az összeszerelést végző gyártósorokat más feladatra be sem lehetett fogni, azok ugyanis az M2 sajátosságainak megfelelően lettek kialakítva, az A sorozatú mobil SoC egységekkel kapcsolatos munkákat sem lehetett a szabad gyártósorokra irányítani pont a különbségek miatt. Utóbbinak köszönhetően teljesen leállt az ellátási lánc. Az Amcona háza tájáról származó egyik informátor szerint az M2-es gyártósor eszközeivel lehetetlen más chipekhez tokozást készíteni, ezt a sort „Apple sornak” is hívják szakmai berkeken belül, ami a sajátosságai miatt csak az Apple bizonyos termékeit tudja kiszolgálni.

A 2023-as év első pénzügyi negyedévét részletező jelentésből már kiderült, hogy a Mac-eladásokból befolyó teljes árbevétel igen nagyot csökkent, ugyanis 10,85 milliárd dollárról 7,74 milliárd dollárra mérséklődött, és az Apple vezére nem is rejtette véka alá, a PC piac kihívásokkal teli helyzetben van. A vezető szerint noha a lapkáknak köszönhetően előnyben vannak, ám így is nehéz lesz helytállni rövidtávon. Az M2-es SoC egységek gyártása nagyjából egy esztendővel ezelőtt indult, amikor az Apple Silicon alapú MacBook noteszgépek iránt óriási kereslet mutatkozott, ennek megfelelően az új chipekből is kellően sokat gyártattak le, hogy a későbbiekben tapasztalható magas keresletet is ki tudják elégíteni.

Ennek megfelelően felduzzasztották a raktárkészleteket annak érdekében, hogy a januárban bejelentett M2 Pro és M2 Max bejelentés idejére elegendő mennyiség készüljön a különböző termékekből. Időközben visszaesett a kereslet, erre pedig a termelésnek is reagálnia kellett, Az, hogy két hónapra teljesen leállították az M2-es SoC egységek gyártását, arra utal, hogy a tényleges kereslet messze alulmúlja az Apple korábbi várakozásait.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére