Shop menü

CSÖKKENŐBEN A VIDEOKÁRTYÁK ÉS A PROCESSZOROK FORGALMA

A legnagyobb esést az Nvidia szállítási mutatói szenvedték el, az AMD-t érintette legkevésbé a visszaesés.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Csökkenőben a videokártyák és a processzorok forgalma

Egyes piaci szegmensekben lassulás jelei mutatkoznak, erre mutat rá a Jon Peddie Research legfrissebb elemzése is, amely a GPU, dGPU és CPU piac második negyedéves alakulásával foglalkozik. A nagy kép alapján az látszik, hogy a teljes GPU piac, amelyben az integrált videóvezérlők és a videokártyák egyaránt benne foglaltatnak, 14,9%-os esést produkált negyedéves szinten az év második negyedévében.

A teljes GPU piacon az AMD eladásai csökkentek a legkevésbé, ugyanis 7,6%-os visszaesést mutatnak, míg az Intel esetében 9,8%-os, az Nvidiánál pedig igen komoly mértékű, 25,7%-os forgalomcsökkenés látszik. Az asztali videokártyák szegmense összességében 22,6%-kal csökkent negyedéves szinten, már ami az értékesítéseket illeti, azaz nagyjából 10,37 millió darab fogyott a második negyedév folyamán. Ez a teljesítmény 2020 második negyedéve óta a legalacsonyabb.

Galéria megnyitása

A GPU piacon a részesedések érdekesen alakultak. Az Intel a teljes GPU piac 62%-át uralja, míg az AMD a második helyet foglalhatta el a maga 20%-os eredményével – utóbbi éves szinten 4%-os növekedést takar, hiszen 2021 második negyedévében még csak 16%-os piaci részesedéssel rendelkezett az AMD. Az Nvidia a harmadik helyet foglalta el a maga 18%-os eredményével, ami 3%-os növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest.

A Jon Peddie Research munkatársai a klienspiaci számítógépekbe szánt processzorokkal kapcsolatban is megosztottak két érdekes számot. E processzorok szállítási mutatója negyedéves szinten 7%-kal csökkent, éves szinten azonban ennél is sokkal nagyobb, 33,7%-os esés mutatkozik.

Galéria megnyitása

A PC gyártók és a disztribútorok jellemzően csökkenteni szokták rendeléseik mennyiségét a második negyedév folyamán, ám ezúttal a szokásosnál is nagyobb mértékben estek vissza a megrendelések, alighanem azért, mert a raktárkészletek a csökkenő forgalom miatt még mindig rendelkezésre álltak, felesleges volt újabb termékeket berendelni.

Az elemző vállalat vezetője, Jon Peddie úgy látja, a különböző globális események, mint például a továbbra is zajló orosz-ukrán háború, valamint a Nyugat-Európát érintő orosz gázellátás manipulációja, illetve egyéb, idegességet kiváltó események miatt az európai gazdaság teljesítménye csillapodik, az Egyesült Királyság pedig lényegében recesszióba lépett, magas infláció mellett. Egy ilyen helyzetben eléggé nagy kihívást jelent az előrejelzések készítése, éppen ezért a piaci elemzők gyakran frissítik előrejelzéseiket, ahogy új adatok jelennek meg, ezekhez igazítva a kilátásokat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére