Shop menü

CSENDBEN LELŐHETTE A GOOGLE A SAJÁT AR SZEMÜVEGÉNEK FEJLESZTÉSÉT

A Google sokszor szokott különböző kezdeményezéseket kukába dobni, és így járhatott a Project Iris is, ami az Apple Vision riválisa lehetett volna.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Csendben lelőhette a Google a saját AR szemüvegének fejlesztését

A kiterjesztett és virtuális valóság szemüvegek már hosszú ideje velünk vannak, több vállalat is hisz ezekben, de igazából nem látjuk azt eldőlni, hogy akkor végül is kell-e ez a hétköznapi fogyasztóknak, vagy nem. Egy nagyon szűk közönséget tudnak megmozgatni, az eddigi megoldások, éppen ezért a nagy cégek is felemás módon állnak a technológiához.

Legutóbb az Apple lépett színre egy új szemüveggel, a Google viszont valószínűleg dobta saját megoldását. Az a hír járja a Google háza táján, hogy a Project Iris, amiről először 2022 januárjában hallottunk – akkor is belső információk révén –, valószínűleg mostanra leállt. A Google az elsők között dobott piacra olyan szemüveget, ami kiterjesztett valóságot alkalmazott, a Google Glass azonban inkább egy kutatási projekt maradt mindig, mostanra pedig elvileg teljesen leállt annak a fejlesztése is, mint ahogy a Project Iris is felszámolásra kerülhetett.

Galéria megnyitása

Elvileg egy olyan termék lett volna a Google szóban forgó megoldása, mint amit már a Meta is kínál és az Apple is piacra fog dobni a Vision Pró személyében. Szóval egy nagy zár, síszemüveg formájú megoldás lett volna, ami egyszerre tudott volna kiszolgálni AR és VR funkciókat is. A kiterjesztett valóság esetében a valós idejű képet kamerák biztosították volna a belső képernyőkre vetítve, és a kiterjesztett valóság elemivel vegyítve.

Korábban a The Verge számolt be a Project Iris létezéséről, most pedig az Insider adta hírül, hogy leállíthatta ezt a fejlesztését a vállalat. Három különböző személy is megerősítette a hírt, akik kapcsolatban álltak a Google berkeiben ezzel a kísérleti megoldással. A keresőóriás minden szemüveges fejlesztését leállíthatta. Tavaly a Google I/O keretében mutattak egy olyan okosszemüveget, ami egyebek mellett a Google Fordítót is magában foglalta valós idejű tolmács funkcióval, de állítólag már ez sincs terítéken.

Galéria megnyitása

A Google néhány prototípus szemüveget elvileg már tesztelt is tavaly, de a mostani belső információk szerint ez már mind a múlté. Vagy legalábbis most nincsenek terítéken, és belátható időn belül kész termékek formájában nem is fognak megjelenni. Viszont azt is hozzátették az informátorok, hogy arról nincs szó, hogy a Google mindent elengedett volna a szemüvegekhez köthetően.

A vállalat szakemberei inkább a szoftverek fejlesztésére helyezhetik át a fókuszt a hardverek helyett, a szemüvegeket pedig majd létrehozzák mások.

Egy „micro XR” néven emlegetett platformot építhet a Google, amit más vállalatok licencelhetnek majd a jövőben létrehozni kívánt AR/VR szemüvegeik számára. Hasonlóan, mint ahogy az Android operációs rendszert „kölcsönözik” a mobiljaik számára, melyekhez az egyedi hardveres alapokat biztosítják. A Project Irist valószínűleg az elbocsájtások is sújtották, a cég az idei évben már több leépítésen, átszervezésen és projekt leállításon túl van.

Galéria megnyitása

Valószínűleg erre irányult már a Google korábban bejelentett partnerkapcsolata, melyben a Samsunggal és a Qualcommal dolgozik együtt. A hardverfejlesztést a Google meghagyhatja a Samsung számára, az alapokat pedig a Qualcomm biztosíthatja majd a szerkezet számára, míg a szoftveres ökoszisztéma megalkotása a keresőóriás mérnökeire hárulhat jelentős részben.

A Project Iris kapcsán annak idején arról volt szó, hogy 2024-ben előállhat majd a cég egy kész termékkel, de erre most már aligha fog sor kerülni. Van olyan fejlesztő, aki ezen a készüléken dolgozott korábban, de mostanra a Google-t is elhagyta. Viszont a Samsung és Qualcomm párossal kollaborációban fejlesztett megoldásról elvileg még idén ki fognak derülni konkrétumok.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére