Counterpoint: Ezek a márkák ügyelnek a legjobban az Android frissességére

Részletes kutatással mutatott rá a Counterpoint arra, hogy a Nokia ezen a téren az élen jár.

Counterpoint: Ezek a márkák ügyelnek a legjobban az Android frissességére

Az okostelefonok körében a kezdetek óta fontos kérdés az, hogy az adott készülék mennyi ideig kap frissítést. És mivel a mobiloknak a kihordási ideje egyre hosszabb szinte minden felmérés szerint, így ez csak egyre lényegesebbé válik. Főleg az Android esetében érzékeny téma a frissítés, a Google operációs rendszere ugyanis gyakorlatilag a mindig komoly fragmentációval küzdött, és sajnos napjainkban is igaz ez.

Európába, az Egyesült Államokban és Kínában átlagosan közel 30 hónapig használnak az emberek egy okostelefont. Éppen ezért nagyon fontos az, hogy olyan készüléket válasszanak a vásárlók, amik akár több főverziós frissítést is kaphatnak az életciklusuk alatt. És a Counterpoint Research éppen ezért járt utána annak, hogy mely gyártóknak a palettájáról érdemes választania a felhasználóknak, ha hosszú és stabil támogatásban szeretnének részesülni.

A kutatók arra jutottak az összegyűjtött információk elemzését követően, hogy az Android 9 terjesztésében a Nokia, illetve a HMD Global jeleskedett leginkább.

A Counterpoint elsőként azt vette figyelembe, hogy a 2018 harmadik negyedéve óta kapható készülékek körében milyen arányban vannak azok, amik a legfrissebb Androidot futtatják. És 96 százalékos eredménnyel a Nokiák győzedelmeskedtek ebben a mutatóban. De a HMD Globalnak egyébként még az sem lenne gond, ha 2017 harmadik negyedévétől nézte volna a dolgot a Counterpoint, mert ugyanilyen jól szerepelt volna, tekintve, hogy a Nokia 2 kivételével minden eszközét frissítette. Az első háromban végzett még ebből a szempontból a Samsung és érdekes módon a Xiaomi is, az előbbi 89, az utóbbi pedig 84 százalékot ért el. Még a Huawei is aránylag jól szerepelt ebben a versenyszámban, a készülékeinek a 82%-án futott az Android 9.0.

Galéria megnyitása

Azt is el kell mondani, hogy az első négyes után óriási zuhanás van a Counterpoint kimutatásában. A Lenovo már csak a mobilnak a 43 százalékánál gondoskodott az Android Pie-ról, az Oppo pedig 35 százalékos mutatót ért el. Ezeket a márkákat pedig megint egy nagy eséssel követi a Vivo, az LG, az Alcatel, és az Európában kevésbé ismert Tecno. A lista végén kullogók már a szerkezeteiknek kevesebb mint a negyedén biztosították az Andriod Pie operációs rendszert, ami elkeserítő, az pedig különösen szomorú, hogy az LG neve is itt olvasható.

Arról is beszámolt a Counterpoint, hogy a Nokia és a Xiaomi az alsóbb árkategóriás, megfizethető okostelefonoknak a támogatásában is nagyon jól teljesít. És arra is rámutatott ezen a ponton az elemzőcég, hogy ez sajnos nagyon kevés márkára igaz. A 200 dollárnál olcsóbb okostelefonoknak csak nagyjából a harmadára jutott el az Android Pie. Ebben a szekcióban is 90 százalék fölé jutott a HMD Global, és jól szerepelt még az olcsóbb gépek terén a Xiaomi és a Lenovo is.

A friss rendszer terjesztésének a tempójában is kiemelkedő volt a HMD Global, hiszen egy éven belül a mobiloknak a 94 százalékát szállította az Android 9.0 operációs rendszerrel. És ahogy azt lehet látni az alábbi grafikonon, egyszer sem volt olyan, hogy más gyártó megközelítette volna a tempóját. Mint azt tudjuk, a Samsung a teljesen új, One UI grafikus felhasználói felülete miatt nehezen tudta elkezdeni a frissítések terjesztését, sokat csúcsot, és ezt meg is lehet figyelni a Counterpoint kimutatásában.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy néhány jelentős márka kimaradt a Counterpoint Research kutatásából, mert az csak a top 10-re terjedt ki, így például a OnePlus és a Google Pixel sincs benne az összesítésben. Ezek pedig megelőzhetnék még a Nokiát is. Persze mivel a Pixelek a referencia modellek, így azoknál ez elvárható, de a OnePlus önerőből szállítja az Android Pie frissítést még a 2016-os OnePlus 3 okostelefon számára is. Szóval, aki a felsőkategóriában nézelődik, az a OnePlusról se feledkezzen meg a Nokia és más márkák mellett, ha hosszan tartó frissességre vágyik.

Kíváncsian várjuk, hogy az Android 10 esetében mit hoz a jövő. Ezen a fronton talán a mostaninál is több gyártó próbálkozik majd kiemelkedő erőbedobással biztosítani az új rendszert, ugyanis a bétatesztelésből minden korábbinál több vállalat vette ki a részét kisebb-nagyobb mértékben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap