Cortex-A77 maggal és 5G modemmel jön a MediaTek új chipje

A MediaTek meglehetősen szokatlan bejelentést tett, a jelek szerint újra célba veszi a csúcskategóriát.

Cortex-A77 maggal és 5G modemmel jön a MediaTek új chipje

Az ARM két napja rántotta le a leplet a Cortex-A77 processzormag IP-ről és a Mali-G77 grafikus vezérlőről, a MediaTek pedig máris beharangozott egy olyan rendszerchipet, ami ezeknek a komponenseknek a felhasználásával jöhet létre. A cég korábban még soha nem lépett ilyen gyorsan, és nem csak ez teszi érdekessé a hírt.

A MediaTek az elmúlt években lemaradással vette használatba az ARM új fejlesztéseit, mert szinte mindig költséghatékony megoldásokat próbált készíteni. Igazából ez jól is ment a számára, hiszen a Helio P60 például egészen sok mobilban van jelen napjainkban. Ez pedig egy korrekt teljesítménnyel és kiemelkedően jó ár-érték aránnyal rendelkező lapka. Hosszú ideje nem csinál csúcsra tervezett rendszerchipet a MediaTek, legutóbb a tízmagos Helio X30 volt ilyen a palettán, de az alig maroknyi eszközben jelent meg, mert több probléma is akadt vele. Most viszont egy olyan MediaTek chip érkezhet, ami a legújabb fejlesztéseket fogja össze, és a felsőkategóriát veszi célba. De a jelek szerint még egy nagyon korai bejelentés a mostani.

Galéria megnyitása

A MediaTek egyelőre még név nélkül harangozta be az érkező rendszerchipet, ami a legújabb megoldásokat fogja majd össze. És most még tényleg csak körvonalazódik, hogy milyen funkciókkal fog szolgálni ez a megoldás, de jóformán nem férhet hozzá kétség, hogy a csúcskategóriás igények kielégítése lehet a cél – és nem kizárt, hogy a jó ár-érték arányt továbbra is szem előtt fogja tartani a vállalat. A MediaTek bejelentése arra nem tér ki, hogy a Cortex-A77 magokból mennyit fog használni a cég, és az sem ismert még, hogy ezek a feldolgozók milyen órajelen üzemelhetnek majd, de talán eléri a működési frekvenciájuk az ARM által előre vetített 3 GHz-et. Az IGP a MediaTek elmondása alapján a Mali-G77 révén robosztus lesz, és extrém játékos élményt képes majd biztosítani, miközben nem fog akadályba ütközni a streamelés sem. De arról itt sem esett szó, hogy pontosan milyen felállásban lesz jelen az új IGP.

Kiemelte a vállalat, hogy ennél a rendszerchipnél már integrált lesz a Helio M70 hálózati modem, melynek a legfontosabb jellemvonása, hogy komplex 5G támogatást képes biztosítani. Erről a komponensről azt kell tudni, hogy multimódusú, a maximális sávszélessége a letöltések alkalmával elérheti a 4,7 Gbps-ot is, a feltöltéseknél pedig 2,5 Gbps-mal teljesíthet, és támogatja az NSA és az SA hálózati architektúrákat is. A MediaTek elsősorban a 6 GHz alatti tartományról tesz említést, de megtudhattuk, hogy nem jelent majd gondot az M70 számára a mmWave frekvenciatartomány „meglovagolás” sem, és kétszeres vivő aggregációra képes a lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében. Sőt mi több, a világon egyedüliként az M70 arra is képes, hogy egyszerre kapcsolódjon a 4G LTE és az 5G hálózatokra, ami a most következő átmeneti időszakban nagyon jól fog jönni.

Galéria megnyitása

Rendelkezni fog az egyelőre meg nem nevezett rendszerchip dedikált gyorsítóval a gépi tanulásos feladatok számára. Erről annyit mondott a MediaTek, hogy támogatni fogja az APU 3.0-t, ami sokféle alkalmazásban visszaköszönhet majd, és a képalkotás során is kihasználható lesz. A képfeldolgozó processzor szerepét betöltő egység pedig lehetőséget fog nyújtani arra, hogy 60 FPS-es tempóval vehessen fel az adott készülék 4K minőség mellett, és akár 80 megapixeles kamerát is lehet majd hozzá társítani, szóval a 64 MPixeles Samsung ISOCELL Bright GW1 bevetése sem fog akadályba ütközni.

Azt is elárult a MediaTek, hogy 7 nanométeres csíkszélességen készül majd a lapka, ennek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy a hatékonysága is igazán remeknek ígérkezik. És mivel a TSMC volt eddig a MediaTek partnere a gyártásban, valószínűleg ezúttal is a tajvaniak fognak felelni az előállításért. Arról nem szólt a fáma, hogy itt már az EUV-t alkalmazó eljárás kerül-e terítékre, de tekintve, hogy tényleg minden téren a legjobbat igyekszik nyújtani, valószínűsíthető ez is.

A MediaTek arról nem beszélt, hogy mikor fog több részletet közölni az előre bejelentett megoldással kapcsolatosan. Kész termék 2019-ben ebből szinte biztosan nem lesz, legjobb esetben valamikor 2020 közepén futhat be ez a konfiguráció. Kíváncsian várjuk, hogy mi sül ki ebből, hiszen régen volt már csúcsra járatott egység a cég palettáján, ez talán élénkítheti a piaci versenyt a felsőkategóriában, ahol eddig csak a Qualcomm volt úgy jelen, hogy bárkinek értékesítette a rendszerchipeket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap