Shop menü

CORNING: MÁR NEM KIZÁRÓLAG A KIJELZŐKET VÉDŐ ÜVEGEK STRAPABÍRÓSÁGA SZÁMÍT

Egy beszélgetésből kiderült, hogy a Corning fejlesztői már új kihívásokkal néznek szembe, mint néhány évvel ezelőtt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Corning: Már nem kizárólag a kijelzőket védő üvegek strapabírósága számít

Néhány nappal ezelőtt jelentette be a Corning, hogy egy olyan kijelzővédő megoldással áll elő, ami az elérhetőbb áron kínált okostelefonok számára jelenet majd új választási lehetőséget. Ez annyiban új, hogy a cég eddig kizárólag a csúcstermékeinek következő szintekre emelésén munkálkodott. Most pedig egy interjúnak hála megtudhattuk, hogy milyen fejlesztési irányokra fókuszál jelenleg a cég.

A GSMArenának lehetősége adódott beszélgetni Dan Orral, aki a Corning égisze alatt a Gorilla Glass üvegek termékmenedzsere és stratégiai igazgatója. A szakember az új Gorilla Glass 7i kapcsán elmondta, hogy ez a Gorilla Glass Victus és a Gorilla Glass 5 üvegek közötti meglehetősen nagy rést igyekszik majd kitölteni. Úgy látják, hogy ez a fejlesztés abszolút megtérül majd, mert egy nagyon széles ársáv igényeit tudja majd kiszolgálni.

Az utóbbi időben a 300 és 600 dollár közötti mobilokon hol a Gorilla Glass 5, hol a Victus bukkant fel – akik jobban adtak az anyaghasználatra, azok döntöttek ez utóbbi mellett. Innentől viszont a Gorilla Glass 7i lehet az egyértelmű út a gyártóknak. Már azt is tudjuk, hogy az Oppo lesz az első, aki ezt alkalmazva fog okostelefont piacra dobni.

Arra is kitért a szakember, hogy a Gorilla Glass 5 még egy olyan korszakban született, mikor a mobilok kisebbek voltak, ennek köszönhetően a tömegük is alacsonyabb volt, és így egyszerűbb volt a felületüket is megvédeni. Ha egy 220 grammos telefon, 6,8 colos kijelzővel landol kemény felületen, egészen más hatások érik, mint egy 5,3 hüvelykes, 160 grammos készüléket. Ezt figyelembe vették az új üveg fejlesztése során. Hatékonyabban tudja majd megvédeni a nagyobb és nehezebb mobilok felületét a Gorilla Glass 7i.

Galéria megnyitása

Dan Orr beszélt a Gorilla Armor üvegről is, aminek a nevéből a Glass szót hivatalosan már elhagyta a Corning. Ez a Galaxy S24 Ultrával debütált, de nem sokat tudhattunk meg róla, azon túl, hogy elvileg tényleg egy generációs előrelépést jelent az ellenállóságban. Ezen a Samsung és a Corning együtt dolgozott, és nagyon érdekes, hogy a fejlesztők itt már a tartósság mellett az optikai tisztaságra is nagy figyelmet szenteltek. Egy olyan speciális felületkezeléssel rendelkezik a Gorilla Armor, ami akár 75%-kal csökkenti a tükröződést.

Galéria megnyitása

Az első az ellenállóság, hogy már a kiemelkedően jó optikai tulajdonságokra is nagy figyelmet kell szentelni – szögezte le Dan Orr.

A kiváló tükröződésmentes felületnek köszönhetően jobb lesz a felület fényáteresztő képessége, ami minden körülmények között segít az olvashatóságban, de különösen akkor előnyös, ha napsütésben kell előkapni az okostelefont. Elsőre talán sokan nem gondolnák, de a jobb optikai jellemzőknek hála az üveg a színeket is szebben engedi át. Az új generációs kijelzők jobban ki tudnak teljesedni a Gorilla Armor alatt, mint egy hagyományos védőüveggel.

Galéria megnyitása

Orr rávilágított, hogy a gyártók egyre nagyobb fényerővel rendelkező megjelenítőkkel igyekeznek a jobb olvashatóságot elérni, de ennek nagy ára van. Jelentősebb terhelést kap az akkumulátor, rövidebb lesz az üzemidő. A tükröződéscsökkentéssel is jelentős javulást lehet elérni, anélkül hogy extrém, 4-5000 nites csúcsfényekre lenne szükség.

Galéria megnyitása

Ahhoz, hogy a jobb optikai tulajdonságot elérjék, a Victus üvegekkel gyűjtött tapasztalatokat ötvözték a Gorilla Glass DX fejlesztésektől származó tudással. A DX üvegeket a cég korábban direkt kamerák optikához alkották meg, éppen ezért jobb volt a fényáteresztő képességül, kevésbé tükröződnek. Ezeknek a tulajdonságának az ötvözése nem egyszerű, miközben a végtermék árát is elfogadható szinten kell tartani. A Corning mérnökei az utóbbi időben főleg ezen a fronton értek el komoly előrelépéseket.

A Gorilla Armor a jövőben több mobiltelefonon jelenhet meg, viszont az kérdéses, hogy mennyire fog széles közben elterjedni. Miután ezt a Samsung és a Corning közösen fejlesztette, könnyen lehet, hogy más gyártók nem érhetnek majd hozzá.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére