Control - nem lehet ingyen frissíteni az új generációra, a kiadó magyarázkodik

Úgy látszik, a pénz azért nagyobb úr, mint a felhasználóbarátiság.

Control - nem lehet ingyen frissíteni az új generációra, a kiadó magyarázkodik

A kiadó 505 Games a hét elején bejelentette, hogy a Remedy által fejlesztett Control csak bizonyos körülmények között lesz majd frissíthető az új generációs konzolokra, de azoknak, akik már megvették a játékot, erre egyáltalán nem lesz módjuk. Nagyon sok kérdés felmerült a miértekkel kapcsolatban, amire most a kiadó közölt egy magyarázkodást.

A dolog alapvetése, hogy készül a Control - Ultimate Edition, ami tartalmazza majd a The Foundation és a készülő AWE nevű kiegészítőket. Ezt a kiadást a jelenlegi és új generációs konzolokra készíti a Remedy, ez tehát a megjelenése után ingyenesen frissíthető lesz az új generációs változatra, hiszen azt eleve az Xbox Series X és a PS5 megjelenéséhez igazítják.

A probléma viszont az, hogy aki az elmúlt egy évben bármikor megvásárolta a Controlt, az ráfázott. Legalábbis ebből a szempontból.

A kiadó homályos magyarázata szerint eleve nehéz bármilyen játékot átvinni az új platformokra, azonban még nehezebb, ha a jelenlegi felhasználói bázisukat is vinni akarják magukkal, és hogy mindenkit egy szintre hozzanak. Azt írják, hogy számos lehetőséget megvizsgáltak, azonban szinte mindenhol valamilyen akadályba ütköztek, aminek az lett volna az eredménye, hogy a felhasználói bázisuk legalább egy része kimaradt volna a buliból.

A kiadó legalább most megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba abból a szempontból, hogy akkor most a különböző verziók hol lesznek elérhetők.

Az Xbox Series X és a PS5 szempontjából a dolog egyszerű: azokra már csak a Control - Ultimate Edition lesz majd megvásárolható, annak minden tartalmával, és persze az új konzolokhoz igazított fejlesztésekkel. Tehát külön sem a DLC-k, szezonbérletek nem lesznek elérhetők, az egész csomagot egyben kapjuk.

Rendben, akkor logikusan felmerül a kérdés: mi van azokkal a felhasználókkal, akiknek megvan már az alap Control és az első DLC, majd szépen megveszik a másodikat is? Vagy akik megvették a szezonbérletet? Tartalmilag ugyanott vannak, mint az Ultimate Edition vásárlói, azonban valamiért ezeket a verziókat külön kezeli a kiadó. Mintha az alap Control (és a szezonbérletes tartalmak), valamint a (tartalmilag ezzel megegyező) Control - Ultimate Edition nem ugyanaz a játék lenne.

A megoldás persze innen távolról nézve nem tűnne túl bonyolultnak: aki megvette a Contolt és mindkét DLC-t (vagy a szezonbérletet), azoknak a játékát csak át kéne nevezni Ultimate Editionre, meg persze rádobni a frissítést, ami a két változatot pariba hozza.

Azért erre láttunk már nem egy példát különböző játékok esetében, csak éppen erről a lehetőségről az 505 Games jelen esetben még csak nem is beszél, láthatóan teljesen kerüli a témát, hogy ezt miért nem lépik meg.

Azért egy kis vigaszdíj akad: a Control alapváltozatának tulajdonosai a visszafelé-kompatibilitásnak köszönhetően azért az új konzolokon is játszhatnak majd a jelenlegi generációs változattal. Ekkor persze az Xbox Series X- és PS5-specifikus fejlesztői újdonságokról le kell mondani.

Ezzel együtt valamennyivel még így is jobb lehet az élmény az új konzolokon, hiszen az erősebb vasaknak hála megszűnhetnek például a framerate-fluktuációk, biztosan villámgyors lesz a betöltés, de egyéb automatikus javítások is rákerülhetnek a játékra (kényszerített élsimítás, jobb anizotropikus szűrés, nagyobb felbontás stb...), ahogy ezt láttuk az Xbox One X esetében, hogyan képes bizonyos pontokon javítani korábbi, specifikusan nem az új konzolra optimalizált játékok minőségén is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap