Commando az nVidia ellen

A csúcskategóriások után most a felső-középkategóriás termékekre esett a választásunk. A teszt az ASUS Commando és az MSI P6N harcáról szól, avagy hogyan képes teljesíteni az Intel P965 az Nvidia 680i SLI-vel szemben. A cikk végén erre egyértelmű válasszal szolgálunk az érdeklődők számára.

Commando az nVidia ellen

Intel P965 vs. nForce 680i SLI

A teszt egyik alanya ismét egy Nvidia nForce 680i SLI chipszetre épülő alaplap, ám ezúttal az MSI kínálatából választottuk ki a tesztalanyt, amely a P6N lett. A másik kiszemelt az ASUS Commando nevezetű lapja lett, amely az Intel P965-ös chipszetére épül. Ahhoz hogy a két példány közötti különbséget egyértelműen szemléltetni tudjuk, összefoglaltuk főbb paramétereiket, amelyeket az alábbi táblázatban lehet megtekinteni, a blokkvázlatok alatt.

 

A táblázat alapján felfedezhetünk néhány szembetűnő különbséget a két alaplap chipszete között. Első az FSB: az MSI alaplapja az 1333 MHz-es buszfrekvenciát is támogatja, szemben az Intel P965 1066/800/533-as értékeivel. Ez a különbség nem ad okot aggodalomra. A követkető az, hogy az ASUS lapján nem találunk PCIe x1-es csatolót, ez sem nagy gond, ugyanis ilyen csatolófelülettel kereskedelmi forgalomban nem sokmindent tudunk megvásárolni. Mindkét alaplap egyetlen darab IDE csatolóval rendelkezik, ez akkor lehet probléma, ha jelenlegi konfigurációnkban kettőnél több IDE felületre csatlakozó egységünk van. Ebben az esetben még alaplap csere előtt kalkuláljuk be az esetleges SATA-ra történő váltás költségeit is, ez csak jótanács, ne érjen senkit váratlanul. SATA portok tekintetében mindkét versenyző 6-6 darabbal rendelkezik.  Mindkét alaplap 10 USB porttal van felszerelve, az átlag felhasználó számára mindenképpen elegendő lehet ez az USB portmennyiség.

Ami még különbségnek mondható, az az integrált hang típusa. Az MSI P6N Realtek hangkeltővel lett felszerelve, amely tapasztalataink szerint jobb hangminőséggel rendelkezik a Soundmax ADI egységeinél.

Mindkét alaplap kitűnő tuninglehetőségeket kínál, ám ezeket idő hiányában nem volt lehetőségünk próbára tenni.

ASUS Commando

ASUS Commando - Beton stabil tuninglap.

A Striker után most a Commando vendégeskedett nálunk. A termék csomagolása hasonló a csúcskategóriás elődéhez: igényes kialakítású dobozban kap helyet az alaplap, amely átlátszó műanyagból készült, mellette egy külön kartondobozban foglalnak helyet a kábelek és a leírások. Az első benyomások pozitívak. A P965-ös lapkakészlettel szerelt Commando, a felső-középkategóriás piaci szegmenset célozza meg. Az újdonság 56.000 forint körüli bruttó végfelhasználói árával egyáltalán nem mondható olcsónak, de ennyi pénzért cserébe, egy extrém módon tuningolható alaplapot kapunk az ASUS-tól.

A Commando csomagolása gazdagon tartalmaz mindent, amire csak szükségünk lehet a zökkenőmentes használathoz.

Az alaplap passzív hűtéssel van ellátva, akárcsak a Striker, használat közben viszont nem érzékeltünk hasonló, nagy mértékű melegedést, mint anno a Striker-nél. Az alaplapon megtalálhatóak a mikrokapcsolók, amelyek a tesztelés közbeki ki- bekapcsolást, illetve RESET használatot könnyítik meg. A hátoldalon ennél az alaplapnál is jelen van az LCD Poster, amely segítségünkre lehet, ha rendszerünk valami oknál fogva nem hajlandó elindulni, ekkor a kis kijelzőn leolvasható a hibakód, emellett dizájnelemnek sem utolsó. Ami a hátlapon a Striker-hez képes szembetűnő különbség: itt már nincs jelen az eSata csatlakozó.

Az alaplaphoz a gyártó mellékeli a szükséges kábeleket, a leírások között egy gyors kezdési útmutatót, egy felhasználói kézikönyvet és egy Media Launcher című leírást találunk. Az ASUS meglepetésként egy teljes verziós Ghost Recon játékszoftvert is mellékel, a játékosok nagy-nagy örömére.

[bold]Néhány kép a BIOS-ból:

[/bold] 

A fentebb látható BIOS képek alapján remekül látható, hogy rengeteg beállítás között választhat az átlagos felhasználó, és a tuningőrült egyaránt: könnyedén lehet a rendszert tuningolni, illetve finomhangolni. A menük elrendezése logikus, értelemszerű, így rövid ismerkedés után már gyorsan, magabiztosan fogja kezelni egy átlagos felhasználó is.

MSI P6N

MSI P6N - Az Nvidia nForce 680i SLI minden előnyével felszerelve.

Az MSI alaplapja hasonló felhasználói réteget céloz meg, mint az ASUS Commando; az nForce 680i SLI chipszet segítségével tökéletes teljesítményt és stabilitást képes biztosítani. Az alaplap csomagolása tetszetős, bár mentes minden dizájnfogástól, amit az ASUS-nál láthattunk. Az MSI P6N ára 68-70.000 forint körülre tehető, így kétségtelenül drágább a versenytárs ASUS Commandonál. Tesztünk végén arra is fény derül: vajon szükségszerűen a drágább alaplap a jobb?

Az alaplap kialakításánál máris meg kell említenünk egy rendkívül negatív dolgot: túlságosan egybezsúfolták a SATA portokat, az IDE portot, a plusz tápellátáshoz szükséges MOLEX aljzatot és a számítógépház kapcsolói számára szükséges tűsort. Ennek eredményeként eléggé kényelmetlen a csatlakozók megfelelő helyének megtalálása. Esetünkben is nehéz volt a helyzet, viszont amennyiben egy házban kell ugyanezt a manővert sikeresen teljesítenünk, akkor számítsunk néhány kellemetlen percre. Ettől eltekintve az alaplap kialakítása jónak mondható, de akkor is érthetetlen, hogy miért kellett mindent ennyire összezsúfolni. További kellemetlen tapasztalat volt az is, hogy a chipszet passzív hűtője nagymértékben melegedett, ez nem ment a teljesítmény, illetve a biztonságos működés rovására, de azért biztos, ami biztos alapon, felpattintottuk a mellékelt chipszethűtő ventilátort is, amely tökéletesen tette a dolgát.

Az alaplap hátsó kivezetéseit tekintve, a kép majdnem ugyanaz, mint a Commando-nál, mindössze annyia  különbség, hogy a hangkártya az alaplapra integrálva található, illetve nincs LCD kijelző. Az LCD kijelző által jelzett hibakódokat ennél az alaplapnál egy kétszer hétszegmenses kijelző hivatott helyettesíteni. Funkcionalitását tekintve tökéletes, amennyiben a hiba okát szeretnénk kideríteni.

Kábelek tekintetében az MSI csomagja jóval gazdagabb, valamint extraként találunk még a dobozban egy chipszet hűtő ventillátort is, amelynek dobozán ez olvasható: "A ventilátor használata túlhajtásnál szükséges." Alatta egy sorral lejjebb: "Általános használat közben is ajánlott a ventilátor alkalmazása." - ez bizony így van, konkrét tapasztalatokkal is alá tudjuk támasztani.

Ezen az extrán kívül minden egyéb kellék megszokottnak mondható.

[bold]Néhány kép a BIOS-ból:

[/bold]

Az MSI BIOS-a is szintén tökéletesen átlátható, aki az AWARD BIOS-hoz van hozzászokva, annak nagyon egyszerű lesz az újdonság kezelése, hiszen minden ott van, ahol lennie kell. A tuninglehetőségek tárháza itt is számos lehetőséget tartalmaz, amelyek segítségével rendszerünk finomhangolását és túlhúzását egy-két perc alatt elvégezhetjük. Persze a tuning beállítása után hosszas tesztelés vár ránk, hogy kiderüljön: a húzott órajelekkel mennyire stabil a rendszer? Mindenképpen átlátható az MSI BIOS, valamint funkciókban gazdag, csakúgy, mint az ASUS megoldása.

A versenyzők részletes bemutatása után, ismerkedjünk meg a tesztkonfigurációval.

Tesztkörnyezet

A teszteléshez használt alkatrészek legutóbbi cikkünk óta nem változtak, így lehetőség van a teszteredmények hiteles összehasonlítására, hisz az egyes tesztkonfigurációknál kizárólag csak az alaplap változik, a többi paraméter nem. Éppen ezért, jelenlegi és soron következő cikkeinkben, a diagrammokat minden esetben kibővítjük, az eddig már szerepelt alaplapok teszteredményeivel. Tehát az idő előrehaladtával, ésa  cikkek számának növekedésével, egyre több alaplap teljesítményének összehasonlítása válik lehetővé. Reméljük, ezzel nagymértékben segítjük a jövőben olvasóinkat, és az eredmények ismeretében könnyebben hozzák meg a döntést, amennyiben több lehetséges jelölt között kell választaniuk. Ennek fényében először nézzük a tesztrendszer paramétereit, majd rögtön utána a teszteket, amelyek a szintetikus programok első csoportjával kezdődnek.

[bold]A tesztgép pontos paraméterei:

[/bold][bold]Hardver

[/bold]Processzor:  Intel Core 2 Duo 6300 (1,87 GHz)

Alaplapok: ASUS P5WDG2 és ASUS Striker Extreme

Memória: 1 GB Kingmax Mars DDR2-800 MHz (5-5-5-18)

Winchester: Maxtor 80 GB (SATA II)

Videokártya: Inno3D 7600 GT

Monitor:  Acer 2032W

Tápegység: Chieftec 420W

Szoftver:

Operációs rendszer: Microsoft Windows XP SP2

[italic]Meghajtóprogramok:

[/italic]-Forceware 93.72

-DirectX 9.0c 2006 December

-Az alaplapoknál a gyári driver cd-t hívtuk segítségül

[bold]Tesztprogramok:

[/bold]3Dmark 2006 (Score teszt, SM 2.0 és SM 3.0)

HdTach 3.0

Sisoft Sandra 1107b

PerformanceTest 6.1

Metabench 0.98

Everest 3.50

Cinebench 9.5

PCmark04

PCmark05

SuperPi Mod 1.5

[bold]Játékok:

[/bold]Quake III

F.E.A.R.

Teszt - Szintetikus I.

A tesztek sorát ismét a szintetikus tesztekkel indítjuk, azok közül, is a Super Pi-vel.

A SuperPi tesztben a kisebb eredmény a jobb, ugyanis ez jelenti azt, hogy a 20 lépés hamarabb került kiszámításra. Ennek értelmében a győztes a Commando: a valamivel több, mint 0,6 másodperc bizony egyáltalán nem mondható kis különbségnek, mivel ugyanolyan hardverkörnyezetről és beállításokról van szó. Tény, hogy túlbecsülni sem kell, ez csak egy csatában szerzett győzelem.

A Performance Test a rendszer összteljesítményét méri, itt a nagyobb érték, nagyobb összteljesítményt jelent. Ebben a tesztben is a Commando volt a jobb, egy hajszálnyival.

A Cinebench renderelő részét tettük próbára, amely ezúttal egy processzormagot használt ki, ennek eredménye ismét a Commando győzelméz hozta.

A Cinebench mindkét magot kihasználó részében szintén az ASUS alaplapja teljesített jobban. A különbség nem mondható jelentősnek, mindkét tesztkonfiguráció azonos idő alatt renderelte le a képet, a program algoritmusa a processzor teljesítményét pontozta, egyéb szempontok alapján.

A Metabench tesztje alapján itt is az ASUS Commando vezet, a fölény már megszokottnak mondható.

A PCmark 04-es változata a Commando, míg a 2005-ös verzió az MSI P6N számára feküdt jobban. A szintetikus tesztek első részének ezzel a végére is értünk, a következő oldalon folytatjuk a második sorozattal.

Teszt - Szintetikus II.

A tesztek sorát a memória teljesítmények mérésével folytajuk, ehhez az Everest 3.5-ös változatát hívtuk segítségül.

Írási teljesítményben az ASUS Commando a jobb,a különbség másodpercenként 22 MB.

Memória olvasásnál a 680i chipszet remekül teljesít: több, mint másodpercenként 119 MB a különbség a P6N javára, ez már szignifikáns fölény.

Amilyen jól olvas az Nvidia chipszete, pontosan annyira rosszak a másolás eredményei: a Commando visszavág, több mint 800 MB/s a különbség a vetélytársak között.

Késleltetésben egyértelműen az MSI P6N a győztes.

 

A HDTach az alaplap merevlemez vezérlőjét és magát a merevlemezt teszi próbára. A fenti diagram szerint, ebben a tesztben az ASUS Commando teljesítménye jobb, ha csak 1 MB/másodperccel is.

 

A csúcssebesség tekintetében már fordul a kocka: az MSI P6N átveszi a vezetést egy pillanatra.

Processzorhasználtban ugyanazt teljesíti mindkét alaplap.

A SiSoft alkalmazása a memória sávszélességét méri, ebben a Commando, vagyis a P965-ös chipszet a jobb.

A helyzet nem változik: memória sávszélesség tekintetében a Commando a nyerő.

A rövid szintetikus tesztcsokor után, a 3D-s teljesítményt és a játékokban való helytállást helyezzük górcső alá a következő oldalon.

Teszt - 3D és játék

Elérkeztünk a játékt és 3d-s tesztekhez. Az első teszt egy szintetikus teszt, amely nem más, mint a jól ismert 3Dmark sorozat 2006-os verziója. Elsőként lássuk a pontszámokat.

Összpontszám tekintetében az ASUS alaplapja ismét csak győzött az MSI P6N-nel szemben.

A ShaderMark 2.0-ás eredményeket tekintve, ismét az ASUS Commando teljesített jobban.

Az eredmény ugyanaz: már megszokottnak mondható módon vezet az ASUS Commando.

Egy csata erejéig megtört a jég: kis mértékben ugyan, de sikerült egy győzelmet besöpörnie az MSI P6N-nek.

A játékteszteknél, hogy kicsit érdekesebbé tegyük a képet, előző cikkünk két versenyzőjének eredményét is beszúrtuk a diagrammunkba, így egyesenen négy alaplap teljesítményének összehasonlítására van lehetőségünk. Az előző cikkben szereplő tesztkonfiguráció minden paramétere megegyezik a jelenlegivel, így teljes mértékben összehasonlíthatóak az eredmények.

A F.E.A.R-ben a két versenyző teljesítménye teljesen azonos: ezt a csatát döntetlenre hozták ki.

Még manapság is rengetegen játszanak online a Quake sorozat legjobb, 3. részével. Pontosan ezért esett a választás az örök klasszikusra, hogy ezzel egy kicsit a fanatikus quakerek kedvében járjunk.

Ebben a játéktesztben az ASUS Commando lett a győztes.

A döntés...

A könnyebb döntés elősegítéséhez ezúttal is összeadtuk az összes szintetikus programban kapott eredményt, majd kivontuk azokat az értékeket, ahol a gyorsabb eredmény számított, tehát itt attól a versenyzőtől került levonásra kevesebb pont, amelyik jobb teljesítménnyel rendelkezik. Ilyen levonandó eredmény az Everest késleltetési értéke, valamint a SuperPi eredmény.

A leírtak fényében a következő diagram tartalmazza a szintetikus tesztek összegzését:

Az alábbi diagram a játékokban nyújtott teljesítményeket összesíti:

A két összesítés eredményeit ismételten összeadtuk, így megkaptuk a végeredményt:

A tesztünk egyértelmű győztese az ASUS Commando lett. Egy-két kivételtől eltekintve, végig kisebb-nagyobb különbségekkel vezetett a Commando, ennek gyümölcse a végső győzelem megszerzése lett.

Tesztünk győztese

A tesztlaborunkban járt két termék mindegyikét ajánljuk olvasóinknak, ha a kettő közötti döntésre kerülne a sor, akkor egyértelműen az ASUS Commando-ja mellé tennénk voksainkat. Az alaplap összteljesítménye, felszereltsége, stabilitása és kitűnő tuninglehetőségei alapján tökéletes választás, amennyiben egy erős játékgépet szeretnénk összeállítani, ez az alaplap az egyik legjobb lehetőséget kínálja. Az 55.000 forintos ára lehet az egyetlen negatívuma a terméknek, de ne felejtsük el, ezért egy brutális teljesítménnyel és tuninglehetőségekkel rendelkező alaplapra tehetünk szert ezért a jelentéktelennek egyáltalán nem mondható pénzmennyiségért cserébe. Egy szó mint száz, tesztünk győztese és az ajánlott vétel egy személyben az ASUS Commando lett.

 

Az MSI alaplapjának teljesítménye szintén lenyűgöző. Az alaplap kialakítását tekintve cikkünk elején már ismertettük a számos negatív megoldást, ezek számunkra váratlan dolgok voltak az MSI-től. Ennek ellenére aki a 680i SLI chipszet előnyeit szeretné élvezni, az nyugodtan válassza az MSI P6N-t, de ebben a kategóriában akár az ASUS Striker is szóba jöhet.

Az MSI terméke tetszett, megvételre őt is ajánljuk, a néhány negatívum ellenére egy stabil, jó teljesítményű alaplap.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az Expert Computer Kft-nek a felajánlott alaplapokért!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward