Colin Trevorrow nagyon bánja, hogy nem rendezhette meg a Star Wars IX-et

Első hallásra az ő forgatókönyve jobban hangzik.

Colin Trevorrow nagyon bánja, hogy nem rendezhette meg a Star Wars IX-et

Ezen a ponton az valószínűleg már senki számára nem újdonság, hogy eredetileg Colin Trevorrow írta és rendezte volna a Star Wars IX-et, azonban már a forgatókönyv elkészülte előtt elküldte őt a LucasFilm, mindenféle "kreatív nézeteltérésre hivatkozva". Ezt követően tért vissza író-rendezőnek J.J. Abrams, akire egyfajta kármentéses szerep jutott.

Persze, a Star Wars IX forgatását még számos dolog nehezítette: ki kellett valami értelmeset hozni az előző rész által okozott katasztrófa után, le kellett zárni a Skywalker-sorozatot, ráadásul még Carrie Fisher is elhunyt, holott az utolsó részben nagyon fontos szerepet szántak neki.

Most Colin Trevorrow beszélt kicsit arról, milyen érzés volt számára ez az egész: "El tudjátok képzelni, hogy az ilyen dolgok rendkívül traumatikusak tudnak lenni, főleg amikor ennyire törődsz valamivel és ennyi energiát belefektettél. Ugyanakkor ez egy olyan dolog, amit el kell fogadni ha részt veszel egy film elkészítésében, legyen bármi is a feladatod, de főleg akkor, ha történetmesélő vagy. Mindig lesznek összetört szívek, súlyos csalódások, de lesznek győzelmek is, és remélhetőleg végül ezek egyensúlyba kerülnek".

Végül persze mindannyian tudjuk mi lett: a Star Wars IX elég komoly csalódást okozott a rajongóknak, retconolta vagy jelentéktelenné tette a korábbi részeket, méginkább alávágott az eredeti trilógiának, és alapvetően elérte, hogy a Disney hosszú évekre pihenőre küldje a mozifilmeket.

De vajon Trevorrow forgatókönyve jobb lett volna?

Néhány dolgot persze tudunk arról, hogy Trevorrow milyen irányba indult el a forgatókönyvvel, még ha túl részlet nem is derült ki. Az író-rendező egyébként közvetlenül azután fejezte be az utolsó történeti vázlatot, hogy Carrie Fisher meghalt, így még át tudta alakítani a történetet, hogy Leia kevesebbet szerepeljen, mielőtt aztán távoznia kellett.

Azt tudjuk, hogy Trevorrow filmjének a címe Duel of the Fates lett volna, és az egyik legfontosabb különbség, hogy megmaradt volna Rose egy fontosabb szerepben, aki Finn, C-3PO és R2D2 társaságában Coruscantra megy, hogy megpróbáljon minél több szövetségest találni az Ellenállás számára.

A másik főbb különbség, hogy Trevorrow megtartotta volna Reyt egy "senkinek", vagyis nem dobta kukába az előző részben felállított verziót, miszerint a lány szülei vagy származása egyáltalán nem fontos a történetben. Szó sem volt tehát arról, hogy végül kiderül: Rey mindvégig Palpatine lánya volt, és azért ilyen erős, mert megfelelő vér csörgedezik az ereiben.

Ezzel együtt az Uralkodó kapott volna egy kis szerepet. Nem támadt volna fel, hanem egy holocronon keresztül jelent volna meg Kylo Rennek a film elején, és ez indította volna be Ren történeti vonalát ebben a részben. Végül Kylo eljutott volna egy Tor Valum nevű, 7000 éves szellemhez, aki állítólag korábban magát az Uralkodót is tanította a Sötét Oldal különböző rejtelmeire.

Fontos különbség, hogy Trevorrow verziójában Kylo megmaradt volna azon az úton, amin Az utolsó jedikben elindult, vagyis Snoke kivégzése után ténylegesen ő vált volna a trilógia főgonoszává. Ráadásul a történet végén, habár itt is meghalt volna, de nem nyert volna megváltást.

Trevorrow nagyobb szerepet szánt Luke Skywalker szellemének is, aki többször jelent volna meg a film alatt, ráadásul sokszor "kísértette" volna Kylót. Ezzel Trevorrow megintcsak nem kukázta volna Az utolsó jedik ezen részét, ahol ugyebár Luke megígéri Kylónak, hogy "még találkozunk, kölyök". Aztán ugye az Abrams-féle verzióban végül mégsem találkoznak. 

Persze, nyolcadik rész ugyanúgy egy katasztrófa volt a legtöbb rajongó szemében, és Trevorrow sem vitt volna tovább minden történeti szálat, vagy megkezdett gondolatot Rian Johnson filmjéből, de legalább nem is retconolt volna minden létező dolgot, amit a korábbi két rész elkezdett felállítani, és nem hozta volna vissza teljesen feleslegesen az Uralkodót meg egy titkos birodalmi flottát, gyakorlatilag teljesen semmissé téve ezzel mindent, amit hőseink A jedi visszatérben elértek.

Persze, a forgatókönyvek változhatnak, és még a forgatás során is alakulhatott volna kisebb-nagyobb mértékben a történet (ha mást nem a közönségteszteket követően a pótforgatások alatt), úgyhogy egyáltalán nem lehet rá mérget venni, hogy Trevorrow verziója végül egy jobb filmet eredményezett volna. Az biztos, hogy a hetedik és nyolcadik rész után sem ő, sem Abrams nem voltak éppen egyszerű helyzetben, de mondhatjuk, hogy amit végül a kilencedik részben kaptunk, annál nagyjából bármi jobb lett volna.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap