CliffyB: "Szavazz a pénztárcáddal!"

Egyre több játékosban növekszik a harag a mindenhol felbukkanó mikrotranzakciók és fizetős tartalmak miatt. A Gears of War társfejlesztő Cliff Bleszinski úgy érezte, hogy eljött az idő, hogy felszólaljon a témában.

CliffyB: "Szavazz a pénztárcáddal!"

Egyre több játékosban növekszik a harag a mindenhol felbukkanó mikrotranzakciók és fizetős tartalmak miatt. A Gears of War társfejlesztő Cliff Bleszinski úgy érezte, hogy eljött az idő, hogy felszólaljon a témában.

Az Epic Games volt dizájnere egy blogbejegyzésben védelmére kelt a mikro-tranzakcióknak és más üzleti praktikáknak, amiket a cégek alkalmaznak és felszólította a vásárlókat, hogy szavazzanak a pénztárcájukkal.

"A videojáték ipar, pontosan ez. Egy iparág."

Bleszinski kiemelte, hogy a cégek azért vannak, hogy termeljenek és piacra dobjanak nagyszerű játékokat egyetlen végső cél érdekében, ez pedig elsősorban a pénz, másodsorban az elismerés.

A mikrotranzakciók most nagyon felkapott téma, különösen azóta, mióta egyre több nagy cím jelenik meg tele beépített valós pénzes vásárlási lehetőségekkel. Az EA különösen nagy hangsúlyt helyezett most a témára (ld. korábbi nyilatkozatukat), a Dead Space 3 és a Real Racing 3 csak két példa erre.

"Őszinte leszek" - kezdte Cliffy B. "Elegem van abból, hogy folyamatosan az EA-t állítják be rossz fiúnak. Szerintem hülyeség, hogy az EA folyamatosan kapja a nyakába "a szemétláda EA" mémeket a Redditen, míg az Valve folyton úgy van beállítva mint egy szent."

"Ne értsetek félre, hatalmas rajongója vagyok Gabenek és a cégének, de az agyam eldobom attól, hogy a játékosok nem értik meg, hogy a Valve is ugyanolyan profitorientált cég, mint az összes többi. Ám amikor ők kérnek 100 dollárt egy jegygyűrűért a Team Fortress 2-ben az valamiért 'cool', de ha az EA csinál hasonlót, az gonosz."

"Egyszerűen sokkal jobban irányítják az imidzsüket."

Bleszinski megvédte az Origint is, visszaemlékezve arra, hogy a Steam mit állt ki a kezdeti időszakában. Ha emlékeztek anno a Gears3 körül is botrány volt, hogy pénzért lehetett fegyverskineket venni, de aztán végül mégis vettek belőlük egy csomót.

A végső konklúzió marad tehát ez: "Ha nem szeretitek az EA-t, ne vegyétek meg a játékaikat. Ha nem szeretitek a mikro-tranzakciókat, ne költsétek rájuk a pénzeteket."

"Biztosíthatlak titeket, hogy egy csapat elemző tanulmányozza a számokat a fogyasztók viselkedése mögött, hogy ti, a játékosok mire vagytok hajlandóak elkölteni a nehezen megszerzett pénzeteket."

CliffyB szerint a fórumokon dühöngők csak a nagyhangú kisebbség. Az átlag srác, aki évente megveszi a Maddent és a GTA-t nem tud erről az egészről és nem is érdekli. Nincs problémája azzal, hogy bedobjon néhány extra dollárt a játékába, mert hé, miért is ne?

Minden játéknak szüksége van egyenletes DLC áramlásra, máskülönben becserélik vagy egyszerűen csak kibérlik. "A konzolpiacon biztosra kell menned, hogy a lemez a meghajtóban maradjon. Régen sértve éreztem magam a Gamestop üzleti gyakorlatai miatt, de legyünk őszinték... ők a következő Tower Records vagy Sam Goody. Mindössze csak idő kérdése."

"A karrierem során a legtöbb munkatársammal őszinte voltam azzal kapcsolatban, hogy miért választottam ezt az üzletet. Elsősorban azért, hogy fantasztikus dolgokat alkossak, mert minden más médiumnál jobban imádom ezt. Másodszor, hogy előtérben legyek. Élvezem azt a hírhedtséget, amit a személyemhez kapcsolnak. Végül pedig a pénzért. A pénz nem boldogít, de azért nem rossz, ha elmehetsz arra az utazásra, amire mindig is vágytál, etetni tudod a családod és fizetni tudod a számláidat."

"Ezzel jól körbejártam a lényeget. Ha nem szeretsz játszani vagy nem szimpatikusak a technikák amikkel árulják őket, akkor ne fizess értük. A dollárjaiddal szavazol."

A bejegyzésre vegyes reakciók jöttek. Sok fejlesztő egyetértett az általa kiemelt dolgokkal, de játékosok is bőségesen szórták az ezzel kapcsolatos gondolataikat a Twitteren. További infókért irány a NeoGAF és a Twitter.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward