CES 2015: Szupergyors külső SSD-k a Samsungtól

A T1-es sorozat tagjai hardver tekintetében a Samsung 850 EVO modellek alapjaira támaszkodnak, házuk viszont kecsesebb, elegánsabb, mint 2,5 hüvelykes társaiké.

CES 2015: Szupergyors külső SSD-k a Samsungtól

A külső SSD meghajtók piacán rendszerint másodvonalbeli gyártók termékei közül lehet válogatni, akik leegyszerűsítve csak megveszik a termékhez szükséges NAND Flash memóriachipeket és a vezérlőt, majd összeszerelik az elektronikát és terveznek neki valami egyedi házat. Az említett szegmens állóvizét most egy élvonalbeli gyártó, a Samsung kavarja fel egy picit, ugyanis a vállalat bejelentett egy új külső SSD családot, amelynek tagjai a T1-es jelzést viselik.

A T1-es külső SSD meghajtók elegáns háza minden esetben 850 EVO sorozatú Samsung SSD-t rejt, amelynek legnagyobb különlegessége, hogy 32 rétegű, TLC NAND Flash lapkákra támaszkodó 3D V-NAND chipeket alkalmaz, méghozzá ugyanazzal a vezérlővel karöltve, amivel a 2,5 hüvelykes 850 EVO SSD meghajtóknál már találkozhattunk. A T1-esek háza persze kompaktabb, mint 2,5 hüvelykes társaiké, de ez nem is csoda, hiszen fontos szempont volt, hogy ne csak nagy teljesítményt kínáló, de könnyedén is hordozható külső SSD-k szülessenek. Annak érdekében, hogy a kompakt házba összezsúfolt komponensek ne tudjanak túlmelegedni, Dynamic Thermal Guard technológiát alkalmazott a gyártó.

Ezeknél a termékeknél a külső merevlemezekkel ellentétben attól sem kell tartani, hogy a szállítás közben tapasztalható rezgések és kisebb ütések károsítják az adattároló tartalmát, ugyanis az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket – a termékek ütésállóságának köszönhetően akár 0,5 ezredmásodpercig tartó 1500G-s rázkódást/ütődést is elviselnek adatvesztés nélkül. A külső SSD meghajtók USB 3.0-s kapcsolaton keresztül kommunikálnak az adott rendszerrel, illetve a működésükhöz szükséges áramot is ugyanazon a kábelen keresztül szerzik be.

A T1-esek USB 3.0 UASP támogatással érkeznek a minél nagyobb maximális és folyamatos sebesség elérésének érdekében, így esetükben akár 450 MB/s-os adatátviteli sebesség elérésére is van mód. A véletlenszerű 4K-s olvasási teljesítmény 8000 IOPS-os, a véletlenszerű 4K-s írási teljesítmény pedig 12 000 IOPS-os értéket képvisel. Ezzel együtt 256-bites AES adattitkosítás is rendelkezésre áll, ami különösen jól jöhet, ha bizalmas adatokat kell mozgatni. Az új SSD meghajtók exFAT fájlrendszerrel formázva kerülnek az üzletek polcaira, így mind a Windows, mind pedig az OS X alapú rendszerekkel tökéletesen kompatibilisek.

A jelszóval is védhető külső adattárolók 71 milliméter hosszúak és 53,2 milliméter szélesek, vastagságuk pedig mindössze 9,2 milliméter. Az említett adatok alapján jól látszik, hogy a termékek alapterület tekintetében kisebbek, mint egy szabványos névjegykártya, mégis képesek akár 1 TB-nyi adat tárolására is. Az újdonságok tömege adattároló kapacitástól függően változik, de az nagy általánosságban elmondható, hogy nem haladja meg a 30 grammot, ami szintén impresszív érték.

A három év garanciával rendelkező T1-es külső SSD meghajtók 250 GB-os, 500 GB-os és 1 TB-os kiszerelésben kerülnek az üzletek polcaira, listaáruk pedig sorrendben 180, 300 és 600 dollár lesz. Az elegáns és gyors külső SSD meghajtók rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward