CES 2013: hivatalos infók az AMD új APU egységeiről

Ezúttal a Trinity APU egységek, valamint a Brazos platform APU egyésgeinek utódairól érkezett néhány friss információ

CES 2013: hivatalos infók az AMD új APU egységeiről

Az AMD már bemutatta az OEM partnereknek szánt Radeon HD 8000-es sorozatú asztali videokártyáit, sőt, a noteszgépekbe szánt Radeon HD 8000M család egyes tagjairól is lerántotta a leplet. Most a cég új APU egységei kerültek terítékre.

[bold]Richland és Kaveri APU egységek

[/bold]

A Trinity APU egységek utódjául szolgáló Richland APU egységek még idén bemutatkoznak. Ezúttal annyi újdonságra nem számíthatunk, mint a Trinity esetében, de azért a gyorsulás nem marad el. A korábbi információk alapján asztali fronton borítékolható a Socket FM2-es tokozás használata, azaz a jelenlegi alaplapok BIOS frissítés után használhatják majd a Richland APU-kat.

A Richland APU egységek nagyjából 20-40%-kal lesznek gyorsabbak az általuk nyugdíjba küldött Trinity APU egységeknél. Ezek az APU egységek az A10-es és az A8-as sorozatot erősítik majd első körben. Az új, "A" szériás APU egységek már nem Vision jelöléssel érkeznek majd, ugyanis az AMD a Vision márkanevet nyugdíjazza, a helyére az Elite kerül, így a két legerősebb APU sorozat jelölése Elite Quad Core lesz.

Az új APU egységekhez ezúttal jár majd néhány hasznos szoftver is, amelyek között az AMD Face Login, az AMD Gesture Control és az AMD Screen Mirror egyaránt jelen lesz. A Face Login arcfelismerésen alapuló felhasználó bejelentkeztetést kínál, míg a Gesture Control segítségével kézmozdulatokon alapuló gesztusvezérlésre nyílik lehetőség. A Screen Mirror eljárással az adott eszköz képe egy külső megjelenítőre is kiterjeszthető - ezt a funkciót a Gesture Control szolgáltatás használatával akár egy kézmozdulattal is aktiválhatjuk. E funkciók, illetve szoftverek nem csak a Richland APU egységgel, hanem a Temash APU egységgel szerelt konfigurációk esetében is elérhetőek lesznek.

 

Az AMD ezzel együtt a játékfejlesztőkkel való szorosabb együttműködésre is nagy figyelmet fordít, így a Gaming Evolved program a videokártyák után az APU egységek szegmensébe is beszivárog. A Richland APU egységek hamarosan megjelenhetnek, de nem lesznek hosszú életűek, mert nem sokkal később, az idei év második felében utódaik, a Kaveri APU egységek is elrajtolnak, amelyekben ugyanarra a GCN architektúrára alapozó GPU lapul majd, mint amire a legfrissebb Radeonok is épülnek. A Richland még 32 nm-es csíkszélességgel készül, a Kaveri esetében azonban már megkezdik a 28 nm-es gyártástechnológia alkalmazását.

Kabini APU egységek

A Trinity APU utódai mellett a Brazos platform utódai is érkeznek, méghozzá a Kabini és a Temash APU egységek személyében. A Kabini APU egység egy négymagos SoC lesz, méghozzá az első olyan négymagos SoC, amely x86-os programok futtatására is képes. A friss fejlesztésre épülő, Jaguar processzormagokat használó APU egységek GCN architektúrára támaszkodó IGP-t használnak és összességében több, mint 50%-kal gyorsabbak lesznek, mint a jelenlegi Brazos APU egységek, azaz az E2-1800-as és E1-1200-as APU-k. A Kabini APU-k TDP-je 15 watt alatt helyezkedik majd el és egészen 9 wattig kúszik le, modelltől függően.

Az AMD a CES alkalmával rendezett bemutatón természetesen már ízelítőt is adott abból, mire képesek a Kabini APU egységek. A bemutató alkalmával a tesztkonfiguráció könnyedén felülmúlta egy Core i3-3217U processzorral szerelt rendszer teljesítményét, ami igen jó hír. A 15 wattos TDP-vel rendelkező Kabini APU a mobil eszközök esetében akár tízórányi akkumulátor üzemidő elérésére is lehetőséget ad. Az első olyan ultravékony  noteszgépek, amelyek már Kabini alapokon nyugszanak, várhatóan az év közepén mutatkoznak be. A Kabini APU egységek A4-es és A6-os jelöléssel érkeznek, de E sorozatú példányok is készülnek belőlük.

Temash APU egységek

A Kabini mellett a Temash APU egységek is érkeznek, amelyek a táblák szegmensében próbálnak szerencsét. Ezek az APU egységek már 5 watt alatti TDP-vel bírnak. Az AMD elmondása szerint a Temash APU egységek a jelenlegi AMD Z-60-as APU egységhez képest akár kétszer nagyobb teljesítményt is képesek lesznek felmutatni, fogyasztásuk azonban az AMD Z-60 szintjén marad, így segítségükkel passzív hűtést alkalmazó konfigurációk is készíthetőek lesznek. A fentebb említett 5 wattos TDP keret a négymagos és a kétmagos Temash APU egységekre egyaránt vonatkozik - összehasonlításképpen az AMD Z60-as APU egysége 4,5 wattos TDP-vel rendelkezik. A Temash APU egységek az A4-es, illetve A6-os családot erősítik majd.

A vállalat a bemutatóra egy Temash alapú rendszert is magával hozott, amelyen a DiRT: Showdown című játék futott, méghozzá akadozás nélkül (a beállítások nem ismertek). A szóban forgó készülék egy tábla volt, amely 10,6 colos képátlójú érintőkijelzővel rendelkezett és mindössze 9,9 milliméter vastag volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward