CES 2012: Arctic és Cooler Master CPU hűtők

CES 2012: Arctic és Cooler Master CPU hűtők

Az Arctic három új processzorhűtőt mutatott be, de ezzel együtt a Cooler Master standján is láthattunk egy igazi különlegességet.

Új processzorhűtők az Arctic műhelyéből

A CES alkalmával a vállalat első körben két, egymásra rendkívül hasonlító processzorhűtőt mutatott be, amelyek közül az egyik a Freezer i30-as, a másik pedig a Frezer A30-as típusjelzést viseli. Mindkét modell torony formátummal érkezik és mindketten 320W-os TDP-ig képesek hatékony hűtést biztosítani, egyszóval tuning alkalmával sem vallanak szégyent.

A processzorhűtők 4 darab, egyenként 8 milliméteres átmérővel rendelkező, rézből készült hőcsövet alkalmaznak, amelyek közvetlenül érintkeznek az adott processzor felületével annak érdekében, hogy a hőátadás a lehető leghatékonyabban történjen. Az alumínium hűtőbordákból álló hűtőtömb előtt egy 120 milliméteres, PWM támogatással is ellátott légkeverő helyezkedik el, amelynek rögzítésénél gumilábakat alkalmaztak, így a ventilátor motorja által keltett rezgések nagy része nem kerül át a processzorhűtőre és ezáltal konfigurációnk egyéb komponenseire sem.

A két újdonsághoz jár egy-egy 0,5 grammos Arctic MX-4-es hővezető paszta is. A két termék között egyetlen komoly különbséget találunk: az I30-as változat csak az Intel LGA-1155/1156/2011-es processzorfoglalataihoz passzol, az A30-as példányt pedig csak Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+ processzorfoglalatokra szerelhetjük fel. Utóbbiak alapján az „I” jelölés az Intel processzorok, az „A” jelölés az AMD processzorok támogatását takarja.

A fent említett processzorhűtők mellett az Alpine 64 Plus is bemutatkozott, amely a költséghatékony megoldások piacán próbál majd labdába rúgni. A szóban forgó CPU hűtő 115 x 98 x 70 milliméteres mérettel rendelkezik, súlya pedig nem több, mint 430 gramm. Az alumínium hűtőtömbbel ellátott újdonság egy 92 milliméteres átmérőjű, FDB (Fluid Dynamic Bearing) csapágyazással ellátott ventilátort alkalmaz, ami a rendszer pillanatnyi terheltségétől függően a percenkénti 600-as és 2000-es közötti fordulatszám-tartományban üzemel. A kompakt CPU hűtő az AMD Socket 939/AM2/AM2+/AM3/AM3 és FM1-es processzoraihoz alkalmazható.

A hat év garanciával érkező újdonság talpazatán gyárilag felvitt MX-4-es hővezető paszta gondoskodik a lehető legjobb hőátadásról. Az Arctic Alpine 64 Plus várhatóan február 20-án kerül forgalomba, ajánlott végfelhasználói ára pedig 11,27 euró lesz.

Innovatív processzorhűtőt mutatott be a Cooler Master

A vállalat standján egy meglehetősen különleges terméket vehettünk szemügyre, ami a TPC 812-es típusjelzést viseli. Első ránézésre ez a processzorhűtő is csak egy átlagos, torony formátumú, hőcsövekkel gazdagon felvértezett megoldásnak tűnik, ám a látszat ezúttal csal: a fotókon bizony egy innovatív különlegességet látunk.

A TPC 812 egyrészt hat darab, rézből készült hőcsövet alkalmaz, amelyek indirekt módon kerülnek kapcsolatba az adott processzor felületével, azaz egy réz talpazaton keresztül veszik át a CPU által termelt hőt.

 

A réz talpazat felett magát a hőkamrás (Vapor Chamber) elven működő különlegességet láthatjuk, amelytől két darab vékony oszlop indul el felfelé – ezek egészen a hűtő tetejéig futnak fel, közben az általuk szállított hőt átadják az alumínium lamelláknak. A rendszer egy 120 milliméteres ventilátorral érkezik és 240W-os TDP-ig alkalmazható.

A TPC 812 várhatóan 100 dollár körüli ajánlott végfelhasználói áron kerülhet majd forgalomba és a belépőszintű folyadékhűtő rendszerekkel szemben kínál majd alternatívát a felhasználók számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward