CeBIT: két újabb különleges Radeon HD 7970-es VGA

CeBIT: két újabb különleges Radeon HD 7970-es VGA

A tavalyi év vége óta tudható, hogy a Sapphire műhelyében egy meglehetősen érdekes Radeon HD 7970-es videokártya készül, amely a Sapphire Toxic HD 7970 6 GB nevet viseli. Akkoriban a termékről még nem álltak rendelkezésre fotók, most azonban sikerült lencsevégre kapni a különlegességet, méghozzá a jelenleg is zajló CeBIT alkalmával.

A normál Radeon HD 7970-es videokártyáknál az AMD 12 darab 2 Gb-es GDDR5-ös memóriachip használatával biztosítja a 3 GB-nyi fedélzeti memóriát, amely 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a Tahiti GPU-hoz. 2 Gb-esnél nagyobb kapacitású GDDR5-ös memóriachipek jelenleg nem érhetőek el, legalábbis nagyobb mennyiségben semmiképpen sem. Ebből kifolyólag a Sapphire mérnökeinek csak egy lehetőségük van, ha 6 GB-nyi fedélzeti memóriával akarják felszerelni különleges Radeonjukat: egy-egy 32-bit széles adatsínre két darab 2 Gb-es GDDR5-ös memóriachipet kell pakolniuk.

A rengeteg memóriachip persze csak úgy fér el, ha a videokártya nyomtatott áramköri lapjának elején és hátulján is elhelyeznek memóriachipeket a mérnökök. A hátoldalon található memóriachipeket egy fémlap takarja, amely biztosítja a megfelelő hőelvezetést.

Hogy mégis hova kellhet ennyi fedélzeti memória? Hagyományos konfigurációkhoz semmiképpen sem, viszont többmonitoros rendszereknél már lehet haszna. Persze utóbbi esetben is vitatható, hogy van-e érezhető hatása a teljesítményre ennyi fedélzeti memóriának.

PowerColor Radeon HD 7970 Vortex II

A CeBIT-en a PowerColor is bemutatta különleges Radeon HD 7970-es videokártyáját, amelyen Vortex II-es videokártya hűtő teljesít szolgálatot. Az új hűtés esetében a ventilátorok szokás szerint most is kiemelhetőek a keret elforgatásával, így megtalálhatjuk a megfelelő egyensúlyt a zajszint és a hűtőteljesítmény között. Maga a hűtő egyébként egy nagyméretű, alumínium hűtőbordákból álló hűtőtömbből  és négy darab, egyenként 8 milliméteres átmérővel rendelkező nikkelezett hőcsőből épül fel.

A hivatalosan még be nem jelentett újdonság Tahiti GPU-ja a 925 MHz-es referencia órajel helyett 1,1 GHz-es órajelet alkalmaz, az viszont még nem tudható, hogy 3 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriája pontosan mekkora órajelen ketyeg – az már biztos, hogy a referencia memória órajelnél magasabb órajelet alkalmaztak a mérnökök.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward