CeBIT 2013: V8-as CPU hűtő a Cooler Master standján

A vállalat standján néhány új processzorhűtőt, valamint két nagyteljesítményű folyadékhűtő szettet láthattunk.

CeBIT 2013: V8-as CPU hűtő a Cooler Master standján

Lencsevégen két új processzorhűtő

A Cooler Master bemutatta két legfrissebb processzorhűtőjét, amelyek érdekes termékeknek tűnnek. Az első példány a TPC 612-es típusjelzést kapta: ez egy hőkamrás megoldás, amely négy darab, egyenként 6 milliméteres átmérőjű hőcsővel érkezik.

TPC 612 - Forrás: Guru3D.com

A számos alumínium hűtőbordával rendelkező TPC 612-es modell 145 x 97 x 161,6 milliméteres mérettel bír, tömege pedig 762 gramm, azaz bőven van benne anyag. A hűtőtömb előtt egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor látható, ami a percenkénti 600-as és 1200-as közötti fordulatszám-tartományban üzemel, méghozzá PWM támogatás mellett.

TPC 612 - Forrás: Guru3D.com

A légkeverő Rifle Bearing típusú csapágyazást alkalmaz, várható élettartama pedig nagyjából 40 000 üzemórára tehető. A ventilátor maximum 82,9 CFM levegőmennyiség megmozgatására képes, üzemi zajszintje pedig fordulatszámtól függően 9 dB(A)-tól egészen 36 dB(A)-ig terjed.

V8 GTS - Forrás: Guru3D.com

A másik újdonság már egy jóval testesebb példány, amely a hangzatos V8 GTS nevet kapta - ez az elnevezés az Amerikai Egyesült Államok területén, a benzinfaló motorok térségében minden bizonnyal rendkívül népszerű lesz. Persze a "benzinfaló motorok térsége" kijelentés erős túlzás, hiszen egy ideje Amerikában is egyre népszerűbbek a kisebb motorral szerelt autók, illetve a hibridek, mivel a benzin egyre drágább - de ez már egy másik történet. Foglalkozzunk inkább a processzorhűtőkkel

V8 GTS - Forrás: Guru3D.com

Ez a processzorhűtő is hőkamrával érkezik, amelyhez hőcsövek kapcsolódnak. A nagyméretű, rengeteg alumínium hűtőbordát alkalmazó hűtőtömb három toronyból áll, amelyek között két darab, egyenként 140 milliméteres átmérőjű légkeverő lapul. Maguk a ventilátorok negyedik generációs csapágyazással érkeznek, amely 150 000 üzemórás várható élettartammal bír. A légkeverők a percenkénti 600-as és 1500-as közötti fordulatszám-tartományban üzemelnek, természetesen PWM támogatás mellett, így egyenként maximum 82 CFM levegőmennyiség megmozgatására képesek, méghozzá 36 dB(A)-es maximális üzemi zajszint mellett - amennyiben a kissé alacsony felbontású, életlen fotóról jól olvastuk le az adatokat. A V8 GTS egyébként egy igazán nagypályás megoldás lesz a maga 1140 grammos tömegével és hatalmas méretével.

Az új, univerzális processzorhűtők természetesen minden modern processzorfoglalatra felszerelhetőek lesznek.

Eisberg folyadékhűtő szettek, nem csak processzorokra

A Cooler Master standján feltűntek az Eisberg sorozatú folyadékhűtő rendszerek is, amelyek még mindig nem jelentek meg kereskedelmi forgalomban, pedig a gyártó már többször is ígérte: hamarosan piacra dobja az újdonságokat. A jelek szerint erre az idei év második vagy harmadik negyedévében végre tényleg sor kerülhet - majd meglátjuk, ezúttal tényleg valósággá válik-e az ígéret.

Eisberg 120L - Forrás: Guru3D.com

Az Eisberg sorozat tagjai egyébként vonzó megoldásoknak tűnnek, amelyeket még véletlenül sem szabad összekeverni Seidon sorozatú, kereskedelmi forgalomban már egy ideje elérhető társaikkal. Az Eisberg család tagjait még mindig fejlesztik a Cooler Master mérnökei - a hosszú munkának pedig remélhetőleg meg is lesz a gyümölcse. A kompakt folyadékhűtő rendszerek néhány opcióval érkeznek: lehet majd cserélni a csöveket, a hűtőközeget és talán a hőleadó radiátort is, azaz ezúttal testre szabható folyadékhűtő rendszerekről van szó.

Eisberg 120L - Forrás: Guru3D.com

A német fejlesztésű Eisberg folyadékhűtő rendszerek kiváló hűtőteljesítményükkel és rendkívül jó strapabíróságukkal emelkedhetnek majd ki a szürke mezőnyből. A termékek folyadékhűtő blokkjai nem lesznek aprók, viszont hatékonyan hűtik majd a rájuk bízott processzort, illetve grafikus processzort. A remek hatásfokról a Micro Channel technológia gondoskodik, amely mikrocsatornák segítségével növeli a lehető legnagyobbra a hűtőfelületet. Ezzel szemben a Jet Stream technológia már arról gondoskodik, hogy a folyadékhűtő blokkba belépő hűtőközeg nagy sebességre gyorsuljon, így kellően gyors áramlás mellett járja át a folyadékhűtő blokkot a minél hatékonyabb és gyorsabb. hőátadás érdekében.

Az új folyadékhűtő rendszerekből első körben kétféle modell készül: az Eisberg 120 egy 120 milliméter széles, az Eisberg 240 pedig egy 240 milliméter széles hőleadó radiátort használ. Mindkét szett rézből készült hőleadó radiátort alkalmaz, amelyen két darab 120 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátor teljesít szolgálatot. A beépített szivattyú az Eheim műhelyéből származik. A kerámia csapágyazással érkező szivattyú teljesítményét jól szemlélteti, hogy a Cooler Master illetékesei szerint egymagában képes akár négy darab processzor, plusz négy darab GPU folyadékhűtő blokk hatékony, egyidejű kiszolgálására. Elég impresszíven hangzik.

Az Eisberg 120-as modell várhatóan 130 euróba, Eisberg 240-es társa pedig 140 euróba kerülhet majd, ha végre megjelennek kereskedelmi forgalomban. Érdekesség, hogy a vállalat a későbbiekben egy 360 milliméteres hőleadó radiátorral ellátott szettet is piacra kíván dobni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward