CeBIT 2013: Lencsevégen néhány LGA-1150-es alaplap

A CeBIT alkalmával több gyártó is ízelítőt adott a következő generációs, nyolcas sorozatú lapkakészletekkel ellátott alaplapjainak kínálatából, amelyek az Intel Haswell APU egységeit fogadják majd.

CeBIT 2013: Lencsevégen néhány LGA-1150-es alaplap

Az új alaplapok mindannyian az Intel friss, következő generációs, 8-as sorozatú lapkakészletei köré épülnek, amelyekhez LGA-1150-es processzorfoglalat társul. Utóbbi miatt a Haswell APU egységek és az Ivy Bridge, illetve Sandy Bridge processzorok között nem lesz átjárás, már ami a processzorfoglalat-kompatibilitást illeti, de ez már régóta tudható.

A június másodikán debütáló Haswell APU egységekhez készített alaplapok közül egyik-másik már teljesen készen áll a rajtra, de vannak olyan modellek is, amelyek még mindig fejlesztés alatt állnak - utóbbiaknál nem végleges a különböző hűtőbordák dizájnja, sőt, esetenként még az alaplap színvilága is változni fog, míg elkészül a végső kiadás. A lenti képeket utóbbiakat szem előtt tartva kell megtekinteni.

ASUS

Az ASUS egyelőre konkrét információkat nem osztott meg LGA-1150-es processzorfoglalattal ellátott alaplapjaival kapcsolatban, mindössze két rejtélyes képet publikált róluk.

Az egyik Z87-es deszka a Deluxe sorozatot erősíti, míg Gryphon névre keresztelt társa a Sabertooth családban kaphat helyet. Idővel kiderül az is, hogy mire számíthatunk az újdonságokkal kapcsolatban.

Gigabyte

A Gigabyte egy kifejezetten a média képviselőinek tartott rendezvény keretén belül mutatta be legfrissebb Z87-es alaplapját, amely a felsőkategóriában száll majd harcba a vásárlók kegyeiért. Ennél az alaplapnál remekül látszik, amit a bevezetőben már említettük: nem végleges sem a VRM, sem a PCH hűtése, sőt, a gyártó még az alaplap színvilágán is változtathat majd.

A Z87X-OC névre keresztelt újdonság elsősorban a tuningosokat veszi majd célba - szolgáltatásai is ehhez igazodnak. Az LGA-1150-es processzorfoglalat egy nyolcfázisú tápellátást biztosító VRM áramkörhöz kapcsolódik, ami egy négytűs ATX, illetve egy nyolctűs EPS tápcsatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. Annak érdekében, hogy az alaplap többi területén is stabil lehessen a tápellátás, egy hattűs PCI Express tápcsatlakozó bevetésére is lehetőség van.

Az alaplap a tuningosok számára valós idejű, nagyfokú fizikai feszültségmódosítást tesz lehetővé, de emellett feszültségellenőrző pontokat is kínál, amelyekre tuning alkalmával mindenképpen szükség van. Érdekesség, hogy az alaplap SATA portjaitól balra egy USB 3.0-s port is helyet kapott, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül USB 3.0-s adattárolóra telepítsünk, majd onnan futtassunk Windows 7-es vagy Windows 8-as operációs rendszert.

A friss jövevény négy darab DDR3-as memóriafoglalatot kínál, amelyekben összesen 64 GB-nyi rendszermemória elhelyezésére van mód. A bővítőhelyek között összesen három darab PCI Express 3.0 x16-os slot lapul, amelyek x16, x8-x8, illetve x8-x4-x4 módban üzemelnek. A negyedik PCI Exress x16-os slot a PCI Express 2.0-s szabvány köré épül és csak x4-es sávszélességet kínál. A felsoroltakon kívül egy PCI Express 2.0 x1-es, illetve két PCI slot is jelen van a kínálatban.

SATA portokból hat darab 6 Gbps-os jár, USB 3.0-s portokból pedig összesen kilencet kapunk - ezek közül hatot külső USB 3.0-s vezérlők biztosítanak. Ebben a számban valószínűleg nem szerepel a SATA portok mellé applikált USB 3.0-s csatlakozó, így a végső szám inkább tíz lehet. A videó kimenetek között két HDMI és egy DisplayPort csatlakozó található, de a sorból a nyolccsatornás HD audió vezérlő, illetve a Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik.

Az új alaplap várhatóan az LGA-1150-es alaplapok első hullámával érkezhet meg.

MSI

Az MSI egyik nyolcas sorozatú Intel lapkakészlettel ellátott alaplapját is sikerült lencsevégre kapni. Ahogy az a lenti képeken látható, a termék még nem nyerte el végleges változatát: jelenleg kinézetével a kilencvenes éveket idézi, ám ez az állapot természetesen nem végleges.

Az alaplap remek felépítéssel érkezik: a bővítőhelyek és egyéb komponensek jól átgondoltan foglalnak helyet a deszkán. A bővítőhelyek között három darab PCI Express 3.0 x16-os slot, illetve négy darab PCI Express 2.0 x1-es slot lapul, PCI foglalat azonban egyáltalán nincs. A deszka minőségi komponensekből összeállított tápellátással érkezik, így tuning tekintetében sem ígérkezhet rossznak.

Hátlapi portjai között egy PS/2-es port, valamint két USB 2.0-s és hat USB 3.0-s csatlakozó sorakozik. Rajtuk kívül két HDMI port, plusz egy DisplayPort videó kimenet, egy optikai audió csatlakozó és a szokásos 3,5 milliméteres analóg Jack audió csatlakozók foglalnak helyet a hátlapon, de a sorból a Gigabites Ethernet port sem hiányzik. Az alaplap másik végén nyolc darab SATA port, egy feszültségmérő kivezetés, valamint négy darab DDR3-as memóriafoglalat látható.

A termék végleges kiadása az idei év második negyedévében, a Haswell APU egységek rajtjával egy időben jelenhet meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward