Brutális negyedévet zárt az Apple, alaposan túlteljesített

A cupertinóiak soha nem látott bevételt értek el, megközelítve a 100 milliárd dolláros álomhatárt.

Brutális negyedévet zárt az Apple, alaposan túlteljesített

Az Apple esetében tudni lehet, hogy az ünnepi időszak alatt különösen jól szokott teljesíteni, és várható is volt, hogy nagyon magas lesz a bevétele, de még az előzetes becsléseket is jócskán felülmúlta végül. A cég részvényeinek az ára megugrott a zárás után.

91,8 milliárd dolláros bevételt ért el az Apple egyetlen negyedév leforgása alatt. Erre még egyszer sem volt példa. Már az iPhone is visszatért növekvő pályára, amiben igazából az Apple sem igazán bízott még három hónappal ez előtt, ugyanis előzetesen csak 85,5-89,5 milliárd dollár körüli bevételben reménykedett a vállalat. Ez az eredmény 8,89 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Érdekesség, hogy ha esetleg 2020-ban is ilyen mértékben tud nőni, akkor átlépheti a 100 milliárd dolláros határt. Az Apple éves eredményről most nem beszélt, mert neki ez már a 2020-as első pénzügyi negyedéve volt.

A vállalat egyre jobban termeli a profitot, ami szinte már hihetetlen mértéket öltött ezúttal, elérte a nettó eredménye 22,2 milliárd dollárt. Ez a mutató még a bevételnél is nagyobb mértékben, 11,1 százalékkal emelkedett egy év leforgása alatt, amit a befektetők minden bizonnyal örömmel fogadtak.

Galéria megnyitása

Tim Cook kijelentette a beszámolója közben, hogy az Apple korábban még sosem volt képes ilyen számokat produkálni, sok rekord dőlt meg. A szakember azt is kiemelte a tájékoztató közben, hogy külön Amerikában, Európában és az Ázsiai térségben is minden korábbinál jobb eredményt ért el a cég, és Kínában is visszatért mostanra a növekedés.

Galéria megnyitása
iPhone 11

Az iPhone-ok forgalmából 55,9 milliárd dollárt hozott össze az Apple, ami 8 százalékkal magasabb a 2018-as értéknél. Az iPhone 11 generáció egyértelműen várakozáson felül teljesít, a széria mindhárom tagja iránt nagy volt a kereslet. Az iPhone 11 pedig jó eséllyel a világ legnagyobb példányszámban értékesített mobilja lett az ünnepi időszakban, de erről még nincs kész kutatás.

Kiemelten nagy figyelmet fordított az Apple arra, hogy a szolgáltatásokból származó bevétel is felfelé ível, ez szinte minden negyedévben rekordot produkál. Ezúttal 12,72 milliárd dollárt forgalmazott ebben az esetben a cég, ami 17 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt (de itt egyébként 12,98 milliárdot vártak). Ez azért nagyon fontos az Apple számára, mert magas profit származik belőle, és stabilan növekedik, nincsenek megingások, plusz megzuhanni sem tud egykönnyen. Rekord bevétel származott a felhős adattárolásból, a zenéből, az AppleCare-ből és a fizetésekből is egyebek mellett.

Galéria megnyitása
Apple Music

Megjegyezte Tim Cook, hogy az App Store esetében minden eddigi csúcs megdőlt az egynapos forgalmat tekintve. Új év napján 24 óra alatt 386 millió dollárt költöttek applikációkra az emberek globálisan, és ez 20 százalékkal nagyobb forgalom, mint a korábbi rekord volt.

A legnagyobb növekedés a viselhető eszközök, okosotthon megoldások és kiegészítők piacán történt, ezen a téren 37 százalékkal emelkedett egy év alatt a forgalom. Ez jellemzően a viselhető készülékeknek, ezen belül is az AirPods-nek és az Apple Watch-nak köszönhető, de részleteket nem lehet tudni, hogy ezek miként szerepeltek. 10 milliárd dolláros bevételre tett szert ezzel a divízióval az Apple, pedig egy éve még „csak” 7,3 milliárd dollárról beszélhettünk.

A személyi számítógépek és a táblagépek most nem szerepeltek túl jól, sem a Mac, sem az iPad nem tudott pozitív mérleget produkálni. A tabletekből 5,97 milliárd dollár folyt be, míg egy év ez a szám még 6,7 milliárd volt. Ami pedig a Mac részlegét illeti, 7,16 milliárd dolláros forgalmat hozott össze, szemben a 2018 végi 7,41 milliárddal. Ezekről Tim Cook nem is igazán beszélt a pénzügyi beszámolója során, de azt megtudhattuk, hogy itt a termékpalettát érintő változásból fakadhat a lemaradás.

Galéria megnyitása

Az Apple szokás szerint arra is kitért, hogy mit vár a következő, második pénzügyi negyedévétől. A becslések szerint 63-67 milliárd dollár körül lehet majd a bruttó bevétel, és a működési eredmény pedig 9,6-9,7 milliárd dollár körül alakulat.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap