Botrányosan lassú a Google Pixel 5

A jelek szerint még a Snapdragon 765G teljesítményének is örülni lehetne, néha még a Pixel 4a tempóját sem hozza.

Botrányosan lassú a Google Pixel 5

Már többször beszéltünk arról, hogy a Google Pixel 5 egy nagyon kiábrándító készülék lett, és most olyan információk láttak napvilágot, amelyeknek a fényében már nehéz is kulturált jelzővel illetni a terméket. Nagyon úgy fest, hogy még a Snapdragon 765G-vel szerelt, elvileg hasonló mobiloktól is jócskán elmarad.

A GSMArena csapata számolt be arról, hogy a hozzájuk beérkezett Google Pixel 5 okostelefon egyáltalán nem tudta azt a teljesítményt nyújtani, ami elvárható lett volna a készüléktől annak fényében, hogy elvileg a Snapdragon 765G rendszerchip dolgozik benne. Mivel a lap furcsállta a dolgot, beszerzett még egy modellt, és bizony azt is megerősítette, hogy ennyire képes a Pixel 5. A két különböző szerkezet teljesen ugyanazt a pontszámot hozta, amivel a GSMArena nagyon nem volt elégedett.

Galéria megnyitása

A GeekBench 5 keretében az összes processzormag terhelése közben a Google Pixel 5 1647 pontot tudott elérni, míg a kontrollként használt OnePlus Nord, amiben szintén a Snapdragon 765G rendszerchip teljesít szolgálatot, 1953 pontot hozott össze, ez csaknem 20 százalékos előnyt jelent. Érdekesség, hogy a Pixel 4a 1626 pontot tudott elérni, szóval alig volt gyorsabb ennél a modellnél az 5G-s újdonság, pedig ott a Snapdragon 730 van üzembe állítva.

Ugyanebben a tesztprogramban az egyszálas mérésnél egy kicsit jobb lett a helyzet, de nem ez az, ami igazán számít, azt beláthatjuk. Ilyen esetben 592-594 pontot hozott össze a Pixel 5, mag a Nord 610 pontot tudott felmutatni, a Pixel 4a pedig 553 ponttal zárt.

A grafikus egység teljesítményének a felmérésére szolgáló GFX Manhattan ES 3.1 tesztben 1080p-s felbontás mellett a OnePlus Nord 38 FPS-es eredményt ért el, a Pixel 4a pedig 30 FPS-t produkált. Hogy hol végzett a Pixel 5? Nos, ha azt gondolja valaki, hogy 30 és 38 FPS között valahol félúton, akkor hatalmasat téved. Mindössze 20 és 22 FPS-t produkált a két különböző referencia készülék. A Xiaomi Mi 9 SE 26 FPS-t tud összehozni, pedig abban már csak egy Snapdragon 712 található.

Galéria megnyitása

A Google-től nem áll távol az, hogy visszaskálázott órajelű rendszerchipet használjon fel a mobiljaiban, de itt most nincsen annak jele, hogy a Snapdragon 765G vissza lenne fogva. Ugyanakkor az teljesen egyértelmű, hogy a teljesítménye alapján inkább a szimpla Snapdragon 765-höz áll közelebb, de helyenként még annak is örülni lehetne, ha a Snapdragon 712 teljesítményét tudná nyújtani.

Megfordult a GSMArena szerkesztőségének a fejében, hogy talán a megfelelő hűtésnek a hiánya okozhatja a lassú tempót, ezért hűtött környezetben is megméretették a Pixel 5-öt. Az eredményekben nem történt változás, nem azért ilyen lassú a mobil mert túlmelegedik terhelés közben, másban keresendő az ok. Valószínűleg az történhetett, hogy a Google annyira az üzemidőre helyezhette a hangsúlyt a rendszerchip vezérlésének kialakításakor, hogy ez már a maga nemében csapnivaló tempót eredményez.

Bízunk abban, hogy a Google valamilyen formán reagál majd erre, és hivatalosan közli, hogy minek köszönhető az, hogy adott esetben a Google Pixel 5 zászlóshajó hajlamos elmaradni a 4G LTE-es, középkategóriás Pixel 4a modelltől is. Mivel innen már kikerültek a különlegesebb hardveres komponensek is, egyre kevesebb okot látunk arra, hogy valaki a Pixel 5-öt vásárolja akár egy Pixel 4a helyett, ami jóval olcsóbban érhető el.

A Google az elmúlt években szépen építgette a Pixel szériát, és azon volt, hogy növelje az eladott okostelefonok mennyiségét, ami 2019-ben igazán jól sikerült, és több mint a duplájára tudta növelni a forgalmát. Ennek ellenére idén mintha a cég éppen az ellenkezőjét akarná elérni: úgy fest, tönkre akarja tenni a termékcsalád hírét, és teljesen a földbe állítaná az eladásokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap