Biztonságosabb lesz a WhatsApp Androidon

Már az ujjlenyomatos azonosítást is beveti a vállalat.

Biztonságosabb lesz a WhatsApp Androidon

A WhatsApp számára mindig is fontos volt a privát szféra védelme és a kiemelkedő biztonság nyújtása. Az alkalmazás a kommunikációt minden esetben végponttól végpontig terjedően titkosítja, hogy senki ne férhessen hozzá a csevegések valódi tartalmához. Hamarosan pedig már az is meg lesz oldva minden nagy platformon, hogy csak biometrikus azonosítást követően lehessen használatba venni a programot.

A legfrissebb információk szerint az androidos WhatsApp alkalmazásnak az új bétája már magában foglalja a képernyő lezárási lehetőséget, amit csak biometrikus azonosítást követően lehet feloldani. Az iOS esetében ezt már korábban sikerült megoldania a programozóknak, az iPhone és iPad tulajdonosok február óta nyithatják a Touch ID vagy a Face ID használatával a csevegő felületét a kiemelt védelem bekapcsolását követően. Az Androidnál egyelőre arról szól a fáma, hogy az ujjlenyomatot lehet használni a feloldáshoz, szóval itt nincs arcfelismerés – talán az alacsonyabb biztonsági szint miatt.

Galéria megnyitása

A WhatsApp 2.19.221 esetében találkozhatnak a beállításokon belül a bétatesztelők az ujjlenyomatos védelmi opcióval. Ahhoz, hogy ezt valaki használatba vegye, az applikáció beállításain belül a felhasználói fiók menüpontját kell megkeresni, majd azon belül az adatvédelmet, és ide lett „elrejtve” az ujjlenyomatos védelem. Ha ezt egyszer bekonfigurálja az ember, akkor onnantól már biztos lehet benne, hogy senki más nem tud hozzáférni a beszélgetéseihez a tudta nélkül.

Az némi kellemetlenséget okozhat a használat során, hogy minden egyes megnyitáskor szükséges lesz a biometrikus azonosításra. Illetve ez nem is teljesen így lesz, ugyanis a konfigurálást követően kiválasztható, hogy a használatot követően mennyi idővel legyen lezárva a WhatsApp, azonnal, 1 perc után vagy csak 30 perc elteltével. Ez némi lazítás a biztonságon, de ha éppen valakivel folyamatos üzenetváltásban van az ember, akkor az 1 perces limitnél nem kell majd állandóan azonosítgatnia magát, és miután hátrahagyja a készülékét, nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a lezárás érvénybe lépjen.

A bétatesztelésre kiadott alkalmazásban a hívásokat viszont továbbra is lehet fogadni úgy, hogy nem kell magát azonosítania a felhasználónak, szóval egyelőre ennyi „biztonsági rés” mindenképpen maradt a WhatsApp pajzsán. De idővel talán erre is ki fog terjedni valamilyen formán az ujjlenyomatos védelem. Az értesítési felület esetében beállítható, hogy mutassa a szövegeket a program, de a rejtés az alapértelmezett, ilyenkor nem lesz olvasható az üzenetek előnézete, csak azt írja ki a program, hogy a tartalom el van rejtve az ujjlenyomatos lezárás miatt; és a kihelyezett widgeten sem lehet majd semmi érdemit látni a rejtés miatt.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy a WhatsApp az Android esetében új funkcióhoz az operációs rendszer saját hivatalos API-ját használja fel, szóval nem kell attól tartania senkinek, hogy az ujjlenyomatok digitális mintái esetleg egy távoli szerveren kötnek ki a Facebooknál. Hiszen a WhatsApp a Facebook tulajdonában áll, és a közösségi oldal pedig az elmúlt időszakban egymást követő adatvédelmi problémák miatt szerepel a híroldalak hasábjain.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ujjlenyomatos lezárás mikor lesz mindenkinek elérhető az Androidon is a WhatsAppban, de remélhetőleg a tesztek során jól fog működni, és minél hamarabb bekerül a végleges verzióba az opció.

WhatsApp: iOS | Android

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap