BITTORRENT BLEEP: BIZTONSÁGOS ÜZENETKÜLDÉS P2P ALAPON

A szolgáltatás alapját egy decentralizált platform adja, ami P2P alapon működik, azaz nincs központi szerver, ami beszélgetéseket tárolhatna. Hanghívás opció is van.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
2015. máj. 14. 10:01
BitTorrent Bleep: biztonságos üzenetküldés P2P alapon

Napjainkban egyre többen vágynak olyan üzenetküldő platformra, amely valóban biztonságos – az elmúlt hónapok, illetve évek megfigyelési botrányait látva ez persze nem is csoda. A problémára megoldást kínálhat a BitTorrent legújabb szolgáltatása, a Bleep, amely több hónapnyi alfatesztet követően most már készen áll az éles bevetésre.

A Bleep gyakorlatilag egy decentralizált chat platform, amely ugyanúgy peer-to-peer technológiát használ, mint a különböző tartalmak megosztását segítő BitTorrent. A Bleep csevegő platformja a készítők állítása szerint semmilyen személyes adatot nem tárol, illetve naplót sem készít a beszélgetésekről – log fájlok és különböző személyes adatok így maximum csak az adott felhasználó helyi számítógépén keletkezhetnek. Emiatt a Bleep az ígéret szerint biztonságot nyújt a kíváncsi szemek ellen, valamint a törvény egyre hosszabbra nyúló keze elől is hatékonyan el tud hajolni. Kérdés, mennyire tetszik ez majd a hatóságoknak.

Az új online csevegő-platform számos érdekes szolgáltatást vet be annak érdekében, hogy az üzenetek minél nagyobb védelmet élvezhessenek. A Whisper Chat szolgáltatás segítségével speciális üzeneteket is küldhetünk, amelyek az elolvasásuktól számított 25 másodperc múlva eltűnnek – ez a koncepció hasonlít a Snapchatnél megszokott megoldásra. Viszont a Snapchattel ellentétben a Bleep esetében a Whisper Chat funkció használatakor a képernyőkép-készítés opció korlátozásra kerül, így az üzenetről a felhasználó azonosítására alkalmas screenshot még véletlenül sem készülhet.

Amennyiben az üzenetről mégis képernyőkép-mentést szeretne készíteni a barátunk vagy ismerősünk, a rendszer a készülő képen automatikusan elhomályosítja a nevünket vagy az üzenetünk tartalmát. A Whisper Chat okostelefonon egyszerűen be- és kikapcsolható, PC-n vagy Mac-en pedig a Shift, illetve a CTRL billentyűt kell lenyomnunk a suttogáshoz, mikor az üzenet elküldésére kattintunk.

A Bleep segítségével ingyenes hangalapú hívások lebonyolítására is van mód, természetesen ugyancsak biztonságosan, végponttól végpontig terjedő adattitkosítás mellett. A funkció természetesen csak Bleep kliensek közötti beszélgetést engedélyez, de ez aligha meglepő.

Ugyan a Bleep többféle platformra is elérhető, ennek ellenére nincs mód a különböző platformok összekapcsolására: mobileszközön és asztali számítógépen is külön felhasználói fiókot kell létrehozni. Gyakorlatilag minden eszközhöz saját Bleep felhasználói fiókot kénytelen alkalmazni a biztonságos kommunikációra vágyó delikvens.

Felhasználói fiók létrehozásához csak egy becenév megadására van szükség (Incognito Account), személyes adatokat nem kér az app. Igény esetén e-mail címet és telefonszámot is megadhatunk, így barátaink könnyebben ránk találhatnak. Ennél frappánsabb és biztonságosabb megoldás, ha Beep kulcsunkat adjuk meg kapcsolattartás céljából – ezt a beállításokon belül, a profil fülön találjuk. A Bleepbe akár címjegyzékünkben szereplő barátainkat is meghívhatjuk, de erre személyes találkozás alkalmával is van mód a Beep kód beszkennelésével vagy megosztásával.

A BitTorrent Bleep a bétatesztet átugorva immár teljes verziós alkalmazásként érhető el, méghozzá nem csak Windowsra, hanem Mac OS X-re, iOS-re és Androidra is. A Bleep letöltéséhez ide kell ellátogatni.

Hírlevél feliratkozás
A feliratkozással elfogadom a Felhasználási feltételeket és az Adatvédelmi nyilatkozatot.

12 hozzászólás

A komment írásához előbb jelentkezz be!
Bloodx
Bloodx
2015. máj. 14. 15:52
#4

Ez a whisper chat funkcio erdekes. Mi tortenik, ha virtualizalt kornyezetben futtatom a programot, es a kulso rendszerben printscreen-elek? Vagy menjunk meg egy layerrel kijebb: muszaj lesz kameraval lekapni a kepernyot? :D Tokeletesre ugysem lehet megcsinalni (nyilvan).

Sr4c
Sr4c
2015. máj. 14. 16:37

nem, de itt nem is az a lényeg, hogy nem tudod lefotózni, ptrsc-zni /mndjuk képmetszőre kíváncsi lennék mit tesz vele/ hanem hogy kitörli 20 perc múlva.

djgeg: ígyvan 3:)

Sr4c
Sr4c
2015. máj. 14. 12:56
#3

WP re jól látom, nincs

akkor meg mit menőzik, hogy minden platformra van natív appja? :(

Vagy csak én vagyok vak és béna?

Törölt felhasználó
Törölt felhasználó
2015. máj. 14. 15:58

Hát ez a mocskos marketing része :D "Minden"....

Resike
Resike
2015. máj. 14. 11:28
#2

Inkább vicces, hogy már itt is P2P-hez kell folyamodni, ha privát akarod a dolgaidat intézni.

Asagrim
Asagrim
2015. máj. 14. 11:16
#1

"Gyakorlatilag minden eszközhöz saját Bleep felhasználói fiókot kénytelen alkalmazni a biztonságos kommunikációra vágyó delikvens."

Itt bukott az egész.

Törölt felhasználó
Törölt felhasználó
2015. máj. 14. 13:33

Igaz kicsit bugos még... Meg ha rossz kontaktot próbálsz hozzáadni véletlen akkor nem lehet törölni :D Ott marad mint request sent azt kész.

Ha gépen adsz hozzá kontaktot akkor SMS-t kap hogy telepítse gépre....

Az említett egyedi QR kód alapján több készülékre telpítés meg még nem megy (vagy nem találtam) Mert első indításkor nem jön elő, hogy "I have an account"...

De az irány jó... Még pár update és használható lesz :D

Vissza az oldal tetejére