BitTorrent Bleep: biztonságos üzenetküldés P2P alapon

A szolgáltatás alapját egy decentralizált platform adja, ami P2P alapon működik, azaz nincs központi szerver, ami beszélgetéseket tárolhatna. Hanghívás opció is van.

BitTorrent Bleep: biztonságos üzenetküldés P2P alapon

Napjainkban egyre többen vágynak olyan üzenetküldő platformra, amely valóban biztonságos – az elmúlt hónapok, illetve évek megfigyelési botrányait látva ez persze nem is csoda. A problémára megoldást kínálhat a BitTorrent legújabb szolgáltatása, a Bleep, amely több hónapnyi alfatesztet követően most már készen áll az éles bevetésre.

A Bleep gyakorlatilag egy decentralizált chat platform, amely ugyanúgy peer-to-peer technológiát használ, mint a különböző tartalmak megosztását segítő BitTorrent. A Bleep csevegő platformja a készítők állítása szerint semmilyen személyes adatot nem tárol, illetve naplót sem készít a beszélgetésekről – log fájlok és különböző személyes adatok így maximum csak az adott felhasználó helyi számítógépén keletkezhetnek. Emiatt a Bleep az ígéret szerint biztonságot nyújt a kíváncsi szemek ellen, valamint a törvény egyre hosszabbra nyúló keze elől is hatékonyan el tud hajolni. Kérdés, mennyire tetszik ez majd a hatóságoknak.

Az új online csevegő-platform számos érdekes szolgáltatást vet be annak érdekében, hogy az üzenetek minél nagyobb védelmet élvezhessenek. A Whisper Chat szolgáltatás segítségével speciális üzeneteket is küldhetünk, amelyek az elolvasásuktól számított 25 másodperc múlva eltűnnek – ez a koncepció hasonlít a Snapchatnél megszokott megoldásra. Viszont a Snapchattel ellentétben a Bleep esetében a Whisper Chat funkció használatakor a képernyőkép-készítés opció korlátozásra kerül, így az üzenetről a felhasználó azonosítására alkalmas screenshot még véletlenül sem készülhet.

Amennyiben az üzenetről mégis képernyőkép-mentést szeretne készíteni a barátunk vagy ismerősünk, a rendszer a készülő képen automatikusan elhomályosítja a nevünket vagy az üzenetünk tartalmát. A Whisper Chat okostelefonon egyszerűen be- és kikapcsolható, PC-n vagy Mac-en pedig a Shift, illetve a CTRL billentyűt kell lenyomnunk a suttogáshoz, mikor az üzenet elküldésére kattintunk.

A Bleep segítségével ingyenes hangalapú hívások lebonyolítására is van mód, természetesen ugyancsak biztonságosan, végponttól végpontig terjedő adattitkosítás mellett. A funkció természetesen csak Bleep kliensek közötti beszélgetést engedélyez, de ez aligha meglepő.

Települ a Windows 8.1-es kliens

Ugyan a Bleep többféle platformra is elérhető, ennek ellenére nincs mód a különböző platformok összekapcsolására: mobileszközön és asztali számítógépen is külön felhasználói fiókot kell létrehozni. Gyakorlatilag minden eszközhöz saját Bleep felhasználói fiókot kénytelen alkalmazni a biztonságos kommunikációra vágyó delikvens.

Felhasználói fiók létrehozásához csak egy becenév megadására van szükség (Incognito Account), személyes adatokat nem kér az app. Igény esetén e-mail címet és telefonszámot is megadhatunk, így barátaink könnyebben ránk találhatnak. Ennél frappánsabb és biztonságosabb megoldás, ha Beep kulcsunkat adjuk meg kapcsolattartás céljából – ezt a beállításokon belül, a profil fülön találjuk. A Bleepbe akár címjegyzékünkben szereplő barátainkat is meghívhatjuk, de erre személyes találkozás alkalmával is van mód a Beep kód beszkennelésével vagy megosztásával.

A BitTorrent Bleep a bétatesztet átugorva immár teljes verziós alkalmazásként érhető el, méghozzá nem csak Windowsra, hanem Mac OS X-re, iOS-re és Androidra is. A Bleep letöltéséhez ide kell ellátogatni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward