Bemutatta törhetetlen, flexibilis OLED kijelzőjét a Samsung

A dél-koreai alakulat okostelefonok számára fejlesztette a panelt, ami egyelőre nagyon ígéretesnek tűnik.

Bemutatta törhetetlen, flexibilis OLED kijelzőjét a Samsung

A Samsung Display az egyike a legnagyobb kijelzőgyártóknak, és a pozícióját egyebek mellett a kiváló fejlesztéseinek köszönheti. Az okostelefonok szegmensét az AMOLED technológia használatának a szempontjából toronymagasan vezeti, és egészen kiváló minőségű paneleket képes előállítani. Most pedig egy törhetetlennek titulált fejlesztéssel bővítette a palettáját.

Az újdonsággal kapcsolatban kettő fő jellemvonás lett kiemelve, az egyik, hogy nem lehet összetörni, a másik pedig, hogy flexibilis. Nos, ebből valójában a rugalmasság eddig is megoldott volt, a kiküszöbölésre váró problémát a sérülékenység jelentette. Arról pontosan nem beszélt a Samsung, hogy milyen fejlesztésekkel sikerült létrehozni a különleges panelt, de egy dolog biztos: a megszokott üvegből készült felület helyébe itt egy olyan műanyag lépett, ami nem törik, de mégis kellően vékony ahhoz, hogy gond nélkül be lehessen építeni az okostelefonokba, és a dizájn a végén vékony maradjon.

A speciális megjelenítőt az UL (Underwriters Laboratories) tesztelte és minősítette, mondanunk sem kell, minden megmérettetést gond nélkül elviselt a panel. A szakemberek nem kevesebb mint 26 alkalommal dobták le az amerikai katonai szabvány megszerzéséhez előírt 1,2 méteres magasságból, de semmi baja nem lett. Ezt követően 1,8 méterről is leejtették a tesztelők a komponenst, de a termék nem mutatta jelét sérülésnek, és ugyanúgy működött, mint új korában. Szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak is ki lett téve a teszt során a Samsung fejlesztése, de ezek sem ártottak neki. A törhetetlen, flexibilis OLED megjelenítő, minden gond nélkül tette a dolgát a -32 fokos fagyasztás és a 71 fokos hőségben eltöltött idő után is. A Samsung egy gumikalapáccsal is megkíséreltek benne kárt tenni, de ez sem okozott problémát a kijelzőnek, karc nélkül túlélte a "megmérettetést".

A Samsung Display hivatalos közleménye szerint a felhasználók elvileg nem sokat fognak abból érezni, hogy a megszokottól eltérő kijelzővel szerelt okostelefont szorongatnak a kezükben. A különleges plasztik védőréteg ugyanis a dél-koreaiak elmondása alapján hasonló keménységű, mint az átlagos üveg. Érdemes még azt is megemlíteni erről, hogy elvileg nagyon könnyű, ami a mobilok esetében szintén fontos szempont, és az áteresztő képessége, a tisztasága is jónak ígérkezik, ilyen tekintetben is az üvegre fog emlékeztetni. Bár elsősorban itt az okostelefonok lesznek a célkeresztben, a Samsung arra is kitért, hogy vizsgálja, milyen területeken lesz még bevethető, és megjelenhet például hordozható konzolokban, tanulásra szánt táblagépekben (gyerekeknek tervezve), katonai eszközökben és akár személygépjárművek fedélzetén is.

Egyébként említést érdemel itt, hogy nem a Samsung az első, aki törhetetlen megjelenítővel kísérletezik az okostelefonok esetében. A Motorola már több olyan mobilt is piacra dobott (például ilyenek a Force jelöléssel illetett modellek), amiknek a megjelenítőjét nem lehet összetörni, és eddig még minden teszten derekasan helytálltak a különleges, ShatterShield védelem alatt álló panelek. Valószínűleg csak azért nem terjedt még el ez, mert itt vannak más hátrányok. A Samsung esetében már állítólag olyan lesz a törhetetlen, flexibilis OLED panel, hogy kompromisszum nélküli élményt biztosít.

A gyártó arról sajnos nem beszélt, hogy ez az újdonsága mikor jelenhet meg az első kész okostelefonokban, és azt sem lehet tudni, hogy milyen mobilban fog felbukkanni. Nem lenne meglepő, ha a vállalat egy strapabírásra kihegyezett eszköznél alkalmazná először, és talán a Galaxy S-széria Active jelzővel illetett termékvonala ideális lenne a számára. Talán a Galaxy S10 Active lesz az első olyan Samsung, aminél nem kell azért aggódni, hogy összetörik a kijelzője.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward