Bemutatta első 5G modemét a MediaTek

A Helio M70 kiváló letöltési sebesség elérését teszi majd lehetővé, és az előre prognosztizáltnál sokkal hamarabb válthat elérhetővé.

Bemutatta első 5G modemét a MediaTek

Az 5G indulása minden nappal egyre közelebb van, és a MediaTek sem szeretne lemaradni az új generációs hálózatok térnyeréséről. A vállalat már dolgozik az első 5G modemjén, ami talán az elérhetőbb áron érkező okostelefonok számára is 5G támogatást biztosít majd. A MediaTek elmondása szerint nagyon jól haladnak a fejlesztéssel, úgyhogy nézzük is meg, mi készül a cég boszorkánykonyhájában.

A Helio termékcsaládon belül állítja rajthoz a MediaTek az első új generációs hálózati egységét. A mobilokba szánt megoldás a Helio M70 névre hallgat, és ez egy olyan modem, amit nem magában, hanem több partnerrel közösen alkotott meg a vállalat, ezzel is biztosítva a kellő támogatottságot. A különleges termék megszületéséhez hozzájárult a Nokia, a Huawei, az NTT Docomo és mások mellett a China Mobile is. A Helio M70 legfontosabb tulajdonsága, hogy már a 3GPP legfrissebb előírásainak megfelelően biztosítja az 5G New Radio (NR) támogatást. A Release 15 specifikációja teljes egészében ebben a hónapban válik majd a nagyközönség számára is elérhetővé.Galéria megnyitása

A MediaTek által fejlesztett modemről még elég sok információ nem derült ki, azt viszont megtudhattuk, hogy 5 Gbps-os letöltési sebességet támogat. És bár mindig leszögezzük, hogy az új generációs hálózatoknál nem a tempó növelése jelentette az elsődleges célt, ez kétségtelenül egy szép eredmény a kínaiak részéről. Az 5G NR legfőbb erénye a 4G LTE hálózatokhoz mérten a nagyon alacsony késleltetése lesz, illetve az, hogy sokkal több kapcsolódó eszköz fér majd meg egymás mellett. Arról nem szólt a fáma, hogy a Helio M70 milyen frekvenciasávokat fog alkalmazni. Ez azért fontos, mert az új generációnál már a 6 GHz alatti tartomány és a milliméteres hullámok (~30 GHz és felette) is szóba jöhetnek.

A Helio M70 gyártásáért a TSMC fog felelni, ami nem meglepetés, mivel a MediaTek évek óta a tajvaniakkal dolgozik. A lehető legjobb hatékonyság biztosítása érdekében 7 nanométeres csíkszélességen, az EUV eljárás alkalmazása mellett fog megszületni az új modem. A vállalat technológiai vezetője, Zhou Yujun elárulta, hogy a MediaTek kutató és fejlesztő csapata most sokkal jobban áll, mint annak idején a 4G LTE indulásakor. (Bizony nagyon sokáig kellett várni az első olyan MediaTek chipekre, amik már 4G LTE hálózati támogatással szolgáltak, de most nem szeretné ugyanezt a hibát elkövetni a vállalat.) A kínai alakulat már a Qualcommhoz hasonlóan szerepet vállal az 5G szabvány alakításában is, hozzájárul a 3GPP munkájához. Állítólag hat hónappal előrébb járnak a fejlesztők, mint ahogy azt korábban tervezték, ami igazán jó hír.

Ugyanakkor azt azért látni kell, hogy a Qualcomm már jobban áll az 5G támogatás terén, hiszen régen bemutatta a Snapdragon X50 modemet. És bizony mostanra rengeteg különböző megmérettetésen is túl van a MediaTek legnagyobb riválisának terméke. De bízzunk benne, hogy kellően erős konkurenciát tud majd állítani a kínai vállalat, mert a két fél versenyhelyzetbe kerülésével a felhasználók jól járnának. (És ha már a MediaTek ellenfeleiről beszélünk, akkor azért a Samsungot is érdemes megemlíteni, akinek szintén van már 5G modemje, és valószínűleg jövőre be is veti.)

A MediaTek Helio M70 mintáit talán már idén megkapják majd a partnerek, viszont az új modem szállítása biztosan 2019-ben kezdődhet meg. Állítólag még idén kiderülhet több részlet is ezzel a lapkával kapcsolatban, de arról nem esett szó, hogy mikor. Talán az IFA keretében beszél majd részletesebben az 5G fejlesztéséről a vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward