Bemutatta a világ első 8 Gb-es LPDDR5 memóriachipjét a Samsung

Az újdonság nemcsak jelentősen nagyobb sávszélességet fog biztosítani, hanem még a fogyasztása is számottevően fog csökkenni.

Bemutatta a világ első 8 Gb-es LPDDR5 memóriachipjét a Samsung

A Samsung egyike a világ vezető memóriagyártóinak, és most elsőként leplezett le olyan modult, amely már az LPDDR5 szabványnak megfelelő alapokra épül. A chip egyelőre prototípus, de a vállalat beszámolója szerint sikeresen tesztelve és hitelesítve lett. A vállalat egy 8 GB-os LPDDR5 DRAM csomagot készített először, ami nyolc darab 8 Gb-es egységet tartalmazott.

A Samsung elsőként kezdett 2014-ben a 8 Gb-es LPDDR4 modulokat gyártani, most pedig az LPDDR5 esetében is az élen jár. A cég által létrehozott 8 Gb-es LPDDR5 lapkák 6,4 Gbps-os sávszélességet nyújtanak, ami egy 32 bites csatoló esetén 25,6 GB/másodperces átviteli sebességet eredményez. Ez 50 százalékos előrelépést jelent az LPDDR4 és az LPDDR4X által biztosított 4,266 Gbps-hoz viszonyítva. A felsőkategóriás okostelefonok esetében, ahol már 64 bites memória adatsín van, ez nem kevesebb mint 51,2 GB/s-os tempót jelenthet a gyakorlatban. A Samsung a sebesség kapcsán a multimédiás lehetőségeket emelte ki, a vállalat elmondása alapján ekkora sávszélesség mellett már 14 Full HD videó kezelése sem jelentene problémát.

Galéria megnyitása

Az új LPDDR5 chipek esetén a Samsung megduplázta a memória bankok számát nyolcról 16-ra. A vállalat az új termékét 1x nanométeres csíkszélességen hozta létre. A dél-koreai alakulat jelen állás szerint kettő különböző kivitelben kínálja majd az új memóriachipet. A csúcsra járatott, 6,4 Gbps-os egységnél 1,1 voltos feszültséggel kell számolni, emellett pedig érkezik egy energiahatékonyabb konfiguráció, mely már csak 1,05 V-ot igényel, de emiatt a sávszélessége 5,5 Gbps-ra csökkent.

A vállalat szakemberei több dolgot is optimalizáltak annak érdekében, hogy még hatékonyabbá tudják tenni az LPDDR5 memória működését. A Samsung beszámolója említést tesz például egy „deep sleep” állapotról, amiben az egység fele annyi energiát igényel, mint a megszokott üresjárati módban a jelenlegi LPDDR4X DRAM-ok. Ez a szabvány bevezeti azt a funkciót, ami segít elkerülni az olyan cellák felülírását, amelyek tartalmaznak egy 0-t, és ezáltal elkerülhető az az energiapazarlás, hogy az említett cellákat újra 0-ra kell állítani. Átlagosan nézve 30 százalékkal tudta csökkenteni a fogyasztást a vállalat, ami egészen szép teljesítmény figyelembe véve azt, hogy a sebesség 50%-kal fentebb kúszott.

Galéria megnyitása

A Samsung a felhasználást illetően elsősorban a mobilpiacban gondolkodik. A vállalat elmondása alapján olyan eszközökben jelenhet meg elsőként az új memóriachip, amelyek már támogatni fogják az új generációs, 5G hálózatokat, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra. Ezek mellett pedig a multimédiás funkciókat is kiemelte a gyártó, de az igazából nem meglepő, hogy itt már Ultra HD kompatibilitásról beszélhetünk majd minden téren. A mobilok kiszolgálása mellett fontos szegmens lehet még az autóipar, ahol a Samsung egy ideje már próbál érvényt szerezni magának az Nvidia és társai mellett. Valamint a különböző virtuális és kiterjesztett valósággal foglalkozó megoldásokban is felbukkanhat majd a friss fejlesztés.

A Samsung az újdonságot már sikeresen tesztelte, de a tömeggyártás megkezdése még várat magára. A memóriachip előállítása a vállalat Phjongthekben található üzemében történik majd Dél-Koreában. Jövőre jelenhetnek meg az első olyan eszközök, amelyekben már ilyen LPDDR5 memória üzemel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward