Bemutatkozott a Lumia 950 és a Lumia 950 XL

A csúcsmodellekre már régóta várt a nagyközönség, és a képességeit, valamint az árazásukat figyelembe véve remélhetőleg mindenki elégedett lesz.

Bemutatkozott a Lumia 950 és a Lumia 950 XL

A Windows Phone operációs rendszer rajongói már hosszú ideje tűkön ülve várják, hogy a Microsoft új csúcsmodellről, illetve jelen esetben csúcsmodellekről rántsa le a leplet. Nos, most érkezett el ennek az ideje. A Lumia 930 és a Lumia 1520 helyébe a Lumia 950 és a Lumia 950 XL lépett.

Az újdonságok bemutatását egy kalap alatt érdemes megejteni, ugyanis a Microsoft tervezői nem sok különbséget tesznek a két eszköz között. A sima és az XL értelemszerűen eltérést mutat a fizikai méretek tekintetében, a nagyobbik már a phabletek sorát gyarapítja, míg a Lumia 950 még hellyel-közzel, de használható egy kézzel is. Illetve ahogy az az alábbiakban látható lesz, az apróságokon felül különböző központi chipnek fognak otthont adni; némi előzetes infó: a Lumia 950 XL lesz az izmosabb tagja a párosnak.

Érdekesség, hogy a Nokia felvásárlása óta a redmondiak már mindenféle okostelefont készítettek, viszont a kilences Lumia modellekig csak most jutottak el. Tehát a Lumia 950 és 950 XL az első Microsoft zászlóshajó páros. A készülékek AMOLED technológiát használó megjelenítőkkel lettek ellátva, melyek mérettől függetlenül 2560 x 1440 képpontnak adnak majd otthont, tehát biztosan nem lesz kérdéses a képminőség egyik esetben sem. A Lumia 950 panele 5,2 hüvelykes, míg az XL-es modell előlapját már egy 5,7 colos monstrum uralja. A megfelelő védelem sem kerülhette el a tervezők figyelmét, így Gorilla Glass 4 üveg jutott szerephez minden esetben, ami remélhetőleg hosszú ideig garantálni fogja, hogy karcmentes legyen a szerkezetek eleje. A futtatott operációs rendszer kiléte egyik esetben sem kérdéses, ezek az okostelefonok már a Windows 10-et hozzák el gyárilag. Itt a legérdekesebb képesség a Continuum lesz, ami akár alapjaiban határozhatja meg a Windows felsőkategóriás sikerét. Ezt kezdetben dokkolóval lehet majd használni, de a jövőben mindent vezeték nélküli csatlakozásokkal oldanának meg a kényelem érdekében. A rendszer mostani formájában 1080p/60Hz-et támogat külső megjelenítőn.

Kamerák tekintetében korábban a Nokia abszolút fölényben volt a piac többi résztvevőjével szemben, de az újdonságok sajnos papíron nem mutatnak semmilyen extrát, csak próbálják tartani a lépést a konkurensekkel. A főkameráik 20 megapixelesek, a modul alapját egy 1/2,5 colos fizikai méretű képérzékelő adja, ami 1,12 mikronos pontokkal dolgozik, elé pedig egy Carl Zeiss optika került, ami képstabilizátorral (ötödik generáció) is szolgál, ezáltal kevesebb bemozdult fotóval, valamint simább videókkal lehet számolni. A PureView technológia mindkettőnél megvan, ami egyéb apróságok mellett egy nagyon sokoldalú, és kiválóan kezelhető manuális beállítási módot biztosít. Ha mozgóképfelvételek megörökítésére kerülne a sor, 4K támogatással és sztereó hanggal számolhatnak az érdeklődők. Sajnos mindkét esetben LED-es a segédfény, de 3 darab LED alkotja a villanókat, ami azért már biztos, hogy elegendő fénnyel fog szolgálni minden esetben, és az eltérő tónusok révén állandóan a színhűség megőrzésére törekedik majd. A Microsoft is halad a korral, és napjaink elvárásainak megfelelően jó önarcképek készítésére alkalmas kamerákat kaptak a Lumiák. Mindkettőt 5 megapixeles megoldásokkal látták el a szakemberek, ez pedig már elegendő lesz minőségi szelfikhez és Full HD videóhívásokhoz. A 950 XL-nél egy LED-es vaku is társul hozzá, illetve mindkettő széles betekintési szögekkel operál.

A Lumia 950 és a Lumia 950 XL is Qualcomm chipre épül, viszont a 950-ben „csak” a Snapdragon 808 teljesít szolgálatot, míg a társa már a Snapdragon 810 kegyeire lett bízva. A Snapdragon 808-as MSM8992 kettő Cortex-A57 és négy Cortex-A53 magot vonultat fel 1,8 és 1,4 GHz-es órajelen, az IGP szerepét pedig az Adreno 418 tölti be benne. Ezzel szemben a Snapdragon 810 már 2 GHz-en dolgozó Cortex-A57 kvartettnek ad otthont, az energiahatékonyságról pedig ugyanennyi Cortex-A53 gondoskodik 1,5 GHz-es frekvencián; az MSM8994-ben már egy Adreno 430 grafikus feldolgozó lapul. A túlmelegedés ellen állítólag valamiféle folyadékhűtéssel védekezik a Microsoft, de ez vélhetően egy mezei hőcsöves megoldást takar, amit más mobilokban is láthattunk már. A rendszermemóriák 3 GB-os méretben képviseltetik magukat, tárhely tekintetében pedig 32 GB-tal szolgálnak a felhasználók számára. Ez utóbbi bizony szűkös lehet hosszabb távon, de szerencsére van lehetőség a bővítésre, a mobilok 256 GB-ig támogatnak microSD kártyákat. A kapcsolati képességek tekintetében az első és legfontosabb a 4G LTE hálózati modem megléte, mely immáron hatos kategóriájú, szóval akár 300 Mbps-os letöltési sebességet is támogat. Ezen felül van bennük kétsávos, 802.11ac Wi-Fi DLNA-val, Bluetooth LE modul (apt-X), FM rádió, A-GPS vevő és persze NFC chip is. (Készülhet belőlük két SIM befogadására felkészített variáns is, de ez egyelőre csak kiszivárgott információkra alapozható.)

A Microsoft is beállt a sorba, és a Lumia 950, valamint Lumia 950 XL okostelefonok peremén is C-típusú USB csatlakozó felület figyelhető már meg. Ez kezdetben még kényelmetlen lehet, hiszen a felhasználóknak érdemes lesz mindig maguknál tartani egy átalakítót, de a szabvány terjedésével ez a helyzet meg fog fordulni. A C-típusú USB a Continuum dokkolójánál is fontos szerephez jut. Remélhetőleg a csúcsvasak hangzásvilága is rendben lesz, bár itt nincsenek speciálisan elhelyezett hangszórók, de a Dolby Digital Plus megpróbál majd szoftveresen gondoskodni arról, hogy némi térhangzással tudjanak megszólalni, ha a szükség úgy hozza. Az üzemidővel előre láthatólag egyik gépnél sem lesz probléma, hozni fogják a kötelezőt mérettől függetlenül. A Lumia 950 egy 3000 mAh-s kapacitású teleppel lett felvértezve, a Lumia 950 XL hátoldala mögött pedig egy cserélhető 3340 mAh-rel szolgáló akkumulátor húzta meg magát. Piactól függően még vezeték nélküli töltéssel is szolgálni fognak, a Qi szabványnak megfelelő megoldásokat támogatják.

A Microsoft váratlanul kedvező árazással indítja útnak az Lumiákat. A Microsoft Lumia 950 550 dollárba fog kerülni, a Lumia 950 XL pedig 650 dolláros áron lesz megvásárolható. A forgalmazásra várni kell, mindketten csak a következő hónapban, novemberben kerülnek a boltok polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward