Bemutatkozott a Lumia 650

A Microsoft nem tette túl magasra a lécet az új középkategóriás okostelefonjával. Sokan csalódhatnak.

Bemutatkozott a Lumia 650

A Lumia 950 párost, valamint a Lumia 550-et követően végre hivatalosan is lehullott a lepel a Lumia 650-ről. A középkategóriás okostelefont régóta várta a nagyközönség, rengeteg pletyka és kiszivárgott információ tárgya volt az elmúlt hetekben, de most már nincs több titkolózás. Lássuk, milyen képességeket vonultat fel a Lumia 640 utódjául szolgáló masina.

Egy 5 hüvelykes, 1280 x 720 képpontot mozgósító megjelenítővel érkezik a Lumia 650. A Microsoft már ezt az okostelefont is AMOLED kijelzővel látta el, így nagyon szép, élénk és telt színekkel lehet számolni, továbbá tökéletesek lesznek a panel betekintési szögei is. A Windows 10 Mobile operációs rendszer ezúttal nem támogatja majd a Continuum funkciót. Ahogy azt az alábbiakban mindenki láthatja majd, ez a hardver még nem felel meg a Continuumhoz elengedhetetlen hardveres feltételeknek. A Lumiáknál általában nem szokott probléma lenne a kamerákkal, és ezúttal sincs ez másképpen. A telefon előlapján egy 5 megapixeles, szelfizésre is alkalmas megoldás van, ami az F/2.2-es rekeszértéknek köszönhetően egészen szerény fényviszonyok mellett is munkára fogható majd, és HD videók közvetítésére lesz alkalmas. A szerkezet főkamerája már 8 megapixeles képérzékelőre alapoz, mely 1/4 hüvelykes méretű, és szintén 720p-s felvételek rögzítését teszi lehetővé. A hátlapon is F/2.2-es lencserendszer figyelhető meg, amelyhez tartozik még egy LED-es villanó is, ez sötétben tehet jó szolgálatot.

Bár már távolról sem egy belépő okostelefonról van szó, a Microsoft egy igazán vérszegény központi chipet vett használatba. A Lumia 650 belsejét a Qualcomm Snapdragon 212 besorolású MSM8909 v2 bérelte ki. Ez a lapka négy Cortex-A7 magot állít hadrendbe, melyek 1,3 GHz-es frekvenciáig skálázódhatnak, a grafikus feladatok legyűrésére pedig egy Adreno 304 szolgál. Az appok és a rendszer jobbára gondtalanul fogja tenni a dolgát, de a HD kijelző és a zsenge IGP bizony nem sok reménnyel kecsegtet a játékok terén. A mobil mindössze 1 GB-nyi memóriát tartogat a rendszer számára, a háttértár viszont már kellően meghízott, hiszen 16 GB-os a kapacitása. A szakemberek nem feledkeztek meg a bővíthetőségről sem, ennek jegyében még microSD slot is van a burkolat alatt. A kapcsolati képességei rendben vannak a Lumia 650-nek. A különböző opciók listáját a 4G LTE hálózati modem nyitja, ami négyes kategóriájú, szóval 150 és 50 Mbps-os sebesség jellemezheti a le- és feltöltések alkalmával. Van még a gépben 802.11 a/b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel, Bluetooth 4.1 LE modul, NFC chip, A-GPS vevő GLONASS és BeiDou támogatással, valamint FM rádió is. Azoknak sem kell csüggedni, akik két SIM kezelésére alkalmas mobilra vártak, ugyanis opcionálisan lesz ilyen kivitele is a Lumia 650-nek.

A Microsoft újdonsága le sem tagadhatná a származását; a tervezők javarészt műanyagot használtak a kialakításakor, de egy vékony fémből készült keret öleli körül a gépet, ami próbál valamelyest emelni a készülék nyújtotta minőségérzeten. A készülék 142 x 70,9 x 6,9 milliméteres térfogatú, és csak 122 gramm, szóval eléggé kecsesnek érződik, de ennek bizony megvan az ára. Először is a kamera kitüremkedik a hátlap síkjából, másodszor pedig a telep nagyon alacsony kapacitással bír. A Lumia 650 egyszerűen cserélhető akkumulátort kapott, ami jó hír, az viszont már kevésbé örömteli, hogy a szóban forgó egység mindössze 2000 mAh-s. Ez bizony nagyon szűkös egy 5 colos mobil esetében, és érdekes módon még a Lumia 550-nél is izmosabb energiaforrás került a burkolat alá. A vásárlók csak fekete vagy fehér kivitelből választhatnak, ahogy eddig minden Windows 10 operációs rendszerű Lumiánál tapasztalhatták az érdeklődők.

A Microsoft Lumia 650 nagyjából 230 eurós összegért cserébe lesz megvásárolható, és nem is kell rá sokáig várni, ugyanis napokon belül landolhat az európai boltok polcain. Arról egyelőre nem tudunk beszámolni, hogy Magyarországon is kereskedelmi forgalomba kerül még ebben a hónapban, de remélhetőleg így lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward