Behúzza a kéziféket notebook fronton a Huawei

A vállalat a jelek szerint olyan helyzetbe került, amely miatt egyszerűen nincs más választása.

Behúzza a kéziféket notebook fronton a Huawei

A Huawei felett igencsak összecsaptak a hullámok az elmúlt hetek során, ugyanis kereskedelmi és egyéb partnerei sorra mondták fel az együttműködést az amerikai kormányzat intézkedései miatt, nevezetesen azért, mert a vállalat szerepel a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek listáján, így az amerikai vállalatok nem folytathatják vele az együttműködést.

A DigiTimes munkatársai szerint a Huawei az elmúlt hetek eseményei után úgy döntött, tájékoztatja a notebook komponenseket biztosító beszállítói láncot, szüneteltessék a vállalatnak szánt szállítmányaikat. A beszámoló szerint a lépésre nem sokkal azután került sor, hogy a Huawei elvesztette a hozzáférést az AMD és Intel processzorokhoz, valamint a Microsoft operációs rendszeréhez is. A beszállítói láncból érkező információk alapján a Huawei nem csak a szállításokat szünetelteti, hanem a következő generációs noteszgépek fejlesztését is, azaz notebook üzletága egyelőre leállt.

Az esemény előzményei között találjuk, hogy az elmúlt hetek folyamán több amerikai vállalat is megszakította az együttműködést a kínai gyártóval, így a Google, az Intel és a Qualcomm is hátat fordított neki. Nem sokkal később a Huawei Matebook X Pro eltűnt a Microsoft webáruházából, erről azonban nem igazán érkezett tájékoztatás.

Galéria megnyitása MateBook X A Microsoft persze nem csak a Huawei termékek értékesítését állította le, de további Windows 10 licenceket sem értékesít a Huawei számára, ami szintén nagy érvágás. Ez utóbbi, valamint az a tény, hogy Intel és AMD processzorokhoz sem férhet hozzá a gyártó, kétségkívül ellehetetlenítette a notebook üzletág működését, így nem is maradt más választása a cégnek, csak az, hogy leállítsa a fejlesztést és a gyártást.

A háttérben egyébként egyéb érdekességek is történtek. Amikor a Google úgy döntött, leállítja a frissítéseket és új az Android új verzióit sem adja tovább a Huawei-nek, a vállalat elesett attól a lehetőségtől, hogy új Android alapú okostelefonokat gyártson. A Google később megvédte a kínai gyártót – hiszen saját érdekei is ezt diktálták –, így 90 napos türelmi idő vette kezdetét, amelynek köszönhetően folytatódhat a munka a felek között. A Huawei persze korábban már bejelentette, hogy saját mobil operációs rendszert fejleszt a kínai piacra, ami később a jelek szerint nagyobb szerephez is juthat.

Más kérdés, hogy egy új operációs rendszer mennyi idő alatt juthat kellő népszerűséghez. Az Android alapokon nyugvó megoldások, amelyek képesek androidos alkalmazások futtatására, messze nem lettek olyan sikeresek, mint az Android – gondoljunk csak az Amazon Fire OS-re vagy a BlackBerry OS 10-re. Egyszóval ez egy ingoványos terület, azaz nem lehet tudni, bejönnének-e a Huawei számításai – még akkor is kérdéses a végeredmény, ha az új rendszer képes az Androidra írt alkalmazások futtatására. Ha pedig ez még nem lenne elég, korábban az ARM is bejelentette, nem licencel újabb lapkákat a Huawei számára, így a következő generációs lapkákhoz már nem férhet hozzá a kínai vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap