Begyorsulnak az ARM-alapú windowsos gépek

Begyorsulnak az ARM-alapú windowsos gépek

A Microsoft és a Qualcomm tavaly piacra dobta az első olyan noteszgépeket, amiken a Windows 10 operációs rendszer futott, miközben a hardveres alapot a Snapdragon 835 mobilplatform biztosította. A végeredmény eléggé vegyes érzelmeket keltő lett. Ezek a laptopok folyamatosan kapcsolódhatnak az internetre, és igazán kiváló üzemidőt tudnak nyújtani kompakt méretben. Viszont a teljesítményük annyira alacsony, hogy igazából csak nagyon alapszintű munkavégzésre alkalmasak.

Idén a Qualcomm bemutatta a Snapdragon 845 rendszerchipet, és már előre be lett harangozva az is, hogy jönnek majd az új lapkával szerelt notebookok a Windows 10 operációs rendszerrel a „hátukon”. Eddig csak nagyjából lehetett sejteni, hogy milyen eredményre lehet majd számítani az új konfigurációktól, most viszont már az első teszteredmények is kiszivárogtak. A Geekbench pontszámai alapján az egymagos teljesítmény az, ami igazán komolyan növekedett a friss mobilplatform érkezésével, az összteljesítményben már kevésbé látványos az előrelépés, de az is bizakodásra ad okot. Egy magot terhelve 65%-kal sikerült nagyobb tempót produkálnia a Lenovo fejlesztés alatt álló Snapdragon 845-ös termékének, mint a ASUS NovaGo TP370QL-nek az SD835-tel.

Galéria megnyitása

Még egy érdekes összevetés, hogy a Geekbench alatt mutatott produkciója alapján nagyjából olyan teljesítménnyel lehet számolni, mint amit az Intel Pentium N4200 processzorral szerelt laptopok képesek biztosítani. Persze az ARM alapoknak vannak olyan előnyeik, amikkel a pentiumos riválisok nem tudnának versenyezni, de a vásárlóknak bizony továbbra is számolniuk kell azzal, hogy a Qualcomm lapkáival szerelt termékek nem az erejükről lesznek híresek.

Galéria megnyitása

Hogy mikor kerülhetnek forgalomba az új ARM-os notebookok, arról nincsenek információnk, de szinte biztosra vehető, hogy inkább ősszel érdemes ezekre a készülékekre számítani, legfeljebb az első fecskék érkezhetnek korábban. A Microsoft és a Qualcomm annyi iránymutatással szolgált, hogy az év második felére datálhatóak az új generációs konstrukciók.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap