Beépül a Chrome-ba a kiszivárgott jelszóra figyelmeztető bővítmény

A Password Checkup eszköz annyira hasznosnak bizonyult, hogy úgy döntöttek, minden felhasználó számára automatikusan elérhetővé teszik. És egyéb módon is fokozzák a biztonságot.

Beépül a Chrome-ba a kiszivárgott jelszóra figyelmeztető bővítmény

Még idén februárban mutatkozott be a Passwrod Checkup nevű bővítmény, amely egy könnyen és gyorsan telepíthető beépülő modul, elsődleges feladata pedig az, hogy értesítse a felhasználót, ha az általa használt bejelentkezési adatok érintettek egy korábbi adatszivárgásban. A funkció nagyon hasznos, hiszen felhívja rá a figyelmet, ha bejelentkezési adataink kompromittálódtak, így van esély időben reagálni a veszélyre, azaz megváltoztathatjuk a veszélyessé vált jelszót. Mivel elég sok adatszivárgás történik, így a bővítményt érdemes volt telepíteni, ha viszont eddig még nem tettük meg, akkor sincs nagy baj, hiszen hamarosan a Chrome részét képezi a funkció.

Galéria megnyitása

Erről a Google adott hírt néhány órával ezelőtt, vagyis a kiegészítő teljesen hivatalos és azt is biztosra vehetjük, hogy az elkövetkező időszakban a felhasználók többségéhez meg fog érkezni. A terjesztés automatikus, de lépcsőzetes, vagyis nem egyszerre kapják meg a felhasználók. A beépülő modul a későbbiekben egy felugró ablakon keresztül értesíti majd az érintette, ha az általa használt bejelentkezési adatok megjelentek a kiszivárgott adatokat tartalmazó adatbázisban, amelyben egyébként már február folyamán is négymilliárdnál több bejegyzés foglalt helyet.

Az új funkció működése során nem fecsegi ki használója bejelentkezési adatait, azonosítóját és eszközeinek adatait sem a Google szakembereinek, sem másoknak, ugyanis fejlett adatvédelmi és kriptográfiai technikákat használ, amelyek kifejlesztésében a Stanford Egyetem kutatói, illetve a Google fejlesztői egyaránt részt vettek. Beállítására a Settings tabon belül a Sync and Google Services menüponton keresztül van lehetőség. Az újítás első körben az asztali webböngészőket veszi célba, később pedig az androidos változatok is megkapják.

Galéria megnyitása

A vállalatnál asztali fronton az adathalász weboldalak ellen is érkezett egy újítás, ami valós idejű védelmet kínál. Korábban csak a 30 percenként frissülő adatbázisra támaszkodott az adathalászat ellen védő funkció, ám ez a 30 perc esetenként kevésnek bizonyult azok ellen a weboldalak ellen, amelyek gyorsan váltogatják a domaineket, illetve képesek elrejtőzni a Google vizsgálatot végző algoritmusai elől. Az újításnak köszönhetően 30%-kal javult a kártékony weboldalak elleni védekezés, azaz nagyobb biztonságban lehetnek a felhasználók.

Galéria megnyitása

Extraként adathalászat-előrejelzésre is képes a Chrome: amikor be vagyunk jelentkezve a Sync szolgáltatásba, a Chrome figyeli azokat a weboldalakat, ahol jelszót írunk be, így ha valami gyanúsat észlel, rögtön értesíti a felhasználót, hogy adathalászat veszélye állhat fenn. Ez a szolgáltatás 2017 óta aktív, de csak a Google Account jelszó védelmére volt képes, mostantól azonban minden más jelszó esetében is értesít, ha adathalászat veszélyére kell számítani – ehhez persze az adott jelszónak jelen kell lennie a Chrome jelszó-menedzserében. Ha nem használjuk a jelszó-tárolót, akkor ez az újítás sem válik elérhetővé – szerencsére mindenki maga döntheti el, melyik utat járja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap