BCLK alapú Skylake tuning BIOStar és MSI módra is

Egyre több alaplapgyártó lát fantáziát abban a kiskapuban, ami lehetővé teszi a szorzózáras Skylake processzorok hatékony tuningját. Kérdés, mit szól majd az Intel.

BCLK alapú Skylake tuning BIOStar és MSI módra is

A BIOStar HyperOC névre keresztelte az új szolgáltatást

A BIOStar a napokban jelentette be, hogy elérhetővé teszi a Skylake processzorokhoz a BCLK alapú tuning lehetőségét, igaz, ez a szolgáltatás egyelőre csak a Z170-es lapkakészlet köré épülő alaplapok esetében lesz kiaknázható.

Ahogy a korábbi, ASRock-féle megoldásnál, úgy itt is le kell tiltani a processzorba integrált videóvezérlőt, így szükség lesz külön videokártya alkalmazására, valamint az energiatakarékosságot szolgáló funkciókról is le kell mondani, cserébe viszont tekintélyes mértékű tuning lehet a jutalom. A BIOStar tesztjei szerint egy 3,3 GHz-es G4400-as Pentium processzor akár 4,48 GHz-en is ketyeghet, míg egy Core i3-6100T modell esetében 3,2 GHz-ről akár 4,32 GHz-re is feltornázható a magórajel.

A HyperOC fantázianévre keresztelt szolgáltatást egyelőre csak a Z170-es BIOStar alaplapok esetében lehet elérni, méghozzá úgy, hogy le kell tölteni hozzájuk a gyártó hivatalos weboldaláról a legfrissebb UEFI firmware-t. A HypeOC funkciót a Gaming Z170X, Gaming Z170T, Gaming Z170W, és Hi-Fi Z170Z5 alaplapok tulajdonosai érhetik el.

Az egyelőre nem világos, hogy az alaplapgyártók BCLK alapú tuning szolgáltatásaihoz mit szól az Intel, de könnyen lehet, hogy a vállalat vezetése nem nézi majd jó szemmel a partizánakciót és rövidesen bezárja a kiskapukat.

Az MSI nem nevezte el az új tuning opciót

Az ASRock és a BIOStar mellett az MSI is lehetőséget ad a szorzózáras Skylake processzorok BCLK alapú tuningjára, magát a funkciót pedig egyszerű firmware frissítéssel lehet aktiválni a gyártó egyes alaplapjainál. A megkötések természetesen ugyanazok, mint a többi gyártónál: a Skylake processzor IGP-je helyett külön videokártyát kell alkalmazni tuning esetén, valamint az energiamenedzsmenttől is búcsút kell venni. Cserébe viszont jelentősen megnövelhető az adott processzor magórajele, ha van egy kis szerencsénk. Legalábbis addig, míg a kiskapu aktív.

A funkciót jelenleg az alábbi MSI alaplapok támogatják:

• XPOWER GAMING TE

• GAMING M9

• GAMING M7

• GAMING M5

• G45 GAMING

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward