Baleseteket érzékelő alkalmazást fejleszt a Google

A Personal Safety applikáció képes lesz segítséget hívni, ha a felhasználót komoly baleset éri.

Baleseteket érzékelő alkalmazást fejleszt a Google

A Google megannyi érdekes alkalmazással szolgál az okostelefonok felületén, és ezek között minden ember találhat olyat, aminek a hasznát tudja venni. Most pedig egy olyan megoldáson dolgozik a cég, aminek lényegében válogatás nélkül mindenki örülhet.

Az okosórákban és más viselhető kiegészítőkben már fel-felbukkannak olyan funkciók, amelyek az esések, balesetek felismerésére szolgálnak. Mondanunk sem kell, hogy ezt a technológiát miért érdemes az ilyen eszközökbe építeni. De a Google gondolt egyet, és olyan programnak a kidolgozásába fogott, ami magán az okostelefonon valósítja meg a balesetek érzékelését. A Personal Safety alkalmazás egyelőre még nem érhető el mindenki számára, de az XDA Developers rábukkant, és a működését bemutató képernyőmentésekhez is hozzájutott, így már a legfontosabb képességeivel tisztában lehetünk.

A Personal Safety elsődleges feladata az lesz, hogy a forgalmi baleseteket magától felismerje, és szükség esetén önállóan tárcsázza a segélyhívót, ami nálunk a 112, az Egyesült Államokban viszont a 911 – persze ezek régiótól függetlenül ugyanúgy hívhatóak. A szoftver többféle különböző adatot felhasználva lesz képes arra, hogy megállapítva, hogy a felhasználó karambolozott. Egyebek mellett igénybe veszi az applikáció a mozgási szenzorok méréseit, és még a mikrofont is, amivel a gyanús zajoknak a felismerésére koncentrál. Szükség esetén az app rögtön hívja a hatóságokat minden ismert információ átadásával, így a GPS alapján meghatározott pozícióval.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy nem kell vakriasztásoktól tartani Personal Safety használatakor. Ha aktiválódik az alkalmazásban a balesetérzékelés, akkor hangos hangot hallat hangszóróin keresztül az okostelefon, és ilyenkor az embernek lehetősége van az érintőképernyőn keresztül jelezni, hogy rendben van, de amennyiben erre nem reagál a tulajdonosa, akkor feltételezi az alkalmazás, hogy közbe kell lépnie, és nyomban hívja a segítséget. Így a baleset bekövetkezése után alig telik majd el idő, míg értesítést kapnak a hatóságok a vészhívón keresztül. És annak köszönhetően, hogy az emberi tényező ki van iktatva, nem kell attól sem tartani, hogy esetleg rossz helyinformációt kapnak az illetékesek. Az viszont kérdéses, hogy esetleg a baleset súlyosságát is képes lesz-e valamilyen módon jelezni a Personal Safety.

A Google a tévesnek jelzett riasztásoknál felteszi majd azt a kérdést, hogy csak kisebb baleset történt-e vagy egyáltalán nem volt ütközést. Ez az információ minden bizonnyal arra fog szolgálni, hogy az algoritmus tanuljon az esetekből. Ha nem történt semmi, csak például eltört egy üveg mikor az ember elejtette a mobilját, akkor jelezheti, hogy téves volt a riasztás, és hasonló körülmények érzékelésekor már valószínűleg nem fog riasztani a Personal Safety. A keresőóriás azt is közli a programon belül, hogy az applikáció nem tud minden karambolt garantáltan érzékelni.

A Personal Safety egyébként nemcsak közlekedési baleseteknél segíthet az embereknek, hanem lesz olyan funkciója is, hogy amikor vészhelyzetben találja magát a mobil tulajdonosa, akkor pillanatok alatt küldhet az előre beállított kapcsolatok számára egy értesítő üzenetet. Ennek elsősorban talán az idősek vehetik majd hasznát, de akár túrázáskor vagy szimplán a városban is érheti olyan helyzet a felhasználót, hogy gyors segítségre szorul.

Galéria megnyitása

Amennyiben a Personal Safety jól fog vizsgázni, és tényleg minden helyzetben megfelelően működik majd, remélhetőleg a GMS (Google Mobile Services) csomagnak is a része lesz, és minden androidos okostelefonra kötelező jelleggel telepíteni kell majd a partnereknek. Ebben az esetben tényleg egy olyan applikációról van szó, ami nagyon sok esetben menthet emberéleteket, tekintve, hogy még mindig rengetegen halnak meg az utakon, hiába az az általános tendencia, hogy csökken a balesetek száma.

A Google október 15-én fogja bemutatni a Pixel 4 szériát, és nagy valószínűséggel a Personal Safety programról is szó esik majd a rendezvényen, valószínűleg az új Pixeleken már alapból rajt is lesz ez applikáció.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap