Bajban van a Tencent és a NetEase?

Vajon a cenzorok malmai őrölnek lassan, vagy valami más áll a háttérben?

Bajban van a Tencent és a NetEase?

Az idők változását jól mutatja, hogy míg 2000-ben a Kínai Kommunista Párt a gyermekek testi-lelki fejlődésére hivatkozva betiltotta a konzolok forgalmazását, addig mára a világ legnépesebb országa a videojáték-ipar megkerülhetetlen sarokkövévé vált. Ezzel együtt az ágazati szereplők élete távolról sem egyszerű, mivel a totalitárius rezsim magától értetődően drákói szigorral szabályozza, hogy mi jelenhet meg, és mi nem. Ez súlyos gondot jelent a kiadók számára, ráadásul a bajokat még tovább tetézi, hogy az elbírálással megbízott hivatal munkatársai nem törik magukat különösebben. 2018 márciusától egészen az esztendő végéig egyáltalán nem adtak ki engedélyeket, ami magától értetődően igencsak fájt a szcéna két legismertebb kínai képviselőjének, a Tencentnek és a NetEase-nek.

Azonban megeshet, hogy a december utolsó napjaiban újra mozgásba lendülő gépezet beindulása még komolyabb károkat fog okozni, hiszen az eddig jóváhagyott 257 cím közül egyik sem a piacvezető vállalatoké. A hosszú hónapokon keresztül tartó várakozás, és a jónak bajosan nevezhető hírek meglátszanak a részvényárfolyamokon. Míg egy éve a Tencent papírjait 474,60 hongkongi dolláron jegyezték, most 337-et érnek. A NetEase részvényei pedig tavaly ilyenkor 331,50 amerikai dollárt kóstáltak, ám manapság 252,68-ba kerülnek.

Galéria megnyitása

Arról, hogy pontosan mi a rideg bánásmód oka, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint pánikra semmi ok, csupán a nyugaton furcsának tűnő, keleten viszont megszokott, irreálisan merev bürokráciát láthatjuk akció közben, és előbb-utóbb minden rendben lesz. De mások úgy vélik, hogy nagyon is tudatos, erőfitogtatással kombinált példastatuálás tanúi lehetünk. Ugyan csődbe nyilván egyik érintettet sem fogják kergetni, ám a párton belül akadnak, akik, hogy világos legyen, hogy az ő kényüktől-kedvüktől függ, hogy ki hogyan tud boldogulni, egy kicsit le szeretnék törni a szárnyaló vállalkozások szarvát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap